Kecskemét / galériával

2019.11.09. 18:15

A külföldi tanulás mellett házhoz is jöhet a „nyelvtanár”

Kecskeméten tartotta meg szombaton az éves nagygyűlését az AFS, a világ második legnagyobb önkéntes szervezete, mely nemzetközi diákcsereprogramok szervezésével foglalkozik. Bács-Kiskun megyében is évről-évre több diák és fogadócsalád kapcsolódik be a nemzetközi programokba.

Sebestyén Hajnalka

A nagygyűlésén az ország 17 körzetéből mintegy 150 önkéntes és fogadócsalád vett részt. Az országos találkozó megnyitóján elhangzott, hogy az AFS kecskeméti és kiskunhalasi körzetei összesen 100 külföldi középiskolásnak adtak eddig otthont az elmúlt 18 évben, míg ugyanezen időszak alatt mintegy félszáz megyei diák tanult külföldön az AFS szervezésében.

– A két megyei körzet – Kecskemét és Kiskunhalas – fontos hídszerepet tölt be: a hazai cserediákok a világ számos egzotikus vidékére eljuthattak, míg a távoli országokból Magyarországra érkező középiskolások Bács-Kiskun megye jó hírét vitték szerte a világba – hangsúlyozta Vajda Ágnes, az AFS Magyarország nemzeti igazgatója.

– Idén hét megyei középiskolás tölti csereévét az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Svájcban, Dániában, Belgiumban és Németországban. A megyében jelenleg szintén hét külföldi diák tanul, akik Thaiföldről, Törökországból, Indiából, Olaszországból, Belgiumból és Németországból érkeztek.

Bács-Kiskun megyében jelenleg mintegy 25 önkéntes segíti aktívan az AFS diákcsere programjait: ők tartják a kapcsolatot a fogadócsaládokkal és a fogadóiskolákkal, népszerűsítik a csereprogramokat az iskolákban, továbbá különféle programokat szerveznek a külföldi diákok számára.

Minek köszönhető az AFS népszerűsége? A tapasztalatok szerint a magyar középiskolásokat főleg a gyors és hatékony nyelvtanulás motiválja abban, hogy cserediákok legyenek. Többen választják azért, mert a több hónapos külföldi tartózkodás segíti az önállóvá válásukat, mely egyben óriási személyiségfejlődést és önbizalom-növekedést eredményez. Emellett egy másik országban új kultúrával és szokással ismerkedhetnek meg.

Nem csak magyar diákok utaznak külföldre, hiszen az AFS-en belül külföldi diák is fogadható több hónapra. A cserediákok szülei számára legfontosabb előny az, hogy a gyermekük tökéletesen megtanul egy-két nyelven, mondhatni, házhoz jön a „nyelvtanár”.

Az AFS program a középiskolás diákoknak szól. A jövő augusztusban induló egy tanéves, illetve hat- vagy három hónapos külföldi diákcsere-programokra február végéig jelentkezhetnek a diákok. Az érdeklődők az afs.hu oldalon szerezhetnek további információkat. Ugyanitt lehet jelentkezni azoknak a külföldi cserediákoknak a fogadására, akik tizenegy, hat- vagy három hónapos programra jövő januárban érkeznek Magyarországra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában