Jánoshalma / Galériával

2019.11.16. 17:54

A koraszülöttek világnapját ünnepelték Jánoshalmán

Idén második alkalommal szervezett közösen koraszülött világnapi rendezvényt a kecskeméti Koramentorház, a Korábban Érkeztem Koraszülött Intenzív Osztály Alapítványa, valamint Katymarac Renáta mentor édesanya péntek délután Jánoshalma főterén.

Mester-Horváth Nikolett

Minden tizedik csecsemő koraszülöttként látja meg a napvilágot, Magyarországon évente több mint 8000 újszülött jön a világra idő előtt. 2011 óta november 17-én, a koraszülöttek nemzetközi világnapján ezekre a kis hősökre és az őket segítő családok, barátok, valamint szakemberek erejére, gondoskodására és küzdelmére, a koraszülöttségben érintetteket támogató sorstárs-segítők jelenlétére, valamint magára a koraszülöttségre hívják fel a figyelmet.

A jánoshalmi rendezvényen a lámpás felvonulást követően Czeller Zoltán, a település polgármestere köszöntötte a jelenlévő szülőket és gyermekeiket. A polgármester elmondta, maga is személyesen érintett, hisz koraszülött gyermekként jött világra.

– Édesanyám sokszor mesélte, hogy 7 hónaposan születtem, ami 57 évvel ezelőtt különösen nagy kihívást jelentett a család és az orvosok számára is. Azt mondták, csak az erős szervezetemnek köszönhetjük, hogy életben maradtam – emlékezett vissza saját történetére.

Katymarac Renáta szervező, mentor édesanya is saját bőrén tapasztalhatta meg, milyen sokat jelentenek a támogató család és a felkészült szakemberek, amikor a vártnál sokkal korábban érkezik egy gyermek.

– Tudom, hogy ilyenkor az érintett családok élete teljesen átértékelődik. Az ilyenkor megélt érzékenység és együttérzés rengeteg jót hoz, a hit és a bátorság sok erőt ad az ismeretlen kihíváshoz minden félelmünk ellenére is. A korábban született életek bizonyítják, hogy csodák léteznek – mondta Katymarac Renáta.

A koraszülöttek világnapján a legkisebbek és családjaik, valamint az őket segítők tiszteletére számtalan épület lilába borul és sok ember viseli magán ezt a színt. A lila közös jelképként a reményt, az érzékenységet, az együttérzést, a hitet és a bátorságot szimbolizálja. Péntek délután a tisztelet jeléül a jánoshalmi városházát is ilyen színben világították meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában