galériával

2019.10.24. 12:48

Szobonya Zoltán jegyzőre és a forradalom jánoshalmi áldozatára emlékeztek

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ színpadi műsorával emlékeztek a jánoshalmiak kedd este az Imre Zoltán Művelődési Házban az 56-os forradalom eseményeire. Az előadás után a forradalom áldozatainak emlékhelyein tartottak megemlékezéseket és koszorúzást.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A topolyai művészek a műsorral az 56-os forradalom résztvevőinek nemes tette előtt állít emléket. A műsorban előadott versek, népdalok, néptáncok mind a forradalom eseményeit és következményeit idézték fel. Az 1956-ban „Inkább becsületben meghalni, mint becstelenül élni” című műsor alkotói és előadói a 2014-es Fölszállott a páva televíziós vetélkedő néptáncegyüttes kategória győztes Cirkalom táncegyüttes tagjai, a csalóka zenekar, az óbecsei Fokos zenekar, a 2018-as Fölszállott a páva győztese zenekarok kategóriában, valamint Hajvert Ákos és Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas szavalók.

Az egyórás emlékműsor után a plébánia falán elhelyezett Mindszenty József emléktáblájánál folytatódott a megemlékezés, ahol Gyirán Péter káplán emlékezett meg a bíborosról, a katolikus egyház és a Rákosi-diktatúra közti konfliktusról. Az emléktábla megkoszorúzása után az ünnepség az 56-os emlékműnél folytatódott, ahol szintén koszorúztak és a megemlékezés virágait helyezték el a résztvevők. Innen a városházához vonultak az emlékezők, ahol Dr. Szobonya Zoltán jogászra, járási jegyzőre és a jánoshalmi áldozatokra emlékeztek. – Bács-Kiskun megyében 1956. október első napjaiban a legtöbb sortűz dördült el, és a mosonmagyaróvári sortűzben elhaltak mellett, megyénkben szedték a sortüzek a legtöbb halálos áldozatot is az országban – emlékeztetett Bányai Gábor országgyűlési képviselő. Rámutatott: ebben a vérzivataros bács-kiskuni világban óvta meg Szobonya Zoltán és a társai Fekete Béla, Hajnóczy Lajos, Schmidt András a jánoshalmiakat a katonai tüzérlaktanya árnyékában a vérengzéstől. – Bár megtehette volna, a forradalom bukása után nem hagyta el hazáját, családját, nem menekült külföldre, tetteiért vállalta a felelősséget. Bár megvédte a helyi kommunisták életét, de ők „hálából” kivégeztették 1958. szeptember 29-e reggelén, Kecskeméten – mondta a képviselő. Hozzátette: Pedig megtehette volna, hogy megtagadja a bírója szerint is rendíthetetlen életelveit és vállalja a Kádár-rendszerhez való behódolást. Nem ezt az utat választotta. Inkább becsületben meghalni, mint becstelenül élni, vallotta meg a kivégzése előtt.

Bányai Gábor szerint legyen mindenki előtt a jó példa a hazaszeretetre, a hazáért való kiállásra és helytállásra, az önfeláldozásra, a becsületre és ellentétes világnézeteink ellenére is az összefogásra, egymás emberhez méltó megbecsülésére Szobonya Zoltán cselekedete. – „A hazámért és Jánoshalmáért” – idézte Szobonya Zoltán kivégzése előtti utolsó szavait a politikus, aki szerint ettől kevesebbet egy jánoshalmi ma sem mondhatna, ma sem tehetne.

A megemlékezésen jelen voltak a mártírhalált halt egykori jánoshalmi jegyző, Szobonya Zoltán családtagjai is, akik a megemlékezőkkel együtt a Polgármesteri Hivatal falán elhelyezett emléktáblánál elhelyezték a család koszorúját és a megemlékezés virágait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában