ünnepség

2019.09.26. 11:30

Tudatosságra nevel a halasi szakiskola

Elnyerte a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskolája és Kollégiuma. A címátadó ünnepséget kedd délelőtt tartották az intézmény auditóriumában.

Mester-Horváth Nikolett

A mai fiatalok rendszeresen vásárolnak az interneten anélkül, hogy jogaikról, lehetőségeikről részletesebb ismeretekkel rendelkeznének, így kritikus és megfontolt gondolkodás hiányában könnyen befolyásolhatók.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola elnevezésű pályázatának egyik célja, hogy elismerje azokat az iskolákat, melyek érdemi intézkedésekkel, szemléletformálással segítik a tanulókat fogyasztóvédelmi ismeretek elsajátításában. Emellett a pályázat az oktatási intézményeket arra ösztönzi, hogy bővítsék a fiatalok gyakorlatban használható fogyasztóvédelmi ismereteit.

A halasi szakképző iskola tanárai tematikus tervet készítettek, amit a kilencedik évfolyam diákjainak oktatásában már az idei tanévtől alkalmaznak, a fogyasztótudatosságra nevelést beépítették az intézmény pedagógiai programjába.

– A színvonalas oktatás mellett tanulóink neveléséért is sokat teszünk. Fontosnak tartjuk, hogy a mai világ kihívásaira felkészítsük a gyerekeket. Ennek része az is, hogy megtanítsuk nekik, akár online, akár egy üzletben történő vásárláskor milyen jogaik vannak, felmerülő problémák esetén mit tehetnek – mondta Szabó Edina, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskolája és Kollégiuma tagintézmény igazgatója.

A kitüntető címet Keszthelyi Nikoletta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára adta át Szabó Edina igazgatónak.

– Különösen fontos a tudatosság kialakítása egy olyan iskolában, ahol a jövő fogyasztói mellett a jövő vállalkozóit is képzik. A halasi intézmény kiemelten kezeli az internetes kereskedelmet és megjelenik a médiatudatosság is oktatásukban. Az iskola tanboltjában pedig innovatív módszerekkel oktatják a diákokat arra, hogy a jótállás-szavatosság, a panaszkezelés vagy termékbiztonság területén milyen ismeretekkel kell rendelkezniük – részletezte Keszthelyi Niko­letta.

A halasi intézmény emellett a jövőre nézve vállalta, hogy együttműködik a békéltető testületekkel és a fogyasztóvédelmi hatósággal, illetve látogatják a helyi termelői piacokat.

Az ünnepségen Bányai Gábor országgyűlési képviselő is köszöntötte a megjelenteket és gratulált az iskola sikeréhez.

– Nagyon nehéz ma féket nyomni, kikapcsolni a felénk áramló információk tömegét és tudatosan ellenállni a csábító reklámoknak, a túlfogyasztásnak. Hatalmas elismerés jár azoknak, akik megtanítják ezt a diákoknak és kialakítanak egy védekező magatartást bennük – mondta Bányai Gábor.

A környezettudatosságra is nagy hangsúlyt fektetnek az intézményben

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum tagintézményeiben a tudatosságra nevelés részeként az idei tanévtől a környezetvédelemre is komoly hangsúlyt fektetnek. Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója a címátadó ünnepségen elmondta, hogy az új programjuk értelmében az első évfolyamot megkezdő diákok az első pár hónapban már valamilyen környezetvédelmi tevékenységben vesznek részt.

Idén a tagintézmények azt vállalták, hogy azokon a településeken, ahol az iskolák működnek, száz fát ültetnek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában