Kecskemét

2019.06.29. 15:30

Egyre gyűlik a szemét a csatorna partjánál

Illegális hulladéklerakások miatt kereste meg szerkesztőségünket egy házaspár. Sejtésük szerint a szemetet a Csalánosi-csatorna tisztításán dolgozó közmunkások hagyják szét.

Hraskó István

Elsősorban műanyag palacok hevernek az út mentén

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Gera Péter otthona és munkahelye között ingázva naponta közlekedik a Kiskőrösi út külterületi szakaszán. Mint a baon.hu-nak elmondta, azon a részen, ahol a Csalánosi-csatorna (Kiskunfélegyházi-vízfolyás) áthalad az út alatt, és mindkét irányba földút is leágazik, rendszeresen lát eldobált szemetet. Nem titkolja, szerinte kik állhatnak a jelenség mögött.

– Általában nyolc közmunkás szokott itt lenni. Négy erre fekszik, négy arra. Pedig ők azért lennének itt, hogy megtisztítsák a környezetet a szeméttől, ne pedig elszórják – mondta Gera Péter, hozzátéve: a csatorna partján ágybetétet is találtak, szerintük a árokpart karbantartása helyett a közmunkások inkább pihentek.

Elsősorban műanyag palacok hevernek az út mentén
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Az ügyben illetékes Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativízig) műszaki igazgató-helyettese, Kádár Mihály megkeresésünkre azt válaszolta, hogy csongrádi szakaszmérnökségük területén több közfoglalkoztatott munkacsoport is végez napi csatorna-karbantartási feladatokat előre meghatározott helyszínen és hosszban, napi 8 órában, munkájukat közfoglalkoztatott munkavezető és a területileg illetékes csatornaőr felügyeli.

De találtunk elkopott gumiabroncsokat is
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Az Ativízig szerint a kiskunfélegyházi vízfolyás szóban forgó szakaszán megjelenő szemét „jelentős része az M5 autópályán kidobált, illetve annak felüljárójáról ledobott műanyag palackok és egyéb hulladék.” (Az autópálya körülbelül 300 méterre van az olvasónk által sérelmezett szakasztól, és az M5-ösről itt nem lehet lehajtani – a szerző.) A vízügyi igazgatóság közölte, a szemetet közfoglalkoztatott munkatársai zsákokba szedik össze, a zsákokat pedig az Ativízig elszállítja, amint a szállítást biztosítani tudja.

Akadtak ruhák is
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

– Tapasztalataink azt mutatják, hogy sajnálatosan az arra járók által hátrahagyott szeméthalmok egyre több helyen jelentenek problémát az igazgatóság területén is, melyeket minél hatékonyabban igyekszünk az adott területről eltávolítani – hárította el az Ativízig a feltételezést, hogy a közmunkások szemetelnének a csatornánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában