Paks térsége

2019.06.09. 07:16

Három új település került a társulásba

Ugyan a községek csatlakozásáról szóló szerződés egy mintapéldányát már korábban elkészítette a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT), és ezt jóvá is hagyta a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, hivatalossá csak a társulás legutóbbi, paksi találkozóján tették.

Gábor János

Az Erzsébet Nagy Szállodában minden tag által szignózott irat május 1-től érvényes: immáron 16 település alkotja a paksi atomerőmű tevékenységével kapcsolatos ellenőrzéseket végző TEIT-et. A csatlakozás jelentős támogatási összegeket jelent az újonnan felvett településeknek.

Már Dunapataj, Györköny és Madocsa is a társuláshoz tartozik.

– Ezzel zártuk is a 12 km-es kört, tehát nem kívánunk több település felvételével foglalkozni, és az atomerőmű sem szeretné, ha bővítenénk – véleményezte a szerződéskötést dr. Bálint József kalocsai polgármester, a TEIT elnöke. Hozzáfűzte: a mostani, ezek szerint utolsó tagfelvétel az atomerőmű elvárása volt, hiszen tavaly lejárt a települések tízéves szerződése, ennek megújítását pedig ahhoz kötötték, hogy a fenti három község is csatlakozhasson.

A társulás vezetője elárulta: a tagok már csak négy évre köthettek szerződést az erőművel, a támogatási szerződéseket pedig minden évben meg kell majd újítani. Megjegyezte: az erőmű garantálta, hogy a TEIT a jövőben is hozzáfér majd azokhoz a forrásokhoz, mint eddig, csak a szerződéskötés gyakorlata változik. Az összes támogatás jelenleg 230 millió forint, négyévente, és további 170 millió forint évente. Ezeket az összegeket kvóta alapján, a lakosságszám, illetve az atomerőműtől számított távolság arányában osztják el. Dr. Bálint József szerint a települések a pénz egy részét fejlesztésre fordítják, míg a másik részét általában a költségvetésük működésében hasznosítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában