puszta húszas

2019.06.13. 07:00

Guinness-rekord született a solti Révbérpusztán

Guinness-rekord született a solti Révbérpusztán, ahol pünkösdhétfőn Tóth Lajos húsz lovat hajtva mutatott be lélegzetelállító produkciót a népes közönség előtt. A magyar puszta ötöshöz még tizenöt lovat hozzáfogva született meg Solton a puszta húszas, amellyel megdöntötte a három évvel ezelőtt Bócsán, tizenhét lóval felállított rekordot.

Lencsés P. Anna

A Révbéri Pünkösdi Vigadalom kiemelkedő programjaként szerepelt a rekordkísérlet. Nagy Péter, a Lovascentrum értékesítési vezetője elmondása szerint, a 17. alkalommal megrendezett kétnapos pünkösdi programjukban minden korosztálynak kínáltak szórakozási lehetőséget. A népi jellegű és lovas események között ebben az évben újdonságnak, érdekességnek szánták a Guinness-rekord-kísérletet, amelyre már hónapokkal ezelőtt megkezdődött a felkészülés.

A rekordkísérletre Tóth Lajos vállalkozott, aki Bölcskén él, civil foglalkozását tekintve hivatásos tűzoltó. A fiatalember nagyapjánál szerette meg a lovakat. Az állatokkal való törődés, lovaglás, fogathajtás mindig is a hobbijai közé tartozott. A puszta ötös formáció irányítását Andriska Attila segítségével tanulta meg, és néhány éve már ezzel a produkcióval jár bemutatókra.

– Az egyik solti barátom, a Révbéren csikósként dolgozó Aradszki Laci hívott fel még tavaly a Guinness-rekord-ötlettel. Akkor az idő rövidsége miatt nem tudtam felkészülni, így akkor nyolc lovat hajtottam a révbéri pünkösdi napokon. Az idei év elején kezdtem meg komolyabban a gyakorlást a húsz lóval. Ebből hat a sajátom, egy Lacié és tizenhárom a Révbéri Lovascentrum tulajdona. A produkcióban három hatos sort követően két ló van összefogva. Az elmúlt időszakban ezeknek a soroknak az összeállításával telt az idő. Mivel nem mind a saját lovam, így nehézséget okozott, hogy nem ismernek a lovak, sőt egymást sem, ezért meg kellett találnunk azt a kombinációt, amely a legjobbnak ígérkezett. A lovak különböző egyéniségek, nem mindegyik hajlandó együtt dolgozni a másikkal. Ezen még az utolsó időben is változtattunk. A két hátsó ló a sajátom, azokon állok. Rengeteget gyakoroltunk, főleg az utolsó hetekben, szinte napi szinten – mesélt az elmúlt időszakról Tóth Lajos.

A Guinness-hitelesítéshez minimum egy percig lépésben, majd ügetésben, végül vágtában kell a lovakat tartani. Ez a hajtótól jó egyensúly- és ütemérzéket, ügyességet, a lovaktól fegyelmezettséget, engedelmességet, összeszokottságot igényel. A hitelesítő Gál Gábor, a Magyarországi Rekordok Adatbázisának regisztrátora bejelentése alapján sikerült az előírt feltételeket teljesíteni, így még ott a helyszínen átnyújtotta Tóth Lajos részére a rekordról szóló tanúsítványt. A fiatal csikós az összegyűlt hatalmas tömeg előtt mondott köszönetet szüleinek, családjának, a Révbéri Lovascentrumnak és a támogatóknak azért, hogy lehetővé tették, hogy eredményesen tudott felkészülni, és teljesíteni tudta a kitűzött célt. A „Puszta húszas” Tóth Lajos és Solt-Révbérpuszta nevével együtt bejegyzésre került a 2019. évi Guinness-rekordok Könyvébe.

Festői fantázia alkotta meg a puszta ötöst

Ludwig Koch osztrák festő XIX. századi rézkarcán jelent meg először a puszta ötösként, vagy Koch-ötösként elhíresült kép, amelynek eredeti címe: Az ember küzdelme a viharral. Ezen a csikós öt lovat fog össze, elöl hármat, mögötte kettőt és a csikós a két hátsó ló farán áll. 1953-ban Lénárt Béla, a híres lóidomár Hortobágyon valósította meg a gyakorlatban is a képen látott mutatványt, amely azóta a magyar lovas programok egyik kiemelkedő produkciója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában