Kecskemét

2019.05.28. 14:00

A város biztosítja a közösségi ház működésének feltételeit

Az idei évre 15 milliót, jövő­re pedig 30 millió forintot kap a kecskeméti önkormányzattól az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány a Mezei utcai közösségi ház működtetésére, az elsősorban romák által lakott városrész felzárkóztatására.

Hraskó István

Számos emlékezetes rendezvénynek adott otthont a Mezei utcai közösségi ház az elmúlt években

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A közösségi házra és működtetésére az uniós finanszírozású, Mezeivárost és Ürgést érintő, szociális jellegű városrehabilitációs projekten nyert forrást a város. A támogatási szerződés értelmében az önkormányzat a vállalt szolgáltatásokat és programokat köteles öt évig fenntartani. Ezek között szerepel a képességfejlesztő és felzárkóztató oktatás-nevelés, információnyújtás, a betérők segítése a mindennapi ügyintézésben, a személyhigiénés és a környezettudatos magatartás fejlesztése, ezenkívül életvezetéssel, családi gazdálkodással, egészségüggyel kapcsolatos tanácsadás, valamint kulturális és szabadidős programok szervezése is.

A közösségi ház működtetője korábban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti csoportja volt, majd az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány lépett a helyébe. Az ötéves fenntartási időszak idén június 30-cal lejár, de a közgyűlés áprilisi ülésén megszavazta, hogy ettől függetlenül a város a szolgáltatásokat továbbra is biztosítja. Ennek értelmében az alapítvány a Mezei utcai épületet további másfél évig ingyen használhatja, és az idei évre 15 millió forintot, 2020-ra pedig további 30 millió forintot kapnak a működésre (16 igen mellett 5 ellenzéki képviselő tartózkodott a szavazásnál).

A megállapodásban benne van, hogy az alapítványnak a megadott határidőkig a kiutalt összegekkel el kell számolnia, az első részletet pedig csak akkor követi a következő, ha az önkormányzat a benyújtott elszámolás szabályszerűségét megállapította.

A közgyűlési előterjesztésből pedig kiderül: az alapítvány vállalta, hogy idén október 31-ig megteremti egy Biztos Kezdet Gyerekház szakmai és jogszabályi működésének a feltételeit (a Biztos Kezdet Gyerekházak szolgáltatásait a gyermekek egyedül is igénybe vehetik, de a szülők bevonása fontos cél; biztosítják a gyermekek korai képességgondozását, a korai fejlesztéshez kapcsolódó speciális szolgáltatásokat, valamint a szülői kompetenciák elsajátítására is lehetőséget nyúj­tanak).

Számos emlékezetes rendezvénynek adott otthont a Mezei utcai közösségi ház az elmúlt években
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

– Alkalmas-e az alapítvány mindezekre a feladatokra, milyen monitoring volt a működésre? – kérdezte a testületi ülésen – még a szavazás előtt – Király József MSZP-s önkormányzati képviselő. Válaszában Engert Jakabné, az esélyteremtési bizottság Fidesz-­KDNP-s elnöke kijelentette: a közösségi ház jól működik, vannak ugyan problémák, de nem a szándék és a készség hiánya miatt, hanem, mert „borzasztó nehéz megszólítani a közösséget”. Hozzátette, a házban jogi, pszichológiai tanácsadás mellett a roma nők életvezetési képzésben is részt vehetnek. Oláh Anna személyében pedig országosan elismert szakember, egy igazi példakép koordinálja a munkát, aki a helyiekkel nagyon jó kapcsolatot alakított ki. A bizottsági elnök szerint a Biztos Kezdet Gyerekházat is meg tudják valósítani.

Figyelik a munkát

Nyomon követi a bizottság a hivatal munkatársaival a közösségi ház működését, számos alkalommal kaptunk beszámolót. Nem aggódok, hogy veszélybe kerülnének a szakmai programok, de természetesen figyeljük a jövőben is a munkát, nem véletlen, hogy 2020. december 31-ig szól a megállapodás – összegzett Engert Jakabné, az esélyteremtési bizottság elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában