Kiskunfélegyháza

2019.04.08. 14:00

Még mindig kevés juhhús fogy idehaza

Őseink étrendjében a juhhúsfélékből készült ételek igen előkelő helyet foglaltak el. A birkapörkölt sok helyen ma is az ünnepi asztal elmaradhatatlan étke, mégis nagyon alacsony a juhhúsfogyasztás hazánkban. Ez pedig jelentősen megnehezíti a magyar juhtenyésztők helyzetét. Húsvétkor ugyan némi emelkedés tapasztalható, a magyar bárányok zöme mégis az olaszok asztalára kerül.

Vajda Piroska

A félegyházi Lugosi családban a kétéves Zsófi is segít a jószágok körül

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

A félegy­házi Lugosi családban mindenki szereti a juhhúst. A család legkisebb tagja, a kétéves Zsófi is jóízűen megeszi. Édesanyja szerint, ha megfelelően van elkészítve, nagyon finom és ízletes mind a birka, mind a bárány húsa. Nem mellesleg nagyon egészséges. Ennek ellenére a gyerekek zöme nem találkozik birkahússal, ritkán kerül a magyar családok asztalára, de az iskolai menzán sem kínálnak ilyen ételeket – nyilatkozta hírportálunknak Bense Renáta, aki szerint nagyon szomorú a kép a birka- és a bárányhús fogyasztása terén hazánkban: 2016-os adatok alapján baromfihúsból 30 kiló az egy főre eső éves fogyasztás, sertésből 29,3 kiló, marhából 3 kiló, míg juhból 0,1 kilogramm.

Bár országos szinten is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a juhhús népszerűsítésére, még mindig alacsony az egy főre eső fogyasztás. Pedig a birkahús ára szinte megegyezik a baromfiéval: kilója átlagosan 1300 forint a hentesnél. Sajnos az alacsony kereslet miatt bárányhúst a hazai üzletekben ritkán lehet kapni – részletezte Bense Renáta. A fiatal gazdától azt is megtudtuk, hogy most még tartja a karácsonyi árát a bárány, talán ez kitart húsvétig, de utána a felvásárlási ár rohamosan csökken. A felvásárlók jelenleg 960 forintot fizetnek élősúlyban a 20–24 kilogrammos bárány kilójáért. A 24–27 kilogrammosokért 910 forintot, a 27–30 kilósokért pedig 860 forintot kapnak a tenyésztők. Ez az ár csak az extra minőségű bárányra érvényes, melyek zömét Olaszországba viszik, ahol közel hatmillió bárányt esznek meg egy évben – tudtuk meg Bense Renátától. Azt is elmondta, mivel tavaly nagyon korán volt húsvét, sok gazda elszámolta magát, így kevés bárány született húsvétra, ezért az ár is felugrott. Idén a késői húsvét miatt ilyen biztosan nem fordul elő.

A Lugosi család legkisebb tagja, Zsófi szívesen segít édesanyjának a kisbárányok gondozásában
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

A hazai tenyésztők életét nemcsak az alacsony húsfogyasztás nehezíti meg, hanem a romániai konkurencia is. Húsvét után ugyanis elárasztják a román bárányok a hazai piacot, ami lenyomja a felvásárlási árat – magyarázta Bense Renáta. Azt is hozzátette, ennek ellenére még mindig a legjobb megoldás bárányként értékesíteni a jószágot, mint felhizlalni. A hizlalásnál ugyanis sok a rizikó, bármi történhet a báránnyal, és a takarmányozásuk is nagyon drága. A gyapjú miatt sem érdemes tovább tartani az állatokat. Egy kiló gyapjú ára ugyanis 100–230 forint között mozog. Egy birkán azonban a legjobb esetben is csak négy kiló gyapjú van, amit 500 forintért nyírnak le. Így sokszor veszteséget jelent a birkanyírás a gazdáknak.

Bármilyen nehéz is a juhtenyésztés, a Lugosi házaspár nem szeretne szakítani a családi hagyománnyal. Mindketten beleszülettek ebbe a munkába. Suffolk és ile de france törzstenyészetükkel már számos szakmai díjat elnyertek. Igaz, hatvanöt darabos törzstenyészetük kicsinek számít, mégis elegendő ahhoz, hogy talpon maradjanak. Semmiképp sem szeretnének beleesni abba a hibába, hogy a mennyiség a minőség rovására menjen.

A félegyházi Lugosi családban a kétéves Zsófi is segít a jószágok körül
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

A bárányhús a diétás étrendbe is beépíthető

„Nem szeretem, mert faggyús, mert birkaszaga van” – szól az előítélet a juhhússal szemben. Ennek oka valószínű a rossz előkészítés. A juhhúsról le kell szedni a faggyút és érdemes forró, ecetes vízzel is lemosni. Az idősebb állatok érezhető erősebb szagát pácolással lehet tompítani, vonzóbbá tenni.

A juh napi táplálékfelvételével a legelés folyamán gyógynövényeket fogyaszt, melyek az emberek ellenálló képességét is növelik a betegségekkel szemben. A juhhús egészséges, koleszterinmentes, melyet természetes környezetben állítottak elő. A bárányhús gyorsítja a lép és vese működését, illetve segíti a fogyókúrát. A bárányhúsból készített ételek kitűnően illeszkednek a korszerű étrendbe, kifejezetten könnyű ételnek számítanak. Az izomszöveti fehérjék teljes értékűek, aminosav­értékük rendkívül kedvező. A bárányhús zsírtartalma igen alacsony, jelentős a vitamintartalma és könnyen emészthető, emiatt diétás étrendbe és a gyerekek táplálkozásába is beépíthető – olvasható a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ajánlásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában