Kecskemét

2019.04.13. 20:21

Igluval tiltakoztak a PET-palackok ellen

PET-palackokból építettek iglut a Mozgalom az Átalakuló Kecskemétért és a Kecskeméti Szatyor Közösség aktivistái, így kívánták felhívni a figyelmet az egyszer használatos műanyagok okozta környezeti károkra.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István

Évente 1,2 milliárd PET palackos ásványvizet fogyasztunk el hazánkban, ennek csak a töredéke kerül újrahasznosításra, egy palackot átlagosan 25 percig használunk, viszont csak 450-500 év alatt bomlik le. Pár elgondolkodtató tény, amelyre két civil szervezet, a Mozgalom az Átalakuló Kecskemétért (MÁK) és a Kecskeméti Szatyor Közösség aktivistái figyelmeztettek péntek délutáni, Vasútkertben tartott megmozdulásukon.

– Szeretnénk, ha a klímaváltozás problémájáról sokkal több szó esne, egyúttal pedig azt is meg kívánjuk mutatni, hogy ha a helyi közösségek összefognak, megmenthetik és formálhatják a jövőjüket – mondta el Falusi Norbert, az akció egyik kitalálója és szervezője, a MÁK egyik tagja.

Fotó: Hraskó István
Fotó: Hraskó István

– Elegünk van a rengeteg egyszer használatos PET-palackból, és jött az ötlet, hogy építsünk belőlük egy installációt. Szabó Eszter javaslata alapján ez egy iglu lett, nyolc-tíz alkalommal találkoztunk, és ezalatt készítettük el – folytatta Falusi Norbert.

Az iglu a magyarázat szerint egy zárt „kályhát” szimbolizált, amellyel a Homokhátság elsivatagosodását is okozó globális felmelegedésre utaltak. Persze a klímaváltozás világszerte problémákat okoz, legismertebb talán a sarki jégtakarók olvadása. Az iglu nyilván „létidegen” az Alföldön, de a szervezők szerint úgy vélték, ezen keresztül szólhatnak a felmelegedés helyi következményeiről, az üvegházhatásról, a vízkészlet csökkenéséről, a szélsőséges időjárásról, a termőterületek pusztulásáról.

A legfőbb üzenet pénteken mindenesetre az volt: lehetőleg ne vegyünk egyszer használatos műanyag csomagolású termékeket. Az iglu nem marad a Vasútkertben, a szervezők szeretnék, ha minél több iskolába eljutna, hogy ott is használhassák figyelemfelhívó akciókra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában