Petőfiszállás

2019.03.24. 07:00

Szobrot avattak Mindszenty József bíboros emlékére Pálosszentkúton

Mindszenty József bíboros tiszteletére állítottak szobrot a petőfiszállási kegyhelyen, Pálosszentúkon. Lantos Györgyi szobrászművész alkotását ünnepi szentmise keretében avatták fel szombaton, majd ezt követően adták át a Mindszenty Emlékérmet.

Vajda Piroska

Fotó: Pozsgai Ákos

Mindszenty József bíboros rendíthetetlen hite, szilárd jelleme, példaadó, tanúságtevő élete üzenet a mai ember számára is. Ennek az üzenetnek állít méltó emléket a Mindszenty-szobor, amely a Lakiteleki Népfőiskola, a petőfiszállási önkormányzat támogatásával és a Magyar Pálos Rend hozzájárulásával valósult meg és immár örök hírvivője Mindszenty bíboros szellemi örökségének.

– Legyünk most az imádság nemzete! Ha újból megtanulunk imádkozni, lesz honnét erőt és bizalmat meríteni! – idézte Mindszenty bíborost Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke a szombati szoboravatón. Majd így folytatta: – Ez ma is érvényes korparancs. A hipnotizáló hitetlenektől, a disznófejű nagyuraktól fenyegetett világunkban történelmi hazánkban, itt a pálosok virágoskertjében adjon példázatot Mindszenty bíboros urunk mellszobra, mozgósítson bennünket a cselekvő keresztény élet próbatételeivel. Végül arról számolt be, hogy kedvező hírek jönnek a Vatikánból, egyre többen erősítik, hogy közeledik Mindszenty bíboros boldoggá avatása.

– Mindszenty bíboros egész életét betöltötte hite, reménye, szeretete, az Istenért, a hazáért és az egyházért való kiállása. Ezért méltó és igazságos lesz, ha hivatalosan is elismerést nyer boldoggá és szenté avatása, amelyet a szívünkben már most is így hordozunk – fogalmazott a szobor leleplezésekor dr. Bábel Balázs a Kalocsa-Kecskeméti Egyházmegye érseke.

Szász János Petőfiszállás polgármester ünnepi beszédében felidézte, azt az eseményt, amikor Mindszenty bíboros Pálosszentkútra látogatott. Elmondta, a bíboros 1947. augusztus 15-én Boldogasszony évet hirdetett, amely olyan népszerű volt, hogy népmozgalommá nőtte ki magát. Ennek során a következő egy évben számos kegyhelyre és zarándokhelyre ellátogatott, többek között Pálosszentkútra is, ahol letette a tervezett templom alapköveit. Elképzeléseit a templom nagyságáról a mai két árkádsor tükrözi – ismertette a polgármester.

A bronz mellszobor leleplezése után a Mindszenty József egykori esztergomi érsekről, hercegprímásról elnevezett elismeréseket Lezsák Sándortól, az Országgyűlés alelnökétől, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnökétől vehették át a díjazottak. Mindszenty Emlékérmet kapott: Farkas István piarista szerzetes, tanár, Kisléghi Nagy Ádám festőművész, és a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola.

Az elismerést adományozó Mindszenty Társaság 2004-ben alakult, célja Mindszenty József emlékének ápolása, a néhai főpásztor történelmi életművének megismertetése a közvéleménnyel, a bíboros teljes életútjának feltárása, továbbá boldoggá avatásának szorgalmazása.

Mindszentyről röviden

Mindszenty József 1892-ben született, eredeti neve Pehm József. Zala megyei plébánossága után 1944-ben nevezte ki XII. Pius pápa veszprémi püspökké, röviddel ezután a nyilas kormány bebörtönözte. Esztergomi érsek és Magyarország prímása 1945-ben lett, bíborosi rangot 1946-ban kapott. Koholt vádak alapján 1948 karácsonyán bebörtönözték, 1949-ben életfogytiglani börtönre ítélték. Az 1956-os forradalom alatt kiszabadították, a szabadságharc leverése után az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére menekült, onnan 1971-ben hagyhatta el az országot és költözhetett Bécsbe, ott halt meg 1975-ben. Végakarata szerint az ausztriai Mariazellben temették el. Mindszenty Józsefet a rendszerváltáskor, 1990-ben rehabilitálták, 1991-ben pedig ünnepélyes keretek között helyezték örök nyugalomra Esztergomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában