Kecskemét

2019.02.22. 18:34

Nem változtattak a kecskeméti csendrendeleten

A helyi csendrendelet módosítását kezdeményezte a Jobbik kecskeméti önkormányzati képviselője, azaz hogy a szórakozóhelyek külön engedély nélkül is hajnali 3-ig lehessenek nyitva hétvégén. A városvezető Fidesz-KDNP frakció leszavazta az indítványt.

Hraskó István

Forrás: shutterstock

Közel hét éve, 2012 áprilisában fogadta el a közgyűlés a helyi csendrendeletet. Lényege, hogy a szórakozóhelyek este éjfélig lehetnek nyitva, azon túl csak a jogi bizottság engedélyével. Eltérő nyitvatartás is kizárólag akkor lehetséges, ha ehhez a környéken lakók többsége hozzájárul, és az üzemeltető ellen egy éven belül nem érkezett panasz.

A csendrendelet annak idején óriási vitákat kavart a képviselő-testületben, és azóta is többször előkerült a téma. Legutóbb éppen csütörtökön: a Jobbik képviselője indítványozta, hogy módosítsák a szabályozást, és a szórakozóhelyek szombaton és vasárnap is hajnali 3-ig tarthassanak nyitva, és ezt kérniük se kelljen. Radics Tivadar elmondta: a kecskeméti éjszakai élet a fiatalok szórakozási igényeit nem tudja kielégíteni, és ezek az elvárások az egyetemi várossá válással, az egyre több diák érkezésével csak nőni fognak, azaz sürgető a probléma megoldása. Azt is hozzátette, hogy a csendrendelet a vállalkozók számára is előnytelen jogi környezetet hozott létre, melyben nem éri meg számukra szórakozóhelyet nyitni. A Jobbik képviselője szerint a TEKA tavalyi bezárása után óriási űr maradt, sokaknak hiányoznak az ottani koncertek (az egykori zsinagógában természettudományos élményközpontot alakítottak ki). Radics ezért azt javasolta, az önkormányzat vizsgálja meg, melyik épülete alkalmas koncertek befogadására, és ezt az ingatlant aztán bérbeadással hasznosítsák erre a célra.

– Sikerült olyan kompromisszumos megoldást találnunk, amely mind az üzleti élet képviselőinek, mind a lakosságnak arany középút a békés egymás mellett élésre. 139 engedélyt adtunk ki, amely eltérő nyitvatartást tesz lehetővé, tehát ha a vállalkozó megteremti a megfelelő körülményeket, a lakossággal egyetértve bonyolítja le a beruházást, nem gördítünk akadályt az engedély elé. Megmondom őszintén, ezt a békét, amit sikerült megteremteni, nem bolygatnám meg. Nagyobb felháborodás esetén, lakossági kezdeményezésre mindent újra tudunk tárgyalni, de ilyen jelzés nem érkezett be hozzám – reagált Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. Radics Tivadar erre úgy válaszolt, ő nem a konszenzust, hanem a felháborodást érzi.

– Abszurd, hogy a kecskeméti fiataloknak Kiskunfélegyházára kell menniük, hogy koncertélményben legyen részük – fogalmazott.

A polgármester viszont hangsúlyozta: az önkormányzat nem tudja kezelni a fiatalok másfajta igényeit, ez a piac dolga lenne. Kiemelte azt is: fontos a témáról beszélni, hogy a szórakozni vágyók és az üzleti szféra elképzelései találkozzanak. Dr. Sztachó-Pekáry István, a jogi bizottság elnöke leszögezte: általános tiltás nincs az éjfélen túli nyitvatartásra, a bizottság egy szűrő, mely minden kérelmet alaposan megvizsgál, és döntésük ellen lehet fellebbezni a közgyűlésnél, végső soron a bíróságnál.

Az indítványt végül hét igen, tíz nem és három tartózkodás mellett elutasította a testület (érdekesség, hogy a Fidesz-KDNP két képviselője, Hörcsök Imre és Nemcsik Mátyás is igennel szavazott). A polgármester javaslatára a koncerthelyszín keresésének kérdését beviszik az ifjúsági tanács ülésére.

Nyitóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában