galéria

2019.02.20. 17:40

Gyermekvédelmi konferenciát tartottak Lajosmizsén

Gyermekvédelmi konferenciát szervezett Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézménye (EGYSZI) Gyermekvédelemtől a felzárkóztatásig címmel szerdán a helyi művelődési házban.

Koós Katalin

Fotó: Gulyás Sándor

A résztvevő, gyermekvédelemben érintett szervezetek képviselőit Józsáné Dr. Kiss Irén, az EGYSZI intézményvezetője köszöntötte. A házigazda intézmény munkatársai mellett jelen voltak többek között az önkormányzat, a helyi oktatási intézmények és rendőrőrs, a roma nemzetiségi önkormányzat, valamint a megyei kórház és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság képviselői.

A konferencia első előadója Dr. Faragó Viktor, az EGYSZI családsegítő munkatársa volt, aki a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat tavalyi tevékenységét, tapasztalatait ismertette a megjelentekkel.

– A tavalyi évben 183 családot gondoztunk, összesen 595 főt, melyből 360 volt kiskorú gyermek. Alapellátásban 274 főt, mely emelkedést mutat az előző évhez képest. A védelembe vett gyermekek száma 86 fő volt, mely szám csökkenést mutat – fejtette ki. A leggyakoribb okokként, amelyek miatt a családok a szolgálat gondozásába kerülnek, a megélhetési és lakhatási problémákat, az egészségügyi és oktatási elhanyagolásokat, valamint a családi-kapcsolati konfliktusokat jelölte meg.

Az előadó hangsúlyozta: a szolgálat kiemelt figyelmet fordít a megelőzésre, mely a tavalyi év tapasztalatai alapján két probléma esetében fokozott hangsúlyt kap. Egyrészt a korai várandósság tekintetében, ugyanis emelkedett a várandós kiskorúak száma a városban. Másrészt pedig a droghasználat problémáját illetően, mely országos szinten komoly gondokat okoz immár a kiskorúak vonatkozásában is.

Ezt követően Keliger Dóra, a szolgálat családsegítője és jelzőrendszeri felelőse ismertette a jelzőrendszer működésének tapasztalatait. Elmondta: tavaly összesen 268 jelzés érkezett kiskorúakra vonatkozóan a szolgálathoz, melyek zöme a közoktatási intézményektől származott. Az előadó összességében jónak ítélte a kapcsolatot a jelzőrendszeri tagok között. Ez alól kivételt képeznek a gyermekorvosok, valamint a lakossági bejelentések. Utóbbiak száma 60 százalékkal esett vissza az előző évhez képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában