Gátér

2019.02.27. 11:30

Eseményekben gazdag év vár idén a gátériakra

Kilencvenöt éve vált önálló településsé Gátér. A jeles évfordulón túl eseményekben és fejlesztésekben gazdag év vár a kilencszáz lelkes falura.

Vajda Piroska

Tavaly a községháza is megújult Gátéron

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

– A kötelező napi feladatok mellett sok teendő vár ránk idén. Több sikeres pályázatunk van folyamatban és még több előkészítésén dolgozunk – mondta el Jánosiné Gyermán Erzsébet polgármester.

Hamarosan megújul a községi konyha eszközparkja, a fejlesztésre hárommillió forintot nyert a település. Sikerrel zajlik az a nyolcvan millió forintos projekt, amely az egész életen át tartó tanuláshoz való hozzáférést segíti Gátéron, Pálmonostorán és Petőfiszálláson. A kétéves programsorozat során varrószakkör, néptánc, énekkar, informatika tanfolyam, angol nyelvtanfolyam, mozgásszakkör, két szabadegyetem és problémamegoldó gondolkodás tanfolyam indult Gátéron.

A polgármester arról is beszámolt, hogy hat település – Gátér, Jászszentlászló, Móricgát, Pálmonostora, Petőfiszállás és Szank – közösen nyert 43,3 millió forintot a Múltunk értéke, közösségünk jövője című pályázattal. A három éven át tartó projekt kimondottan a helyi identitás erősítésére, közösségfejlesztő rendezvények szervezésre irányul.

– Kérdőívek segítségével mértük fel, hogy a helyiek milyen programokat szeretnének, ezek ismeretében készítjük el azt a cselekvési tervet, amely mentén építhetjük a falu közösségét – részletezte a településvezető. Hiánypótló jelleggel elkészítik azt a helytörténeti kiadványt, amely bemutatja a falu nevezetességeit és múltját. Örömmel számolt be arról is, hogy a végéhez közeledik a csapadékvíz elvezető hálózat rekonstrukciója. Az ötvenmillió forintos beruházás során egy víztározót építettek, illetve a csatornahálózat legkritikusabb csomópontjait tették rendbe a szakemberek.

Tavaly a községháza is megújult Gátéron
Fotó: B / Petőfi Népe

Idén nyáron megvalósul az óvoda energetikai felújítása is, melyre 37 millió forint támogatást kapott a település. Bővítik a temetőt is, a fejlesztés jelenleg az engedélyeztetési eljárásnál tart. Az önkormányzat pályázott a tanyagondnoki szolgálat fejlesztésére, többek között egy defibrillátor beszerzésére, mert az jelenleg nincs a faluban. Jánosiné a terveikről elmondta, szeretnék idén, a júniusi falunapon méltó módon megünnepelni a település 95. születésnapját, szeptemberben pedig a templom felszentelésének 90. évfordulóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában