Kecskemét

2019.01.31. 11:26

A tavasz gyógyítja leghatékonyabban a téli depressziót

A téli hónapokban jelentősen csökken a napfényes órák száma, ez vezet a szezonális levertséghez, köznapi nevén a téli depresszióhoz. Tünetei a megnövekedett alvásigény, fáradékonyság, levertség, nyomott hangulat, ingerlékenység, esetleg negatív gondolatmenetek, falánkság, valakinél étvágytalanság. Dr. Dobozi Tünde kecskeméti háziorvossal beszélgettünk arról, hogy mit tehetünk jó közérzetünkért a szürke téli napokon.

Horváth Péter

A háziorvos szerint mozgással, élményekkel tehetünk jó köz­érzetünkért

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Horváth Péter

[eweb-voting id="1726918"]

A téli depresszió nem összekeverendő a klinikai depresszióval, hiszen előbbi esetén képes ellátni magát az egyén és nem is szervi, vagy tartós hormonális elváltozásból ered. Az átmeneti levertség szezonális, hiszen a napfényes órák számának növekedésével a tünetek is csökkennek, illetve elmúlnak.

– Ez az állapot a melatonin és a szerotonin nevű hormonok termelődésének arányával függ össze. A melatonin termelődését a központi idegrendszerben lévő tobozmirigy szabályozza. Ennek szintje télen megemelkedik, mert kevés napfény éri a tobozmirigyet, ami több melatonint termel. Azonnal láthatjuk az összefüggést, ha rávilágítunk a melatonin mindennapi szerepére: ez a hormon felelős az alvás-ébrenlét ciklusáért, vagyis az úgynevezett cirkadián ritmusért. Esténként növekszik meg a melatonin szintje, ami segíti elalvásunkat – mondta Dobozi Tünde kecskeméti háziorvos.

A téli hónapok folyamán megemelkedett melatoninszint felelős tehát azért az általános álmatagságért, amit sokan levertségként határoznak meg. Ilyenkor a melatonin uralma alatt testünk tulajdonképpen egy kicsit mindig alszik, ami természetes a fényhiányos időszakban. Ilyenkor kevésbé kívánjuk az aktivitást, esetleg a munka is kissé vontatottabban halad.

A háziorvos szerint mozgással, élményekkel tehetünk jó köz­érzetünkért
Fotó: Horváth Péter / Petőfi Népe

– Az a veszélye ennek az időszaknak, hogy passzivitásra késztet. Ilyenkor sokan nem kívánnak mást, mint munka után pihenni, tévézni, magas szénhidráttartalmú ételeket fogyasztani. Ez könnyen begubózáshoz és elhízáshoz, így a tétlenség és további súlygyarapodás ördögi köréhez vezethet. Ezért már január közepétől érdemes elkezdeni a diétát is – mondta a háziorvos

Egyénenként változó, hogy ki tolerálja jobban ezt az állapotot, Dobozi Tünde szerint némelyeknél drasztikusabbak lehetnek a tünetek. A tünetek enyhítésére jó hatással van a fényterápia, mely a természetes napfényhez hasonlóan szerotonint, a testünket-szellemünket aktiváló hormont szabadít fel. A szolárium fénye viszont nem alkalmas erre.

Megelőzésre és a tünetek kezelésére is kiváló a mozgás, ami örömhormonokat szabadít fel.

– Napi fél óra mozgás ajánlott ebben az időszakban is, a sport hangulatjavító hatása talán még fontosabb ekkor – mondta Dobozi Tünde. Hozzátette, hogy a testmozgás mellett minden jótékony lehet a sötét hónapokban, ami a közérzetet javítja: egy jó fürdő, vagy egy jó film mind pozitív hangulatba hozhat, a társasági élet pedig kirángathat a begubózott állapotunkból.

– Kutatások egyértelműen rámutattak, hogy a tartós rossz hangulat ellen kiváló az önkénteskedés, más, tőlünk rosszabb helyzetben lévő segítése – fejtette ki Dobozi Tünde.

A háziorvos hozzátette, hogy a modern életforma hozzájárulhat ahhoz, hogy kimerítjük fizikai és mentális tartalékainkat, mert a városok mesterséges fényei, a televízió és a számítógép eltolja alvásciklusunkat, így nem jutunk hozzá a szükséges mennyiségű, napi hét-nyolc óra alváshoz.

Elmondhatjuk tehát, hogy a téli depresszió legjobb ellenszere a tavaszi napsütés, de amíg megérkezik, a szakember tanácsait megfogadva addig is sokat tehetünk jó közérzetünkért.

Az alkohol csak ront, a megfelelő étrend javít a helyzeten

A háziorvos kiemelte, hogy az alkohol és a magas szénhidráttartalmú ételek rontanak a levertségtől szenvedő állapotán, ezért ezeket érdemes kerülni. Jótékony hatásúak az olajos magvak kis mennyiségben fogyasztva, mert olyan aminosavakat tartalmaznak, melyek egyrészt szükségesek a testi és szellemi egészség megtartásához, másrészt pedig ezek az anyagok csökkentik a nehéz ételek és nassolnivalók utáni vágyat. Ugyanilyen jótékonyak a zöldségek és gyümölcsök és a vitaminok, melyek megakadályozzák tartalékaink kiürülését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában