Kecskemét

2018.11.21. 09:28

Lassították a Jókai utca forgalmát, ezzel demonstrálva a sok busz ellen

Nyolc autóval félpályás forgalomlassító demonstrációt tartottak szerdán reggel Kecskeméten, a Jókai utcán. Az ott élők azt szeretnék, ha nem minden, a Rákóczi út páros oldaláról kitiltott buszt az ő utcájukba terelnének.

Hraskó István

Nyolc autóval zárták le félpályán a Jókai utcát a demonstrálók szerda reggel negyed 8-tól háromnegyed 9-ig. Ennyit engedélyezett nekik a rendőrség, de nem is akartak volna nagyobb akadályt gördíteni a közlekedők elé a csúcsforgalomban. A sort mindkét végén rendőrautó zárta, a rendőrök felváltva engedték a járműveket a belváros illetve a Budai kapu felé.

– Ezzel a demonstrációval arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az önkormányzat ne döntsön a lakosság megkérdezése nélkül, főleg ne olyan kérdésekben, amelyek rengeteg embert érintenek Kecskeméten, nemcsak a Jókai utca lakóit – mondta el a Baon.hu-nak a helyszínen Bátayné dr. Mácsai Anikó, a demonstráció szervezője. Hangsúlyozta: természetesen nincs kifogásuk az ellen, hogy buszok járjanak a Jókai utcában, csak ne napi 359 járat, hiszen a nyári átszervezés, a buszoknak a Rákóczi út páros oldaláról való kitiltása óta ennyi megy el a házaik előtt. Véleménye szerint nagyon balesetveszélyessé vált az utca: a buszok miatt rendkívül kockázatos itt biciklizni, a gyalogosok a kerékpárosok miatt a szűk járdákról az úttestre kényszerülnek, a gyerekekkel érkező szülők nehezen tudnak leparkolni az út mellett. Bátayné szerint nem szabadna megvárni, hogy baleset történjen.

– Arányos megosztást szeretnénk, amely mindenkinek jó, tehát hogy a többi sugárúton is közlekedjenek a buszok, így a Rákóczi utcán is. Úgy érzem, a demonstráció üzenete eljutott az önkormányzathoz, tegnap a városüzemeltetési bizottság ülésén már történt érdemi tárgyalás, miszerint május 31-ig meg fogják vizsgálni, a helyközi buszjáratokat miként lehet a belvárosból kitiltani – mondta Bátayné dr. Mácsai Anikó. Hozzátette: nem érti a logikát, hogy a Rákóczi út egyik fele használható a buszok számára, a másik pedig nem.

– Az itt lakó emberek sok mindent elviselnek, nagyon toleránsak. Tisztában vannak azzal, hogy a nagy forgalom a belvárosi lét velejárója. Elviselték eddig a megnövekedett forgalmat, a vendéglátóegységek éjszaka ordítozó vendégeit, a vasárnap délutáni autó-és motorversenyzőket. Egy dolgot sérelmezünk: miért a mi rovásunkra kell a Rákóczi utat tehermentesíteni? Nem látunk olyan okot, körülményt, ami indokolná, hogy ott ne járhassanak a buszok – nyilatkozta Palotás József, akinek szülei negyven éve laknak a szülei a Jókai utcában. Kérdésünkre elmondta: a helyszínen nem hallottak az autósoktól bekiabálást és nem tapasztaltak olyan gesztust sem, amiből azt szűrték volna le, hogy nem szolidárisak velük.

Ellendemonstrációt szerveznek csütörtökre a Jókai utcába

A Jókai utcára szervezett szerdai megmozdulás sokakból indulatokat váltott ki. Sokan igencsak rosszallón vélekednek azokról, akiket zavar a Jókai utca forgalma. Éppen ezért csütörtökre egy ellendemonstrációt szerveznek, szintén a Jókai utcába, ahol a tervek szerint a demonstrálók a kapualjakba fognak parkolni (várhatóan 6 óra 30 perctől 9 óra 30 percig), hogy az ott lakók rákényszerüljenek a buszok használatára, ezáltal belátva, hogy nem is akkora gond, hogy sűrűn járnak a buszok. Részleteket itt olvashat!

Csütörtökön a közgyűlésen is téma lesz, járjanak-e a buszok a Rákóczi út páros oldalán

Mint ismert, nyáron fel kellett újítani a Rákóczi út páros, vendéglátóhelyeknek és üzleteknek helyet adó oldalán a besüllyedt, nyomvályús térkő burkolatot, majd mikor elkészült, kiderült: kísérleti jelleggel, egy november 30-ig tartó próbaidőszak során nem fogják ide beengedni a helyi és a helyközi buszjáratokat sem. Az önkormányzat ugyanis szeretné, ha a gépjárműforgalom fokozatosan kiszorulna a korzónak szánt, néhány éve rendbe tett Rákóczi útról, és tesztelték, a DAKK által megtervezett új útvonalakon hogyan működik a buszközlekedés a városban. A helyi autóbuszokat (1, 2/D, 2/S, 7, 7/C, 12, 15, 18, 19, 23, 23/A, 32, 52), valamint az országos és regionális menetrend szerinti buszjáratokat a Bethlen körút–Budai kapu–Jókai utca irányba terelték.

A csütörtöki testületi ülésre készült előterjesztésben olvashatóak az utasszámlálások eredményei. A változtatás lévén a módosított vonalhálózaton 6-7 százalék közötti utasszámvesztés figyelhető meg. A kevesebb utas miatti bevételkiesés egy teljes naptári évre vonatkozóan körülbelül 66 millió forint, a hosszabb terelőútvonalakon jelentkező többletköltség (szintén egy naptári évre vetítve) 52 millió forint (azaz a változtatás éves szinten közel 120 millió forint mínuszt jelent az eddigiekhez képest a DAKK költségvetésében).

Dr. Homoki Tamás alpolgármester mindenesetre arra tett javaslatot, hogy a nyáron a buszoknak bevezetett ideiglenes terelőútvonalak váljanak véglegessé. “Tekintettel arra, hogy a Rákóczi út 2012-ben történt rekonstrukciója idején már megfogalmazódott az a cél, hogy a belvárost fokozatosan és a lehetőségekhez mérten tehermentesíteni kell a gépjárműforgalomtól, valamint az út kereskedelmi oldala a különböző vendéglátóegységekkel, a középső sétánnyal korzóhoz hasonló jelleget öltött, a gépjármű forgalom csökkentését továbbra is alapvetően fontos városi érdeknek és célnak tartom. Javaslom, hogy a helyi számozott vonalak esetében a 2018. július 1-től bevezetett ideiglenes útvonalak véglegesítésre kerüljenek” – olvasható a jövő heti képviselő-testületi ülésre készült előterjesztésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában