Kiskunhalas

2018.10.25. 20:00

Rendbe tették a hadisírokat Halason

A Bács-Kiskun megyei 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj kiskunhalasi járási századának önkéntes tartalékosai, a Kiskunhalasi Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület, valamint a Pásztortűz Egyesület tagjai rendbe tették a közelgő Halottak napja és Mindenszentek alkalmából a katonai és hadi sírokat a halasi alsóvárosi katolikus temetőben.

Pozsgai Ákos

Gereblye, lapát és söprű, ezek voltak fő harci eszközök csütörtök délelőtt a kiskunhalasi római katolikus temetőben, amikor hadrendbe álltak a területvédelmi önkéntes fiatalok, akik valamennyien a Dékáni Árpád Szakgimnázium diákjai voltak és Vezdán Csaba, a tartalékos század parancsnokhelyettesének irányításával munkához láttak. A lehullott faleveleket takarították össze és rakták műanyag zsákokba az első és második világháborús hadisírok körül. Vezdán Csaba elmondta, fontos a katonai hagyományok ápolása a fiatalok körében is, sokan közülük ezért lettek tartalékos katonák, szívügyüknek tekintik a hazai szolgálatát, és ennek fontos része a hagyományápolás, a hősök tisztelete is.

A Kiskunhalasi Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület tagjai – akik jórészt nyugalmazott határőr, rendőr és honvéd katonák – is kivették a részüket a takarításból. A rendbe tett sírok fejfáira nemzeti színű szalagot kötöttek és virágokat helyeztek el. Szegletes László egyesületi elnök elmondta, hogy a katolikus és a két református temetőben lévő hadisírok környezetére évek óta kiemelt figyelmet fordítanak.

Csütörtök délután a Mozgáskorlátozottak Kiskunhalasi Egyesülete és a Pásztortűz Egyesület aktivistái folytatták a sírok rendbe tételét az első világháborús parcellánál Végső István vezetésével.

Gáldonyi Sándor százados, az MH Katonai és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának hadisírok gondozásáért felelős tisztje fontosnak nevezte az önkéntesek és a hagyományőrzők tevékenységét, akik rendszeresen segítenek a katonai sírok rendbetételében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában