Kecskemét

2018.10.19. 17:30

Megint nagy vita volt a Lánchíd utcai sportpálya felújítása kapcsán

Politikai blöff, átverés, felelőtlenség, hamis vádak – osztotta egymásnak rendesen a virtuális pofonokat a két oldal a csütörtöki kecskeméti közgyűlésen, a Lánchíd utcai sportpálya felújítása kapcsán.

Hraskó István

Forrás: BAON.HU

Fotó: Hraskó István

Az ügy előzményei tavaszra, sőt korábbra vezetnek vissza. A Lánchíd utcai iskolában sokáig nagyon népszerű volt a több mint tíz éve civil kezdeményezésre és adományokból megépült gumitéglás futópálya, melyet nemcsak diákok, sportolók, hanem futni szerető széchenyivárosiak is használtak, sőt, sokan a város távolabbi részeiből is idejártak kocogni. A pálya azonban mára igencsak tönkrement, a téglák összezsugorodtak, az egyre nagyobb hézagok és felgyűrődések balesetveszélyessé tették rajta a futást. De a kinti konditermi eszközök fölött is eljárt az idő.

Radics Tivadar, a Jobbik önkormányzati képviselője tavaly ősszel kezdeményezte egy street workout (saját testsúlyos torna) pálya építését. Akkor az a döntés született, hogy ez részönkormányzati keretből valósul meg. Idén tavasszal viszont Bogasov István, a városrész Fidesz-KDNP-s képviselője úgy ítélte meg, nem halogatható tovább a Szimferopol téri játszótér-park körülkerítése. Így viszont nem maradt pénz erősítőgépek kihelyezésére.

Május 26-án Radics Tivadar és mások egy gyűjtéssel egybekötött demonstrációs futást szerveztek, hogy felhívják a figyelmet a sportpálya ügyére. A program fővédnökségét Szemereyné Pataki Klaudia polgármester vállalta. Bogasov István is ott volt a főtéri bemelegítésnél, így jelezve, hogy egyetért az akció céljával. Pár nappal később, a testületi ülésen a városvezető Fidesz-KDNP frakció is megszavazta a jobbikos képviselő indítványát, hogy a Kecskeméti Tankerületi Központtal egyeztetve mérjék fel a sportpálya felújítási költségeit, a fejlesztési igényeket és keressenek forrásokat, készüljön költségvetés a beruházások finanszírozására.

A mostani, október 18-ai közgyűlésre készült is egy tájékoztató, a tankerület, a környező iskolák és óvodák, valamint a sportszervezetek bevonásával. Ebben jó néhány fejlesztési javaslat szerepel a futópálya felújítása mellett, így például világítás, kamerarendszer, kis műfüves focipálya, új kondieszközök, beléptető rendszer, kültéri kézilabdapálya és egy birkózócsarnok is (utóbbi kettő a nagy tétel, 58 millió és 104 millió forint, pályázatukról még nem döntött az országos szakági szövetség).

„A Lánchíd utcai sportpálya esetében is folyamatosan zajlik a sportlétesítmény felújítása, új sportpályák megvalósítása, létesítmények építése, valamint az ehhez szükséges anyagi források felkutatása” – ezzel a mondattal zárul a tájékoztató, amelyet Radics Tivadar úgy értékelt, hogy a városvezetés bemutatott a széchenyivárosiaknak, hiszen egy kapavágás sem történt.

- Úgy fogjuk felújítani a sportpályát, ahogy eddig. Hát köszönjük! – mondta az ülést vezető dr. Szeberényi Gyula Tamásnak (Fidesz-KDNP), és később azt is hozzátette, hogy szerinte csak politikai blöff volt májusban az indítványa elfogadása és polgármester fővédnöki szerepe. Felszólalása alatt két fiatal „Az ember annyit ér, mint az adott szava!” feliratú molinót feszített ki, mellettük Bodrozsán Alexandra, a Momentum volt országgyűlési képviselője is felállt. Radics Tivadar kifejtette: tudja jól, hogy hosszú folyamat, míg elindulhat egy fejlesztés, de az első lépés a pénzügyi forrás biztosítása, és egyértelmű volt májusban, hogy azt szeretnék, hogy végre történjenek konkrét lépések. Végül arra tett határozati javaslatot, hogy a jövő évi költségvetésben különítsenek el első körben 70,5 millió forintot a futópálya új gumiborítására és a kondicionáló pálya bővítésére.

- Saját becsületük érdekében kérem, ne verjék át a kecskeméti polgárokat – zárta szavait.

Fotó: Hraskó István / BAON.HU

- Megható, hogy a jobbikos képviselő a mi becsületünkért aggódik – kezdte válaszát dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester. Majd megmagyarázta, hogy a tájékoztatóban szereplő felsoroló mondatot úgy kell értelmezni, hogy egyes elemei folyamatban vannak, tervezik a megvalósítását.

Szeberényi Gyula Tamás kijelentette: amit ebben az ügyben eddig meg lehetett tenni, megtette az önkormányzat, elkezdték a források felkutatását, felmérték az igényeket.

- Itt dolgozik a képviselő úr, tudja, hogy mennyi feladat van, tervezés, pénzügyi források biztosítása, közbeszerzés. Nem is gondolhatta komolyan, hogy az indítvány elfogadását úgy lehet értelmezni, hogy a jövő hónapban ott kapavágás lesz, ennyire nem lehet naiv – mondta az alpolgármester. Majd emlékeztette Radics Tivadart arra, hogy az iskola és a sportpálya már nem is az önkormányzat, hanem a tankerületi központ fenntartásában van, azaz nemcsak az önkormányzatnak lenne szerepe ebben az ügyben. Nagyok az elmaradásai a városnak a sportfejlesztések terén, de ezeket folyamatosan próbálják pótolni – tette hozzá dr. Szeberényi Gyula Tamás.

Az alpolgármester kiemelte: a jövő évi költségvetés mozgásterének ismerete nélkül nagyon felelőtlen Radics javaslata a 70 millió forintos kiadásról, erről nem lehet most dönteni, hiszen ezt az összeget valahonnan akkor majd el kell vonni.

- Nekünk a város egészével kapcsolatban van felelősségünk, nem csak egy részével. Igenis figyelni kell, hogy egyensúlyban maradjon a költségvetés, ezért ilyen jellegű ígéreteket nem tudunk tenni. Olyat igen, hogy megpróbáljuk felkutatni a forrásokat. Ennek ellenére hamis vádakkal illet, és hozza a demonstrálóit – mondta dr. Szeberényi Gyula Tamás.

Lévai Jánosné, a városvezető Fidesz-KDNP frakció vezetője a frakció és a maga nevében is visszautasította a molinón szereplő szöveget, és kérte a vita lezárását. Az alpolgármester végül annyit mondott még a Jobbik képviselőjének, hogy a költségvetés tárgyalásakor terjessze be javaslatát, ha a futópálya esetleg nem szerepelne majd a büdzsé tervezetében. Radics Tivadar indítványát ezután 2 igen és 12 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett elvetette a közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában