Kecskemét

2018.09.01. 15:20

Milliárdos beruházás a kecskeméti felüljáró felújítása

Újra dolgoznak a kecskeméti Halasi úti felüljárónál, jelenleg egy rövid szakaszon a négy sávból csak egy használható. A híd teljes körű felújítása 1,3 milliárd forintba kerülhet, a végleges tervek 2019 első felére készülhetnek el.

Hraskó István

Az elmúlt napokban ismét elkezdtek dolgozni a Halasi úti felüljárónál. Mint a Magyar Közút kommunikációs osztályától megtudtuk, jelenleg a belvárostól távolabbi dilatációs szerkezet teljes cseréje zajlik (ez szolgál a híd tágulásából adódó hézag lefedésére). Mivel a munkások megjelenése időben elég közel esett a genovai hídkatasztrófához, megkérdeztük a társaságot, van-e valamilyen összefüggés a munkások megjelenése és az augusztus 14-ei olaszországi szerencsétlenség között, de a Magyar Közút leszögezte: ezen munkálatok elrendeléséről és előkészítéséről még idén június 19-én döntöttek.

Péntek délután a dilatációs szerkezet vonalánál csak egy sávban közlekedhettek a járművek (és ez vélhetően így marad hétvégére is), jelzőlámpák irányították a forgalmat. A városból kifelé haladva, az emelkedő közepétől már csak a külső sáv használható, egészen a felüljáró várostól kintebb eső végéig. A városközpont felé tartókat – a szembejövő forgalom megállítása mellett – a dilatációnál szintén ebbe az egy, fel nem bontott sávba terelik táblákkal, utána térhetnek csak vissza a járművek a menetirány szerint jobb oldali sávokba.

2017 februárjában írtunk először az 1980–82 között épült felüljáró rossz műszaki állapotáról. Akkor szalagokkal zárták le a híd alatti területet, egyúttal táblákat is kihelyeztek, miszerint „A híd alatt tartózkodni tilos és életveszélyes”. A Magyar Közút akkor azt közölte szerkesztőségünkkel, hogy a független hídszakértővel 2016-ban készíttetett fővizsgálati szakvélemény szerint a híd felújítása szükségszerű, ugyanakkor a műszaki állapot súlykorlátozást, forgalmisáv-szűkítést, lezárást még nem igényel. Felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy a hídon lévő tartókból, konzolokból és az előregyártott szegélyelemekről, elemekből betondarabok hullhatnak a híd alatti területre, és már ekkor kilátásba helyezték a terület komolyabb elkorlátozását. A Közút akkor azt közölte, hogy a híd teljes felújítására elkészültek a tervek.

Tavaly decemberben viszont mégiscsak szükségessé vált a felüljáró bal szélső forgalmi sávjának lezárása, mint megtudtuk, a műszaki állapot felgyorsult romlása miatt. Emellett karácsony előtt a balesetveszély elkerülése érdekében kihelyezték a felüljáró alatti területet lezáró kerítéseket (a híd alatt átmenő úton azonban továbbra is közlekedhetnek az autósok, azon nincs kordon).

– A felüljáró felújítási tervei már rendelkezésre állnak, azonban azok még nem tartalmazták az időközben felmerülő, jelenlegi műszaki állapot miatt szükséges újabb feladatokat. A jelenlegi műszaki állapot megkíván olyan beavatkozásokat, melyek engedélyköteles beavatkozások, így a meglévő felújítási tervek átdolgozása szükséges, ez jelenleg is folyamatban van. A felújítási terveinkben szerepel többek között a szigetelés, a burkolat, valamint a korlátok és dilatációs szerkezetek cseréje, egyéb beton- és vasbetonszerkezeti elemek javítása, valamint a károsodott hídgerendák cseréje – nyilatkozta tavaly év végén a Magyar Közút, hozzátéve: a Halasi úti felüljáró az azonnali beavatkozást igénylő hidak országos listáján szerepel, a beruházás a szükséges források rendelkezésre állásától függően indulhat el.

Még mindig készülnek a tervek

Most ismét kértünk tájékoztatást a társaságtól. Megtudtuk, 2015-ben a híd város felőli oldalán lévő dilatációs szerkezetet teljes egészében kicserélték, a túloldalon pedig javították a szerkezet rögzítését. A Magyar Közút válaszaiból kiderül: a teljes körű felújítási munka becsült költsége mintegy 1,3 milliárd forint, az ehhez szükséges tervek készítése jelenleg is folyamatban van, a teljes tervdokumentáció várhatóan jövő év első felében lesz végleges. A felújításig a híd állagmegóvása és a közlekedésbiztonság fenntartása érdekében elvégzik a szükséges beavatkozásokat. Kijelentették, a felüljáró állapotát folyamatosan ellenőrzik, így azon a meglévőn kívül egyéb korlátozás bevezetése jelenleg nem szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában