Bács-Kiskun

2018.07.20. 07:00

Kezdődik az őzek násza, fokozott vadveszély az utakon

A következő egy hónapban fokozott figyelmet kér az autósoktól az Országos Magyar Vadászati Védegylet, kezdődik ugyanis az őzek násza, a vadak ilyenkor nagyobb eséllyel tűnhetnek fel az utakon.

Hraskó István

Ahol egy őz feltűnik, ott hamarosan megjelennek a társai is

Forrás: olvasói fotó

Fotó: Dudás Mihály

Az őz hazánkban a legelterjedtebb nagyvad, egyedszámát mintegy 360 ezerre becsülik. Riasztó adat, de az Országos Magyar Vadászati Védegylet szerint évente mintegy négyezer őzet ütnek el. A balesetek túlnyomó része a párzási időszakban történik, amikor a bakok űzik a sutákat. Az üzekedés alatt az őzek nappal is aktívak, figyelmetlenek, és gyakrabban ugorhatnak ki az útra.

A következő egy hónapban mindenhol – nem csak a vadveszélyt jelző táblák utáni szakaszon – lehet számítani az őzek felbukkanására. Ha látunk egyet átszaladni az úton, számíthatunk rá, hogy másik is követi, így mindenképp lassítani, dudálni kell.

– Ha az őz az autó elé ugrik, az egyetlen megoldás a vészfékezés, így ügyeljünk a követési távolságra is! Semmiképp se rántsuk félre a kormányt, ne próbáljuk kikerülni az állatot, mivel ez további balesetveszélyes helyzethez vezethet – hívta fel a figyelmet a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete.

A megyei rendőr-főkapitányság nem vezet statisztikát a vadelütésekkel kapcsolatban, így konkrét számokat az elcsapott őzekről, rizikósabb útszakaszokról nem tudtunk meg. A balesetek jelentős része anyagi kárral végződik, néha azonban súlyos személysérüléssel is járhat – közölte Hürkecz Zoltán szóvivő. Hangsúlyozta: a megelőzéssel kapcsolatban a legjobb módszer a fokozott óvatosság és a sebesség csökkentése, a figyelem, ezért is tilos telefonálni menet közben. A megfontoltság, elővigyázatosság a motorosoknak különösen javasolt a vadveszélyes útszakaszokon.

– Fontos tudni, hogy korlátozott látási viszonyok mellett, illetve éjszaka vadállat észlelésekor a távolsági fényszóró alkalmazása kifejezetten hátrányos lehet, hiszen az úttesten lévő vad ilyenkor általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, és nem tud időben kitérni az ütközés elől – mondta Hürkecz Zoltán, hozzátéve: hasznos eszköz lehet még a vadelütések elkerülésére az ultrahangos vadriasztó síp is.

Ahol egy őz feltűnik, ott hamarosan megjelennek a társai is
Fotó: Dudás Mihály / olvasói fotó

Az elütött őzet nem lehet hazavinni pörköltnek, a vadásztársaság tulajdona

A rendőrség szóvivője figyelmeztetett: az elpusztult állatot a járművezető ne vigye magával, mert az bűncselekménynek számít. Őzzel, vaddal való ütközéskor feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, mivel ez közúti balesetnek minősül. A helyszínelés jegyzőkönyve képezheti az alapját bármilyen további intézkedésnek. Értesíteni kell a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet (általában vadásztársaságot) is, erről a rendőrség gondoskodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában