Kecskemét

2018.05.08. 07:00

Egyre több ikergyermek születik a megyei kórházban

Az elmúlt években jelentősen megnövekedett az ikerszületések száma a kecs­keméti megyei kórház adatai alapján. Ennek legfőbb oka, hogy egyre több gyermekre vágyó pár vesz részt lombikprogramban. A gyermekvállalási életkor kitolódott, jóllehet a szülők éveinek számával párhuzamosan nő a terhesség kockázati tényezőinek aránya is.

Koós Kata

Manapság a tudománynak és technikának köszönhetően már két embrió beültetése esetén is többnyire biztonsággal kialakul egy dupla terhesség

Forrás: Petőfi Népe

Évről évre gyarapszik az ikrek száma a Bács-Kiskun Megyei Kórház statisztikája alapján.

– Tavaly 46 ikerszülés történt a kórházban. Idén, május elején már e számnak több mint a felénél tartunk, ezért becslésem alapján ebben az évben 50-55 ikerszületésre számíthatunk – mondta el dr. Bánfalvi Attila, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Szülészet- Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa. Elmondása szerint az ikerszülések számának növekedése elsősorban annak köszönhető, hogy egyre több gyermekre vágyó szülő vesz részt lombik­programban.

Dr. Bánfalvi Attila
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Bús Csaba

– Az ikerterhességek spontán előfordulása viszonylag alacsony. Nagyon sok a lombikos gyerek – mondta, majd hozzátette: a technika fejlődésével folyamatosan csökkent a lombikprogram során beültetett embriók száma. Korábban azok mennyiségében látták a szakemberek a megoldási lehetőséget a természetes úton nemzésképtelen párok problémájára. Gyakran előfordult azonban, hogy három embrió együttes beültetése sem hozta el a várva várt sikert. Manapság a tudománynak és technikának köszönhetően már két embrió be­ültetése esetén is többnyire biztonsággal kialakul egy dupla terhesség.

Ugyanis nem csupán az ikrek száma gyarapszik évről évre. Folyamatosan nő azon párok száma is, akik nem tudnak természetes úton gyermeket nemzeni. A főorvos nézetei szerint e probléma gyökerei többek között a helytelen életmódra, a környezetszennyezésre és a rossz táplálkozási szokásokra vezet­hetők vissza.

Elmondta: a gyakori tévhittel ellentétben a fogamzásgátló tabletta gyermekvállalás előtti szedése annak el­hagyása után nincs befolyással a nők fogamzóképességére. Nagy szerepet játszik azonban a problémában, hogy egyre később szánják rá magukat a párok a gyermek­vállalásra.

Manapság a tudománynak és technikának köszönhetően már két embrió beültetése esetén is többnyire biztonsággal kialakul egy dupla terhesség
Forrás: Petőfi Népe

– Sokszor találkozunk negyven éven felüli párokkal, akik elmondják, hogy végre megvan az egzisztenciájuk, és most szeretnének gyereket. A biológiai óra azonban nem így működik. Stresszes világot élünk. Egy negyvenéves hölgynél nem ritka, hogy a feszültség miatt például magas a vérnyomása, vagy más betegsége van, melyen a terhesség csak tovább ront – fejtette ki a főorvos.

Az anyák 37 éves korától komolyan megemelkedik a magzatoknál a genetikai betegségek kockázata is. Nézetei szerint a legideálisabb, ha egy nő harmincéves kora előtt szüli meg első gyermekét.

– Mikor megszületik egy kislány, bizonyos mennyiségű petesejttel jön a világra. A nőknél nem úgy van, mint a férfiaknál, hogy kilencvennaponként újratermelődik. A kislány felcseperedése során környezeti ártalmaknak van kitéve, melyek a petesejtjeit is érintik, és nem mindegy, hogy húsz- vagy negyvenévnyi káros hatás érte – magyarázta a szakorvos, aki hozzátette: egy ikerterhesség mindig több kockázattal jár.

– Az ikerterhesség mindig bonyolultabb. Több kórházi befekvéssel jár, továbbá a szülések többsége, körülbelül kilencven százaléka császármetszéssel történik. Mivel a gyerekek ketten vannak, nagyobb térfogati változással jár a terhesség. Minél jobban feszül a méh, annál kevésbé bírja a negyvenedik hétig, ezért fokozottabb a koraszülés esélye – magyarázta a szakorvos.

A jó testvérek megosztoznak

Az ikerterhesség kockázatai tekintetében lényeges szempont, hogy egy- vagy kétpetéjű ikerpárról van-e szó.

– A többpetéjű ikrek esetében minden gyereknek saját méhlepénye lehet. Az egypetéjű ikreknél azonban ez lehet közös is. Ha jó testvérek, megosztoznak a véren, a tápanyagon és az oxigénen. Előfordulhat azonban, hogy az egyik elveszi mindezt a másik elől. Ilyenkor van az az eset, mikor nem jó testvérként működnek – magyarázta a szakorvos, aki hozzátette: amennyiben az életképesség határára eljutottak, az esetlegesen kisebb magzat életben maradása érdekében szükség esetén azonnal császármetszést végeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában