Kecskemét

2018.04.06. 08:05

Atlétikai centrumot építenek Kecskeméten

Régóta várt építkezés kezdődik el hamarosan Kecs­keméten: pénteken teszik le az atlétikai centrum alapkövét az Olimpia utcában.

Hraskó István

Látványterveken a leendő atlétikai centrum

Forrás: Petőfi Népe

A kormány korábban a beruházást kiemelt jelentőségű közigazgatási hatósági üggyé nyilvánította. Az első elképzelések szerint 2015 novemberében kezdődött volna el az atlétikai centrum építése és 2016 nyarára tervezték az átadást. Eredetileg azért vált szükségessé a megépítése – túl azon, hogy az atlétáknak legyen egy minőségi edző- és versenyhelyszínük –, mert a Széktói Stadion tervezett átépítése miatt megszüntették volna az ottani futópályákat. A futballstadion átalakítása lekerült a napirendről, az atlétikai centrum projektje viszont felgyorsulhat.

Látványterveken a leendő atlétikai centrum
Forrás: Petőfi Népe

Még 2015 decemberében írták alá a támogatási szerződést a kivitelezésre vonatkozóan. A támogatás összege 654 millió forint, az önkormányzati önerő 39,4 millió. Az alapkövet pénteken teszi le Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, valamint Salacz László és Zombor Gábor országgyűlési képviselők.

Látványterveken a leendő atlétikai centrum
Forrás: Petőfi Népe

Az atlétika stadion három meghatározó elemből épül majd fel, az atlétika pályából, az öltözőblokkból és a közönségforgalmi részből, valamint a futófolyosóból. Az atlétikai pálya nyolcsávos lesz, rekortán borítással, világítással. A középső füvesített területen versenydobópályákat és 70/100 méteres füves rögbipályát alakítanak ki. A hatpályás, szintén rekortán borítású futófolyosó mellett bemelegítő terem és raktár is lesz. Ehhez kapcsolódva pedig iroda-öl­töző blokk épül, öltözőkkel, mosdókkal, tusolókkal, irodával, előcsarnokkal, kiszolgáló­helyiségekkel és terasszal. A közönség egy 300 fős mobil lelátón foglalhat majd helyet.

Az atlétikai centrum jó helyszíne lehet majd a 2020-ban Kecskeméten megrendezendő Nemzetközi Gyermek Játékoknak. A gyermekolimpiá­ra 65 országból 1500–2000 ifjú sportoló érkezhet a hírös városba. A rendezvény szellemiségében és külsőségeiben megegyezik a felnőttek nagy világversenyeivel, elismeri és támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is. Két éve márciusban döntött úgy a kecskeméti városvezetés, hogy pályázik a játékokra. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester az akkori testületi ülésen kijelentette: Kecskemét fejlődését nézve egy ilyen rendezvénynek már bele kell férnie a város életébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában