Kecskemét

2018.02.07. 14:15

A magyar fiatalokat képviseli az ENSZ-ben a 20 éves Zsófi

Múlt héten még New Yorkban, az ENSZ egyik bizottsági ülésén szólalt fel, szerdán pedig a kecskeméti Kocsis Pál iskolában beszélgetett a diákokkal a fenntartható fejlődésről Rácz Zsófia, Magyarország 20 éves ENSZ ifjúsági küldötte.

Hraskó István

Rácz Zsófinak sűrűn és igencsak izgalmasan telnek a napjai. Az ELTE másodéves joghallgatója októberben lett hazánk ENSZ ifjúsági küldötte, miután egy háromfordulós pályázat végén egy soktagú bizottság kiválasztotta a tisztségre. Mint megtudtuk tőle, feladata kettős: egyrészt az ENSZ-ben a magyar fiatalok érdekeit képviseli, múlt héten a Társadalmi Fejlődési Bizottság ülésén és az ECOSOC Youth Forum-on is felszólalhatott (ez nyilván kiváló angol nyelvtudást feltételez, de az ifjú hölgy ezzel rendelkezik is, mert a gimnáziumban remek alapokat szerzett). Ha pedig nem New Yorkban van, és tanulmányai engedik, akkor járja a hazai középiskolákat, és próbálja a diákoknak közérthető módon bemutatni a világszervezetet, valamint a fenntartható fejlődést, a 2015-ben a világ 193 országa által egyhangúlag elfogadott 17 célt és azok fontosságát (úgymint szegénység felszámolása, éhezés megszüntetése, egészség és jóllét, tiszta víz és alapvető köztisztaság…).

Az ifjúsági küldött a Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakgimnázium és Szakközépiskolában sem egy unalmas előadást tartott, hanem kis csoportokban beszélgetett a diákokkal. Látszott, hogy tényleg kíváncsi a véleményükre, gondolataikra, a helyi problémák felvetésére és a megoldási javaslatokra, sőt Zsófi ki is jelentette: azért is jött, hogy tanuljon a nála pár évvel fiatalabbaktól.

– A nemzetközi színtéren való mozgolódás, a diplomácia, a közéleti szereplés már középiskola óta érdekelt. Először az Európai Unió irányába indultam, majd elkezdtem még szélesebb nemzetközi szintben gondolkodni, és amikor láttam az ENSZ-nél a lehetőséget, kapva kaptam a pályázaton – mondta az ifjúsági küldött, aki az egyetemen nemzetközi jogra szeretne szakosodni. Bevallotta, hogy sok kihívást jelent számára a pozíció, de reményei szerint az idő múlásával ez tapasztalattá fog formálódni.

A rendezvényt Juhász István megbízott igazgató, Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő, Kecskemét Ifjúsági Tanácsának alelnöke és Hegedűs Enikő DÖK elnök nyitotta meg. Nemcsik Mátyás kiemelte az iskola diákönkormányzatának aktivitását, ami abban is megmutatkozott, hogy a DÖK javasolta az iskola előtti utcában térfigyelő kamera felszerelését, ami aztán meg is valósult. A képviselő hangsúlyozta: a fiatalok jó ötleteire vevő a városvezetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában