Lajosmizse

2018.01.25. 18:46

Segítséget kapnak a függők

A pszichiátriai betegek, illetve szenvedélybetegek nappali ellátásának biztosítására – ami kötelező önkormányzati feladat – évente 500 ezer forintot biztosít a város önkormányzata a helyi büdzséből.

Popovics Zsuzsanna

A helyi képviselő-­testület legutóbbi ülésén módosította a Római Katolikus Főplébániával kötött feladatellátási szerződését, amelyből hiányzott az ellátottak létszáma. A dokumentum mostantól rögzíti: éves szinten három szenvedélybeteg és két pszichiátriai beteg nappali ellátását végzi el a szolgáltató Lajosmizsén. A közösségi ellátásra vonatkozóan az került új elemként a szerződésbe, hogy a közösségi ellátások biztosítására az önkormányzat egészségügyi, gyermekjóléti és szociális intézményében biztosít térítésmentesen helyszínt a Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat részére.

A képviselők elfogadták a Római Katolikus Főplébánia fenntartásában működő Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 2017-es évi beszámolóját. A dokumentumból kiderül: a városban minden hét csütörtökjén tart kihelyezett ügyfélfogadást az egészségházban a Rév. Klienseik nagy része a családsegítő szolgálat családgondozóinak ajánlásával fordulnak hozzájuk, elsősorban alkohol-, illetve drogproblémák kapcsán. A városban kilenc szenvedélybeteget és egy pszichiátriai beteget látott el a szolgáltató 2017-ben. A szenvedélybetegek közösségi ellátásába tavaly összesen közel kétszázan kerültek be, a Rév teljes ellátási területén, vagyis Kecskeméten, Lajosmizsén és Tiszakécskén. Ezen kliensek és hozzátartozóik ellátásában leggyakrabban az életviteli és önismereti készségek fejlesztése, a problémakezelés, a munkába állás segítése, valamint az absztinenciá­­ra való motiváció kialakítása volt a gondozói munka hangsúlyos része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában