Kiskunfélegyháza

2018.01.25. 19:44

Rekedt-Nagy Zoltán lett a megye legeredményesebb testnevelője

Bács-­Kiskun megye legeredményesebb testnevelőjének járó díjat vehette át Rekedt-­Nagy Zoltán, a József Attila Általános Iskola pedagógusa a napokban a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett ünnepségen. A Magyar Diáksport Szövetség ­elismerését a diák­olimpián elért kimagasló eredményekért kapta. Minden megyéből és a fővárosból is egy-egy pedagógus részesült hasonló elismerésben. 

Vajda Piroska

– Tavaly ősszel a Bács-Kiskun Megye Sport Díjat kapta, most országos elismerésben részesült. Fontosak önnek ezek a díjak?

– Elismerés és siker nélkül nehezebb a munkát tovább folytatni. Jóleső érzés volt átvenni a díjat olyan nagynevű testnevelőkkel együtt, akikre felnézek, akik példaként állnak előttem az eredményeik és a szakmai múltjuk miatt. Ugyanakkor még nagyobb felelősséget, elvárást ró rám ez az elismerés. A gyerekek büszkék rám, de azt is tudják, hogy ebben nekik is óriási szerepük van, hiszen eredményeik alapján kaptam ezt a ­jutalmat.

Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke, Rekedt-Nagy Zoltán testnevelő és dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár

– Tanítványai sorozatban nyerik a versenyeket, melyik eredményt emelné ki ezek közül?

– Atlétika sportágban, azon belül is a többpróba-csapataink kiválóan szerepeltek a 2016/2017-es tanévben. A lánynégytusacsapatom toronymagasan nyerte meg az országos diákolimpiát. A fiúcsapatom néhány ponttal marad le az aranyéremről. A fiú- és lányöttusacsapatom is ezüstérmet szerzett. Négyszáz méteres váltófutásban a harmadik korcsoportos lányaim és a fiú 4x1000 méteres váltó is ezüstérmes lett. A 3. korcsoportos mezeifutó-csapatom is országos diákolimpiai bajnok lett. Ezenkívül egyéniben is nagyon szépen szerepeltek a gyerekek. Iskolánk egyébként hat csapatot indított, közülük mindegyik dobogós helyezést ért el. Ez iskolánk életében csúcsteljesítménynek számít. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem csak az én érdemem. Csapatmunka, amiben a szülők, kollégák és az iskola vezetése is támogat.

– A felsorolt eredményekből is látszik, hogy nagyon szereti a munkáját. Mindig is  testnevelőnek készült?

– A szüleim azt szerették volna, ha jogi pályára megyek, de szerencsére még időben belátták, az nem az én utam, hiszen mindig is a sport érdekelt. Így 1997-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, még abban az évben elkezdtem tanítani Félegyházán a Bank­falui Általános Iskolában, amit sajnos 2009-ben bezártak. Tizenkét évig tanítottam ott, két évig igazgatója is voltam. Nyolc éve dolgozok a József Attila általános iskolában, ahol kisgyermekként én is tanultam. A közismert félegyházi testnevelő, Kerék Csaba volt a tanárom és az osztályfőnököm, később pedig a kollégám. Nagyon sokat köszönhetek neki.

– Ön azon testnevelők közé tartozik, aki nem csak tanítja, hanem űzi is a sportot.

– A mozgás mindig is meghatározó volt az életemben. Ezt láttam a szüleimtől. Kisgyerekként asztaliteniszeztem, majd később teniszeztem, tíz évig NB I.-ben játszottam, utána háromszor nyertem 35 év feletti korosztályos szenior magyar bajnokságot. Rendszeresen futok és bokszolok. Azt vallom, hogy egy igazi testnevelő személyes példamutatással tudja a legjobban motiválni a tanítványait.

– Ennyi elég a sikerhez?

– Az a szerencsém, hogy a József iskola testnevelési tagozatán elsőtől nyolcadik osztályig egy testnevelő tanítja a gyerekeket. Így sikerül nagyon jó kapcsolatot teremteni velük. Jól ismerem a gyengeségeiket és erősségeiket egyaránt. Az a fontos, hogy megtaláljuk, melyik gyereknek milyen sportág való, mi az, amit szívesen csinál, mert csak úgy érhetnek el sikereket. De nem csak az órákon, edzéseken és a versenyeken találkozunk. Számos más közös programot is szervezünk, hogy összekovácsoljuk a csapatot. Az összetartó közösség ugyanis nagyon motiváló.

– Két gyermeke van, őket is sikerült a sport szeretetével megfertőzni?

– A kislányom első osztályos és már versenyszerűen teniszezik, országos versenyekre járunk. A fiam még csak ötéves, de már ő is teniszezik. Nagyon szeretnek sportolni, a tenisz mellett korcsolyáznak és futóversenyekre járnak. Úgy tűnik, lesz, aki továbbvigye a stafétát.

– Milyen tervekkel vágott neki az idei évnek?

– Szeretném, ha a tanítványaim idén is dobogóra állhatnának. Egyéniben és csapatban is számos tehetséges atlétám van, akik biztosan szép sikereket fognak elérni. A saját tervem pedig, hogy szeretnék kijutni a szenior-tenisz­világbajnokságra és ott méltóképpen helytállni.

Egyre sikeresebb versenysorozat a diákolimpia

Igen sikeres és eredményes tanévet zárt 2016/2017-ben a harmincadik, jubileumi diákolimpia versenysorozat. A megmérettetéseken összesen 270 ezer diák vett részt, közülük 18 ezren jutottak a sportági döntőkbe. A sikerességében nagy szerepet játszott a testnevelők és az iskolák lelkesedése és kitartó munkája. A Magyar Diáksport Szövetség idén negyedik alkalommal részesítette elismerésben azokat a pedagógusokat és intézményeket, akik kimagasló eredményeket értek el a versenysorozatban, illetve a legtöbbet tették a jövő nemzedékének egészségéért és erkölcsi neveléséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában