Valótlan bejelentések

2023.09.03. 13:56

Sokadjára tévesztették meg a jánoshalmi tűzoltókat, feljelentés lett belőle

Az elmúlt időszakban ugrásszerűen megszaporodtak a valótlan bejelentések különböző tűzesetek kapcsán Jánoshalmán, rendszerint égő házakhoz riasztották a tűzoltókat a felső-bácskai városban, aztán a helyszínen kiderült, hogy valaki szándékosan megtévesztette a tűzoltókat. Mostanra betelt a pohár a tűzoltóknál, a katasztrófavédelem szabálysértés miatt feljelentést tett, hogy elvegyék az elkövető kedvét a hasonló esetektől.

Pozsgai Ákos

Illusztráció

Fotó: Jánoshalmi Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság / illusztráció

Különbséget kell tenni a téves jelzés, a vaklárma és a megtévesztő vagy valótlan bejelentés között. Téves jelzés például az, amikor a tűzoltóság a helyszínre vonulva füstöt észlel, de kiérkezve felügyelet melletti égetést talál. Vaklárma az, amikor a tűzoltóság a bejelentés alapján a helyszínre vonul, de tüzet, vagy tűzre utaló jelet nem talál. Valótlan, vagy megtévesztő jelzés pedig az, amikor valaki szándékosan, szórakozásból vagy önérdekből hamis, nem létező káreseményről tesz bejelentést. Utóbbi valótlan bejelentésből érkezett az elmúlt időszakban több is az elmúlt időszakban Jánoshalmáról a tűzoltóság központi számára. Rendszerint égő házról tett bejelentést az ismeretlen telefonáló, a jánoshalmi önkormányzati tűzoltók mellett, ilyenkor a protokollnak megfelelően a környező települések tűzoltó egységeit is riasztották. Aztán a helyszínre érkezés követően derült ki, hogy sem tűz, sem arra utaló körülményt nem találtak a tűzoltók.

Legutóbb múlt szombaton, a Szegfű utcába hívták a tűzoltókat egy állítólagosan égő házhoz, mint kiderült, ezúttal is megtévesztő jelzésről volt szó. Ám sosem lehet tudni, mikor történik baj, ezért a katasztrófavédelem komolyan vesz minden lakossági bejelentést, a tűzoltókat szándékosan megtévesztők, ezzel a helyzettel élnek vissza. – A megtévesztő jelzés esetén a helyszínre vonulás és a helyszín átvizsgálása közben lehetséges, hogy egy másik helyszínen valódi káreset történt, és a valótlan bejelentés eszközöket és beavatkozókat von el a tényleges kárelhárítástól, ezzel akár emberéletet, jelentős anyagi javakat veszélyeztetve. 

A hamis riasztásokra vonulásnál a tűzoltóságoknak jelentős költsége is keletkezik. 

Tehát az, aki szándékosan valótlan vészhelyzetről tesz bejelentést, minden esetben kárt okoz – figyelmeztet a katasztrófavédelem. A Jánoshalmi Önkormányzati Tűzoltók ebben az évben közel 100 alkalommal vonultak különböző káresetekhez, épp ezért nem veszélytelen szándékosan félrevezetni őket, és hamis tűzesetekhez riasztani, mert könnyen nagy baj lehet belőle.

A katasztrófavédelem megelégelve a sorozatos félrevezető bejelentéseket, szabálysértés miatt feljelentést tett az ügyben. A megtévesztő, valótlan jelzések szankcionálását szabályozó jogszabály szerint, aki valótlan vészhelyzetről bejelentést tesz, az ellen a rendőrség eljárást indít és százezer forintig terjedő bírsággal büntethető. Ha a hamis bejelentés alapján a tűzoltóság a bejelentett helyszínre vonul, akkor a bíróság indít eljárást és az elkövető százötvenezer forintig terjedő bírsággal, vagy akár elzárással is büntethető. Ezen felül köteles a vonulási költséget kifizetni az, aki a tűzoltóságnak szándékosan megtévesztő jelzést adott. A tűzoltóság híradóügyeletén elhelyezett telefonkészülékek még akkor is azonosítják a hívó fél számát, ha az titkosítva lett, valamint minden hívás rögzítésre kerül, így utólag visszakereshető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában