Kecskemét

2023.05.26. 17:16

Az online csalások elleni fellépésre buzdít Járai Máté – videóval

Járai Máté, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze a rendőrség online csalások elleni kampányának egyik arca lett.

Horváth Péter

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A rendőrség közzétett egy videót, melyben a kiváló komikus a csaláshoz való viszonyáról beszél. Járai bevallja, hogy maga is szokott csalni, de ez leginkább a szövegkönyvben leírtak viszonylatában nem számít csalásnak: ugyanis igen szeret rögtönözni, mint azt a Miniszter félrelép című darabban is láthatja a közönség, melyben önálló, improvizált monológot ad elő, aminek persze sok köze van a leírtakhoz. 

Az improvizációra való hajlamára néha ejnye-bejnyével reagálnak kollégái, akik időnként jobban szeretnék, ha a szövegkönyvben foglaltakhoz tartaná magát a színész. Járai Máté hangsúlyozza: a valódi csalás azonban máshol kezdődik. Például az online térben, ahol nagyon sokan válnak csalók áldozatává. A színművész arra biztat, hogy közösen lépjünk fel az online csalók ellen és együtt állítsuk meg őket.

A kérdés különösen aktuális, hiszen csütörtökön tettük közzé a leköszönő kecskeméti rendőrkapitány, Kerti István alezredes közgyűlés elé tárt tavalyi évről szóló rendőrségi beszámolóját. Ebben leírja, hogy aggasztó tendenciát mutatnak a csalások, melyek száma egy év alatt 187-ről 243-ra emelkedett és egyre jellemzőbben a kibertérbe helyeződnek át.

Az online csalások elkövetési módozataival és az ellenük való védekezéssel kapcsolatban olvasóink a rendőrség Kiberpajzs elnevezésű oldalán tájékozódhatnak. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában