Közgyűlés

2023.05.25. 11:20

Csökkent a járőrszolgálat létszáma Kecskeméten

A közgyűlés első napirendi pontjaként Kerti István rendőr alezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság vezetője nyújtotta be 2022-ről szóló beszámolóját. A kapitány utolsó ilyen jelentését tette, mert június 1–től kérésre rendelkezési állományba vonul, amit az indokol, hogy betöltötte 60. életévét. Őt Timafalvi László rendőr ezredes, jelenlegi kiskunfélegyházi kapitány váltja, akinek kinevezését a közgyűlés is támogatta.

Horváth Péter

Kerti István rendőr alezredes

Fotó: Horváth Péter

A kecskeméti kapitány beszámolójából megtudhattuk, hogy Kecskeméten az ismertté vált összes bűncselekmény 2022-ben 2272 volt, ami 2021-hez képest 9 százalékos emelkedést jelent. Kerti István azt megjegyzi a beszámolóban, hogy a bűncselekmények száma 2012 óta folyamatos, markáns, 76,5 százalék csökkenést mutatott.

A regisztrált bűncselekmények legnagyobb arányát, 44,6 százalékot továbbra is a vagyon elleni lopások jelentették, 1013 ilyen eset történt tavaly. A személygépkocsi-lopások száma a tavalyelőtti 4-ről 10-re emelkedett, azonban a zárt-gépjármű feltörés esetszáma 60-ról 56-ra és a betörések száma 92-ről 87-re csökkent.  Nőtt a rongálások száma, míg a rablásoké több mint 33 százalékkal csökkent, a kifosztások száma kettővel nőtt, de a jármű önkényes elvétele több mint felére esett vissza 2021-hez képest.

A regisztrált bűncselekmények 100 ezer lakosra vetített aránya tavaly kilenc százalékkal nőtt 2021-hez képest − áll a beszámolóban, ami kitér arra is, hogy a bűncselekményszám pozitív irányú elmozdulása mellett a népességszám változása befolyásolta e mutató kedvezőtlenebb alakulását.

A városban regisztrált kiemelten kezelt bűncselekmények számának alakulása 

Kecskemét Megyei Jogú Városban a regisztrált bűncselekmények számának (2272) több mint felét, mintegy 68 százalékát teszi ki a lakosság biztonságérzetét leginkább befolyásolók. Megjegyzendő, hogy 2012-es kiugró értékéhez (4410) képest a 2022-es 1554-es esetszám figyelemreméltó csökkenés. A 14 kiemelten kezelt bűncselekmény kategóriában Kecskeméten a vagyon elleni bűncselekmények, ezek közül is a lopás (1013), a betörés (87), a rongálás (82), a garázdaság (67) és a gépkocsi feltörés (56) vezetik a statisztikát. A rablás esetszáma csökkent, 12-ről 8-ra.

A beszámolóban a kapitány megjegyzi: a személy elleni elkövetések, a 73 testi sértéses eset, ezen belül a 38 súlyos testi sértés viszonylag magas szám, és a társadalomban érzékelhető frusztrációból fakadó agresszió megnyilvánulásai, noha a testi sértések száma évek óta csökkenő tendenciát jelez. Aggasztó tendenciát mutatnak viszont a csalások, melyek száma egy év alatt 187-ről 243-ra emelkedett, és egyre jellemzőbben a kibertérbe helyeződnek át.

A beszámoló szerint említésre méltó a kocsi lopások számának csökkenése: 2013-ban 75 elkövetés jelentette a negatív csúcsot, amit 2021-ben 4 esetre sikerült leszorítani, ami a 95%-os javulással messze az elmúlt évek legkedvezőbb mutatója volt. Ehhez képest tavaly a 10 eset kedvezőtlen fordulatot hozott. A lakásbetörések esetszámai a szubjektív biztonságérzetet befolyásoló kézzelfogható marker: csökkent a betörések és a garázdaságok száma is.

2022-ben a közterületi elkövetések száma 678-ról (2021) 682-re növekedett, a nyomozáseredményességi mutató mutató 72 százalékra csökkent 80 százalékról.

Timafalvi László rendőr ezredes
Fotó: Horváth Péter

Jelentősen megugrott a halálos balesetek száma

Tavaly 355 engedély nélküli vezetés szabálysértési ügy volt,  szemben a 2021-es 314 esettel, ami 12 százalékos emelkedést jelent.

A kapitányság illetékességi területén tavaly bekövetkezett személyi sérüléses balesetek száma a 2021-hez viszonyítva 14 százalékkal emelkedett. A könnyű sérüléssel járó közlekedési balesetek száma 8 százalékkal, a súlyos sérüléssel járó balesetek száma 18 százalékkal, míg a halálos közlekedési balesetek száma 56 százalékkal emelkedett. Az ittas járművezetők által okozott személyi sérüléses balesetek száma 17-ről 47-re nőtt. A Kecskeméti Rendőrkapitányság tavaly 233 esetben büntetőeljárást, míg 64 esetben közigazgatási eljárást kezdeményezett ittas vezetőkkel szemben.

Csökkent a járőrszolgálat létszáma 

Fontos kiemelni a beszámolóból, hogy a rendőrök közterületi jelenléte tavaly csökkent, a közterületre vezényeltek 10 százalékkal, míg a közterületen eltöltött órák száma 3,7 százalékkal, melyek több okra vezethetők vissza.

A vármegyeszékhelyi hadra fogható járőrszolgálat létszáma tavaly októberre 26 főre csökkent, mellyel a közterületi jelenlétet nem lehetett megnyugtatóan biztosítani. A megfelelő és elégséges rendőri jelenlét biztosításának érdekében a kecskeméti körzeti megbízotti állományból napszakonként két-két főt vezényeltek megerősítő járőrszolgálat ellátására, valamint két őrs heti négy alkalommal adott járőrszolgálatot Kecskemét bűnügyileg fertőzött területein. A Bűnügyi Osztály Akció Alosztályának állományát heti két esetben vezényelték ki járőrözni.  

A beszámolóban olvasható, hogy a kecskeméti járőrszolgálat leterheltségét jól tükrözi, hogy a korábbi évekhez hasonlóan az utasításra történő rendőri intézkedések száma szolgálatonként átlagosan 15-30 küldést eredményezett. A TIR-be érkezett adatlapok alapján tavaly a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányságra vármegyei vonatkozásban 36.779 rendőri intézkedést igénylő bejelentés érkezett. Ebből a Kecskeméti Rendőrkapitányság 14.001 esetben (38,06%) vonult a helyszínre. A nehezítő körülmények ellenére a parancsnoki körültekintéssel és szolgálatszervezéssel a rendőrkapitányság, valamint a rendőrőrsök székhelyi településeinek 24 órás közterületi jelenléte alapvetően biztosított volt − fogalmazott a kapitány beszámolójában.

A közgyűlés tagjai közül többen méltatták a leköszönő kapitány munkáját és megköszönték a mintegy 10 éves együttműködést.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában