Rendőrség

2022.02.24. 12:13

Az áldozatok világnapján tartottak fórumot a kecskeméti időseknek

A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete „Biztonság, Egészség, Közösség” címmel fórumot szervezett szerdán Kecskeméten, idősek számára.

baon.hu

Forrás: police.hu

A rendezvényen megjelent 40 érdeklődőnek Váróczi-Bakos Rita címzetes rendőr őrnagy, bűnmegelőzési főelőadó elsősorban azokat a veszélyforrásokat ismertette, melyek a mindennapok során, valamint az internet világában leselkednek a lehetséges áldozatokra — számolt be róla a rendőrség.

Az interaktív előadás során egyéb ajánlásokat kaptak az időskorúak arról is, amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnak – hogyan, milyen érdemi információkkal hívják a rendőrséget. 

Az áldozatok világnapjához kapcsolódóan a résztvevők tájékoztató kiadványokat vehettek át az állami és civil áldozatsegítési, kárenyhítési szolgáltatások lehetőségeiről.

Kinek tud segítséget nyújtani az Áldozatsegítő Szolgálat?

Az Áldozatsegítő Szolgálat a bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés során közvetlenül (sértettként) vagy közvetett módon (pl. tanúként vagy családtagon keresztül) áldozattá vált személyek számára az elszenvedett bűncselekménnyel kapcsolatban felmerült érzelmi, lelki és más problémák megoldásához nyújt segítséget:

  • felvilágosítást ad jogaikról, kötelezettségeikről, lehetőségeikről;
  • érzelmi támogatást nyújt;
  • jogi tanácsot ad és gyakorlati segítséget biztosít;
  • ügyvédi segítség igénybevételéhez is hozzásegít;
  • igazolja az áldozati státuszt;
  • krízishelyzet fennállása esetén azonnali pénzügyi segélyt adhat.

Mindezen túl állami kárenyhítést is adható a személy elleni erőszakos bűncselekmények súlyos sérültjei és a halálos áldozatok hozzátartozói számára. Fontos kiemelni, hogy a felsorolt támogatások térítés nélkül vehetők igénybe.

Az Igazságügyi Minisztérium Áldozatsegítő Központokat hozott létre azzal a céllal, hogy az áldozatsegítő szolgáltatások a társadalom minél szélesebb körében váljanak ismertté, és minél magasabb szinten legyenek elérhetőek az áldozatok számára.

Ennek érdekében 2020. decemberben Kecskeméten Áldozatsegítő Központ nyílt. A szakemberek megismertetik az állampolgárokkal az áldozatsegítés rendszerét, szolgáltatásait, valamint az áldozatsegítésben szerepet vállaló társszervezeteket, ezzel hozzájárulva a prevencióhoz, a másodlagos áldozattá válás elkerüléséhez. Az Igazságügyi Minisztérium az Áldozatsegítő Központok létrehozásával a fővárosi és megyei kormányhivatalok által biztosított áldozatsegítő támogatások hatékonyabb hozzáférésének lehetőségét kívánja biztosítani.

A 06-80/225-225 telefonszámon pedig ingyenesen hívható az Áldozatsegítő Vonal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában