Támogatás

2022.01.17. 06:55

Bűncselekmények áldozatain segítenek a kecskeméti központban

Bűncselekmények és tulajdon elleni szabálysértések áldozatait karolja fel a Kecskeméten 2020 decemberében megnyílt Áldozatsegítő Központ (ÁSK), melynek irodája az Arany János utca 10. alatt található.

Hraskó István

dr. Barta Gábor, a Kecskeméti Áldozatsegítő Központ koordinátora

Forrás: Bús Csaba

Dr. Barta Gábortól, a központ koordinátorától megtudtuk, eddig több mint ötszáz áldozat jelentkezett náluk, emellett még közel négyszáz olyan ügyfelük volt, akiket ugyan nem ért bűncselekmény, de az irodához fordultak tanácsért, például családjogi eset, szomszédok közötti vita vagy közigazgatási ügy miatt. Természetesen az ilyen panaszosokkal is foglalkoznak, senkit nem küldenek el segítség nélkül, de elsősorban a bűncselekmények elszenvedőinek támogatása érdekében dolgoznak. 

Barta Gábor mellett két hölgykollégája tud a betérőknek személyre szabott tájékoztatást adni, emellett egy pszichológussal is szerződésben van a központ, és szorosan együttműködnek a megyei kormányhivatallal, a megyei rendőr-főkapitánysággal, a városi kapitánysággal, valamint több civil szervezettel, és a szociális intézményekkel is tartják a kapcsolatot. A vezető kiemelte: minden szolgáltatásuk ingyenes, és nincs illetékességi területük, bárki felkeresheti őket, bárhol is legyen a lakhelye. 

Az egyik legfontosabb feladatuk, hogy elősegítsék az áldozatok érdekeinek, alapvető jogainak érvényesítését, így az egészségügyi, egészségbiztosítási ellátások, valamint más állami támogatások igénybevételét. Tájékoztatást adnak arról, hogy az ügyfélnek milyen jogai és kötelezettségei vannak egy büntetőeljárás során, segítenek megírni a különböző kérelmeket. 

A központban jogi segítséget is kaphatnak a bűncselekmények és tulajdon elleni szabálysértések áldozatai, és akár államilag finanszírozott ügyvédhez is hozzá tudják segíteni őket. Első olvasatra ez talán nem tűnik olyan nagy dolognak, de elég belegondolni, hogyha egy bántalmazott nő elhatározza magát a férjétől való elszakadásra, akkor a büntetőeljárás mellett több polgári peres eljárás is indulhat a válás, gyermekelhelyezés, tartásdíj-megállapítás, gyermek láthatása (esetleg ellenőrzött láthatása) miatt. Ilyenkor pedig már nagy szükség van a jogi képvi­selőre. 

A legkeményebb, a központ munkatársai számára is nehezen feldolgozható eseteket a kapcsolati erőszak és a szexuális erőszak áldozatainak gyakran drámai történetei jelentik. Sajnos a tavalyi év során nem egy olyan ügyük volt, mikor kiskorú lett áldozata az apja vagy nevelőapja által elkövetett szexuális erőszaknak. Egy rendszeresen bántalmazott nőnek vagy egy molesztált tinédzserlánynak már ahhoz is nagy lelkierőre és bátorságra van szüksége, hogy traumájáról beszéljen valakivel, vagy felkeresse a központot, és egy idegennek megnyíljon. Az irodában kifejezetten ügyelnek arra, hogy egy női áldozat először vélhetően inkább egy nővel szeretne szót váltani, és az érzelmi-lelki támogatás terén a pszichológus szakmai támogatására is támaszkodhatnak. Dr. Barta Gábor elárulta: az is egy fontos dolog, hogy az áldozatokat egyáltalán meggyőzzék: nem szabad magukat hibáztatniuk, ha ők voltak a bűncselekmény elszenvedői, azért nem ők a hibásak. Egyesek ugyanis – akár környezetük hatására – nem is az elkövetőben, hanem saját viselkedésükben látják (részben) a gondok forrását. 

A férje, élettársa által rettegésben tartott nőnek az is óriási segítség, ha az otthonról titokban történő gyors elköltözés során valaki segít elvinni holmijait, ingóságait. A kecskeméti központ tavaly ilyen súlyos szituációt is meg tudott oldani, sőt egy nyolc hónapos terhesen utcára kerülő asszonynak albérletet kerestek, és az új élet elkezdéséhez szükséges bútorok beszerzését is koordinálták, itt például egy alapítványtól kapott az áldozat támogatást. 

Az ÁSK úgynevezett védett szálláshelyekre való eljutás megszervezését is vállalja, és az oltalmat kérő személy, vagy akár család az utazásig az Arany János utcai központban tartózkodhat, ahol a barátságos patrónusszoba mellett még mosdó és tusoló is rendelkezésre áll, kifejezetten az ilyen kritikus szituációkra. Tavaly több bántalmazott nő és gyermekeik tudtak védett szálláshelyre menni a kecskeméti iroda segítségével, és azt még a központ munkatársai sem tudhatták, hova kerültek (így a bűncselekmények elkövetői hiába is keresnék rajtuk az áldozatukat). 

Fontos tudni: a segítségnyújtásnak nem feltétele a rendőrségi feljelentés. Ez érthető is, hiszen egy kapcsolati erőszak vagy szexuális erőszak áldozatának nem feltétlen az a legfontosabb, hogy az elkövető ellen eljárás induljon, hanem előbb szabadulni, menekülni akarnak a veszélyes élethelyzetből. Természetesen, aki szeretne, megteheti a feljelentést akár a központban is, ezt is meg tudják szervezni. 

A szexuális bűncselekmények esetén a legfontosabb a pszichológussal való találkozás, majd elkezdődnek a jogi eljárások. Dr. Barta Gábor elmondta: riasztó, hogy rengeteg esetben kiskorú az áldozat, és leggyakrabban az apához, nevelőapához köthető az abúzus. 

A központ természetesen a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagja, azaz ha kiskorú veszélyeztetését tapasztalják (például egyik szülő veri a másikat vagy a gyermeket), akkor kötelességük jelezni a családsegítő szolgálatnak. A hozzátartozók közötti erőszakot pedig a családvédelmi koordinációért felelős szervnek, azaz a jegyzőnek.

Az ötszáz ügy bő egy év alatt nem tűnik kevésnek, a központ vezetője mégsem elégedett, véleménye szerint a jövőben még ennél is több áldozatot fel tudnak karolni. A hatékonyság érdekében naponta tartanak a rendőrkapitányság ügyfélvárójában kihelyezett ügyfélfogadást. Arra is lehetősége van az áldozatoknak, hogy a rendőrségi meghallgatás során kérje, hogy a nyomozók adják át adatait az Igazságügyi Minisztériumnak, ilyenkor az Áldozatsegítő Központ két munkanapon belül megkeresi, és felajánlja szolgáltatásaikat. 

Az ÁSK tud segíteni az állam által biztosított pénzbeli támogatások (azonnali pénzügyi segély, kárenyhítés) igénybevételében.

Az azonnali pénzügyi segély célja, hogy a bűncselekmény áldozatának segítsen a kialakult krízishelyzet orvoslásában, például ha valaki szűkös anyagi körülmények között él, és ellopták a pénztárcáját vagy a tűzifáját. Nyolc napon belül kérhető, lakhatás, ruházkodás, utazás, élelmezés, gyógyászati költségek és kegyeleti kiadások enyhítésére adható, rászorultság vizsgálata nélkül. Maximális összege jelenleg 173 555 forint. Az irodában segítenek a kérelem kitöltésében, és azt is elmondják, milyen igazolások szükségesek. 

Kárenyhítésre a szándékos, személy elleni erőszakos bűncselekmény közvetlen fizikai sértettjei jogosultak, akiknek testi épsége, egészsége súlyosan károsodott, valamint hozzátartozóik, akik viselik az elhunyt áldozat temetésének költséget. A kérelmet egy évig lehet benyújtani, maximális összege több mint 2,6 millió forint. A kárenyhítés nem függ attól, a rendőrség elfogta-e az elkövetőt vagy meghozta-e már a bíróság az ítéletet. Az állami kárenyhítés uniós kötelezettség, és az anyagi támogatás mellett szimbolikus jelentése is van: az állam így is felelősséget vállal azért, mert az állampolgárt nem tudta megvédeni egy súlyos bűncselekmény elszenvedésétől. 

Az Arany János utca 10. szám alatti központ minden munkanap 8-kor nyit, hétfőn 18, kedden 17, szerdán és csütörtökön 16.30, pénteken 14 óráig van nyitva. Telefonszáma: 76/795-955, e-mail-címe: [email protected], honlap: www.vansegitseg.hu, nonstop hívható ingyenes áldozatsegítő vonal: 06 80 225 225.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában