kecskemét / videóval

2021.10.19. 11:30

Felfüggesztett börtönt kapott az M5-ösön többször büntetőfékező nő

H. Ibolya tavaly novemberben legalább ötször büntetőfékezett egy kisteherautó előtt az M5-ös autópályán édesanyja terepjárójával. A 33 éves nő kedden azt mondta a Kecskeméti Járásbíróságon, hogy ideges lett, amikor a transzporter vezetője nem adott neki elsőbbséget.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István

Az eset még 2020. november 11-én reggel fél 8 körül történt. A vád szerint H. Ibolya a lajosmizsei pihenőnél hajtott fel édesanyja Mercedes terepjárójával az M5-ös autópályára Kecskemét felé, és többször rávillantott az előtte haladó Renault Master-re, mert túl lassan ment.

Az autópályán elkezdte megelőzni, közben leengedte a jobb első ablakot, és kiabált a transzportert vezető férfinak, majd mikor a kisteherautó elé került, az autót hirtelen jobbra kormányozta úgy, hogy akadályozza a másik haladását a külső sávban is, és legalább ötször indokolatlanul röviden fékezett.

A sértett az ütközést csak fékezéssel és leállósáv felé kormányzásával tudta elkerülni. Kicsit később áttért a belső sávba, hogy megelőzze a vádlottat, de H. Ibolya ekkor is bevágott elé, és megint büntetőfékezett. Csak a transzportert vezető M. Zoltánon múlt, hogy nem ütköztek és nem történt személyi sérülés. Az ügyészség a vádemeléskor egyébként nyilvánosságra hozta a sértett fedélzeti kamerája által készített felvételeket.

A járási ügyészség közúti veszélyeztetés bűntettével vádolta meg a fiatal nőt. Mint a keddi előkészítő tárgyaláson, a Kecskeméti Járásbíróságon kiderült, korábban tárgyalás nélkül, büntetővégzéssel öt hónap – két év próbaidőre felfüggesztett – börtönt és egy év járművezetéstől eltiltást kapott, de a vádhatóság fellebbezett, mondván, ez a büntetés túl enyhe, hiszen a vádlott nem egyszer manőverezett veszélyesen, hanem több kilométeren keresztül. Gaál Tibor, a Kecskeméti Járási Ügyészség ügyésze elmondta: három év próbaidőre felfüggesztett egy éves börtön, két év vezetéstől eltiltás és 300 ezer forint pénzbüntetés a mértékes indítványuk, ha H. Ibolya mindent beismer.

– Ideges lettem, röviden és tömören ennyi. Nem adta meg az elsőbbséget nekem. Tény, nem így kellett volna reagálni. Más rossz dolgok miatt is ideges voltam, ez csak egy plusz volt akkor reggel

– mondta H. Ibolya dr. Demeter Gábor bíró kérdésére, miért tette az egészet. Kifejtette, éppen felhajtott volna az autópályára, amikor a lajosmizsei pihenőből jött a kisteherautó, és nem adta meg neki az elsőbbséget. De egyébként elismerte a tényállást és büntetőjogi felelősségét is. Ügyvédje, dr. Siklér Ernő azzal védte a vádlottat, hogy a pénzbüntetés anyagilag rosszul érintené a kisgyermekét egyedül nevelő anyát, aki nehezebben talál munkát, ha nem vezethet. Kiemelte azt is, hogy védence többszázezer kilométert vezetett baleset nélkül, és nem okozott „potenciális veszélyhelyzetet”.

Végül dr. Demeter Gábor az ügyészség indítványával egyezően egy év börtönt szabott ki (ez a középmértéknél jóval enyhébb), végrehajtását két évre felfüggesztve és H. Ibolyát másfél évre tiltotta el a vezetéstől. A bíró hangsúlyozta: szükséges és indokolt volt a korábbinál súlyosabb büntetés, többek között bűncselekmény tárgyi súlya miatt, és mert olyan többszörös közlekedési szabályszegésről van szó, amely a közvélemény szemében kiemelt figyelemmel bír. A vezetéstől való hosszabb eltiltást is indokoltnak találta a bíró, de pénzbüntetést nem szabott ki, mert az országos bírói gyakorlat szerint azt általában vagyon elleni bűncselekményeknél alkalmazzák.

Az ítéletet egyik fél sem fogadta el, az ügyészség súlyosbításért, H. Ibolya és ügyvédje enyhítésért fellebbezett, így a Kecskeméti Törvényszéken folytatódik majd az ügy.

Fotó: Hraskó István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában