Kecskemét

2021.09.25. 07:00

Októbertől pályázhatnak a vállalkozások munkavállalóik továbbképzésére

A robotizáció és a digitalizáció következtében feltehetőleg eltűnnek majd hivatások, de keletkeznek helyettük ma még ismeretlen szakmák. Többek között erről is esett szó a megyei iparkamara szerdai rendezvényén.

Barta Zsolt

György László államtitkár (jobbra) és Nagy Balázs helyettes államtitkár

Forrás: MW

Az évtized végéig 80 millió munkahely szűnik meg a világon és 90 millió új keletkezik. A robotizáció és a digitalizáció következtében eltűnnek ugyan hivatások, de keletkeznek majd ma még ismeretlen szakmák, illetve bizonyos ágazatokban majd csökken a munkaerőigény. A kihívásokra már most fel kell készülni, ennek a nyertese lehet az az ország, amely a felnőttképzésben tesz idejekorán jelentős lépéseket. Minderről György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára beszélt szerda délelőtt, a megyei iparkamara egyik rendezvényén.

A kis- és középvállalkozásokat segítő országos szakmai roadshow kecskeméti állomásán megemlítette azt is, hogy október elsejétől pályázhatnak a vállalkozások a munkavállalóik továbbképzésére a vállalati belső képzési programban.

A politikus a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában tartott eseményen elmondta: a gazdaság újraindítása során meghirdették a 70 milliárd forintos vállalati belső képzési programot, október elsejétől az első 15 milliárd forintos keretre lehet pályázni. Hangsúlyozta, hogy akár félmillió forintot is kaphat egy munkáltató egy-egy munkavállalója után, de ennek két feltétele van.

Az egyik, hogy a vállalkozók tovább foglalkoztassák a munkavállalóikat legalább egy évvel. A másik, hogy a minimálbér növekedési üteménél gyorsabb ütemben emeljék dolgozóik bérét.

A két feltétel teljesülése esetén nem kell visszafizetni a támogatást. Különbséget tesznek a támogatás mértékét tekintve. Azaz a kevesebb, mint ötven munkavállalót foglalkoztató vállalkozások 70 százalékos, a közepes méretű vállalkozások 60 százalékos, míg a nagyok 50 százalékos támogatási intenzitás mellett vehetik igénybe a képzési támogatást. A továbbképzés eredményeként a hazai cégek versenyképesebbek lehetnek a változó piaci környezetben, mondta az államtitkár.

György László államtitkár (jobbra) és Nagy Balázs helyettes államtitkár
Fotó: MW

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!