kecel

2021.06.24. 06:55

Késve érik a meggy és a cseresznye is

Az idén kevés barackpálinkát főzhetünk, mert a kajszi- és mellette az őszibarack nagy része elfagyott. De vajon lesz-e elegendő meggy, cseresznye és szilva, amelyek szintén kedvelt gyümölcsök idehaza? Erről kérdeztük Juhos Csabát, a keceli Fresh Fruit TÉSZ elnökét.

Barta Zsolt

Fotó: Barta Zsolt

Kajszi- és őszibarack, ahogy tavaly, az idén is csak mutatóban van. Cseresznye és meggy viszont lesz elegendő, csak késik az érésük – nyilatkozta lapunknak Juhos Csaba, a keceli Fresh Fruit TÉSZ elnöke.

– Márciustól április végéig nagyon sok éjszaka fagyott. Pont olyan időszakban, amikor a gyümölcsösök virágoztak. Több mint egy tucat ilyen éjszakát számoltunk össze. Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes hideg éjszaka óriási kárt okozott volna, de nem használt a zsenge virágoknak – mondta az elnök.

– Az nem kérdés, hogy

leginkább a legérzékenyebb gyümölcsöket érintette a hideg, ezért az idén sem számíthatunk nagy mennyiségű őszi- vagy kajszibarackra.

A korai rana szilvát is elvitte a fagy, az emberek joggal ijedtek meg, de úgy tűnik, hogy megúsztuk a nagy bajt. Az történhetett, hogy a gyümölcsfák később ébredtek fel a télből, ez a késési folyamat a legjobbkor jött, ezért nem érintette a fagy súlyos mértékben az ültetvényeket – tette hozzá Juhos Csaba.

A szakemberek szerint vélhetően az történt, hogy rengeteg rügyet hoztak a fák, mivel jó kondícióban vannak a növények. Ez annak köszönhető, hogy a tavalyi fagy miatt nagyon sok energiája maradt a fáknak, ezért könnyebben vészelték át a hideget, és ontották a rügyeket, majd a virágokat. Egy-két héttel a fagyások után a TÉSZ külső szakértője is megdöbbent, hogy a kisebb fagyások ellenére sincsenek jelentős gondok az ültetvényekben.

Kecel környékének a fő gyümölcsei a meggy és a szilva, ezek közepes termést ígérnek az idén. Remélhetőleg nem lesz jégeső vagy szélvihar, amely tönkreteszi a termést. A szilvánál abban reménykednek, hogy a közepesnél valamivel jobb lesz a szüret.

– Az emberek azt hiszik, most sincs elegendő gyümölcs, ahogy tavaly sem volt. Valójában a szezon még ezután kezdődik – mondta az elnök.

– Mi ahhoz vagyunk szokva, hogy május végén itt a ropogós korai cseresznye, most azonban közel kettő, de az is lehet, hogy három hetet csúszott ennek is a szezonja – tette hozzá Juhos Csaba. Mint elmondta, a jubileum meggyet május végén szokták szedni, most június 17-én indult a szüret.

Ott tartunk a gyümölcs érését tekintve, mint egy normális évben június elején. Az áprilisi hidegnek is köszönhető az érés késése. Az almából és körtéből is közepes termés várható idehaza. Ez ugyan jó hír a fogyasztóknak, a termelők számára az már kevésbé, hogy a lengyelek viszont nagyon jó szüretre számítanak.

Hamarosan kezdődik a meggyszezon, indul a gyümölcsexport Nyugat-Európába
Fotó: Barta Zsolt

A keceli TÉSZ jelentős mennyiségű meggyet és szilvát exportál külföldre, főleg Németországba. A cég versenyelőnyét részben az jelenti, hogy 10 nappal hamarabb érik a gyümölcs, mint a célországokban. Juhos Csaba azt mondta, hogy bár késik a gyümölcs érése, ez a 10 napos előny még mindig megvan, ugyanis minden exportpiac csúszott ugyanennyi napot. A meggypiacra jellemző, hogy a karanténintézkedések bevezetésének köszönhetően a legtöbb feldolgozó jó évet zárt. A vevők ugyanis alaposan bevásároltak a karantén miatti lezárásoknak köszönhetően. Így történt ez Németországban is. A polcokat kiürítették, most otthon a spájzokban állnak a tele üvegek.

– Volt olyan konzervgyári partner, amely azt közölte, hogy soha ilyen jó évet nem zárt, mint tavaly. Ma a gazdák abban bíznak, hogy legalább 240–250 forintos árat kapnak a meggy kilójáért. Hogy mennyi lesz a felvásárlási ár, még nem lehet tudni – mondta Juhos Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!