Kecskemét

2020.12.29. 11:30

Jövőre szeretnének végezni a nagytemplom felújításával

A kecskeméti Urunk mennybemenetele társszékesegyházat 800 millió forintból állítják helyre. Tavasszal kezdik a főhomlokzat felújítását, először visszabontással, majd stukkórestaurálással.

Gábor János

A toronysisak lemezborítását már két éve megbontotta a szél, itt kezdik a nagytemplom felújítását

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Bár a hideg időjárás miatt a látványosabb felújítási munkák szünetelnek, nem állt le a kecskeméti nagytemplom felújítása, amellyel 2021 végéig szeretne végezni a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye. Vörös Márta főmérnök érdeklődésünkre kifejtette: már az év elején hozzányúlnak a kapukhoz, majd a fő- és oldalhomlokzat felületi visszabontásával-javításával folytatják a munkát. Előrehaladott állapotban vannak még az épület szobraival kapcsolatos restaurátori munkák, de azt már lehet tudni, hogy nem az eredeti alkotások kerülnek majd vissza az épületre.

Állványerdőben a nagytemplom
Fotó: Bús Csaba

– Télidő van, ezért mozgást nem nagyon lehet látni a templom környékén, de látványosság azért akad, hiszen a toronysisakon már csaknem készen ragyog az új rézlemez. Levettük a négy evangélista szobrát, ezeket elszállítottuk kőrestaurátor kollégáim műhelyébe, ahol kettő szobornak a kiegészítései már el is készültek – árulta el Vörös Márta. A főépítész kiemelte: a szobrok nagyon leromlott állapotban vannak, életveszélyes lett volna a helyükön hagyni őket, hiszen szélviharokban bármikor leszakadhattak volna belőlük súlyos sérüléseket okozó darabok. – Kiegészítették őket a restaurátorok, így pontozásos módszerrel már hűen le lehet őket másolni. A hozzájuk kellő alapanyagot a fertőrákosi Margit-­bánya osztrák oldaláról szereztük be – mondta, hozzáfűzve: a főhomlokzat Szent László- és Szent István-szobra ugyancsak kőrestaurátoroknál, megtisztítva várják a felújítást.

Vörös Márta kiemelte: a kevésbé látványos, ám folyamatosan zajló munkálatok közé tartozik az ólmozott, festett üvegek felújítása, amivel a plébánia felőli oldalon már elkészültek. Tavasszal kezdik a főhomlokzat felújítását, először visszabontással, majd stukkórestaurálással. Utóbbi munkák során olyan falrészletekhez is hozzá kell majd nyúlni, amelyekről eddig azt hitték, hogy kőből vannak, ám kiderült, hogy egy nagyon ritka eljárással, kőőrlemény felhasználásával alakították ki, ezért a helyreállítás során ugyanezzel a technológiával dolgoznak majd.

Szintén nagyobb volumenű feladat lesz a toronysisakon lévő díszműbádog elemek újragyártása,

ami elég látványos, díszes része az épületnek, hangsúlyozta.

A nagytemplom felújítására 800 millió forintot kaptunk, két részletben: előbb 500, majd 300 milliót. Jelenleg ekkora forrás áll rendelkezésre, és a terveink szerint arra lesz elég, hogy a külső homlokzatot megújítsuk – summázta. – Egy kis szerencsénk is van a hajó és a szentély homloksíkjaival, mivel viszonylag dísztelenek, tehát kevés restaurátori munkát igényelnek. Ezzel gyorsabbá válik a felújítás, hiszen egy visszakaparás és tisztítás után a festők már kézbe is vehetik – vette sorra. A főmérnök elmondta: reméli, hogy a rendelkezésre álló forrás elegendő lesz; jelenleg a munkálatokhoz szükséges állványzat felállítása és az emelőszerkezet működtetése a legköltségesebb.

Vörös Márta főmérnök a baon.hu-nak elmondta, a jövő év végéig szeretné lezárni a nagytemplom főhomlokzatának felújítását
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

 

Látványosabb szakaszba lép a felújítás

Az intenzív, tehát a járókelők számára is látványos felújítás a jövő év elején kezdődik, amint kedvezőbbre fordul az időjárás. Vörös Márta jelezte: először az épület fakapuihoz, főleg a rossz állapotban lévő kőkeretekhez kell hozzányúlni, de egyszerre több szakmai munka is zajlik majd, így biztosan szükség lesz a hívek együttműködésére és türel­mére, hiszen a templom egyes részeit le-le fogják zárni. A terv az, hogy a főhomlokzattal a 2021-es év során végezni fognak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!