Kalocsa

2020.11.03. 12:36

Közel félmilliárd forintot adnak a pályázatokra

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) a napokban, Pakson tartott közgyűlésén kiderült: összességében 485 millió forintot tudnak majd szétosztani a Paksi Atomerőmű körzetében, a Paksi, a Kalocsai, a Tolnai és a Szekszárdi járásban lévő 47 település között.

Gábor János

Az alapítvány Pakson tartotta meg a közgyűlését

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) a napokban, Pakson tartott közgyűlésén kiderült: a szervezet a korábbi évekhez képest jelentősen kisebb keretet, körülbelül ötszázmillió forintot kapott főtámogatójától, a Miniszterelnökségtől. Ebből még lejön az a mintegy 15 millió forint, amit az alapítvány működési költségeire fordítanak, tehát összességében 485 millió forintot tudnak majd szétosztani a Paksi Atomerőmű körzetében, a Paksi, a Kalocsai, a Tolnai és a Szekszárdi járásban lévő 47 település között. Az önkormányzatok 2021. január 29-ig állíthatják össze, majd nyújthatják be kérelmeiket, és a sikeres pályázatokat 2022. szeptember 30-ig kell megvalósítaniuk.

– Lévén a rendelkezésre álló összeg kevesebb, mint az előző években, szűkítenünk kellett a pályázati ablakok számát – jelentette be a közgyűlésen Kováts Balázs, a JETA szaktanácsadója. – Három ablakot nyitunk: az életminőség-javítást és a biztonságos életvitelt, valamint az energiaracionalizálást segítő lehetőségeket – tette hozzá.

Az önkormányzatok egyenként összesen 13 millió forintra pályázhatnak a JETA-nál, de az elnyert pénzt nem szükséges egyetlen projektre elkölteni, hiszen egyidejűleg kétféle támogatási igényt nyújthatnak be. Ötmilliós igényig nulla forint lesz az önrész, míg öt és 7,5 millió között öt százalékkal, 7,5-10 millió között tíz, tízmillió forint felett pedig 15 százalékkal kell hozzájárulni az adott projekt költségeihez.

Az alapítvány Pakson tartotta meg a közgyűlését
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A közgyűlésen tárgyalták korábban megkötött támogatási szerződések módosítását is. Ezt – több településhez hasonlóan – Kalocsa is kérvényezte, mivel csúszik az óvodaprojektje megvalósításával. A 75 gyermek befogadására alkalmas új intézmény építése jelenleg is zajlik a Petőfi Sándor és a Kígyó utca sarkán. Az összességében legalább félmilliárd forintos beruházáshoz „oldalágon” az atomerőmű alapítványának támogatását is igénybe veszi a város, mondta Kováts Balázs. A szakértő az előterjesztésből olvasva ismertette: Kalocsa önkormányzata az új létesítménynek otthont adó ifjúsági ház leromlott állapotú kerítését újítja fel, valamint parkolót épít a JETA segítségével, és ezek megvalósítására kér több időt. A kuratórium jóváhagyta Kalocsa kérelmét, és a pályázat lezárását 2021. szeptember 30-ra módosította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!