Baon podcast

2024.02.12. 19:50

Farkas Ágota izgalmas részleteket mesélt a báli ruhaetikettről – podcast

Mi a különbség a white tie és a black tie között? Mit jelent a dress code a báli meghívókon? A jelenleg is zajló báli szezon kapcsán ezekről is szólt Farkas Ágota stylist, szín- és stílustanácsadó a Rádió1 Gong Téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka

Farkas Ágota stylist, szín- és stílustanácsadó

Fotó: Beküldött fotó

Farkas Ágota az elején leszögezte: minden bál társasági esemény, de nem minden társasági esemény bál. Tapasztalata szerint rengeteg meghívóra kerül rá a bál kifejezés, azonban az esemény nem üti meg a bál szigorú követelményeit. A bál egy táncos mulatsággal egybekötött rangos társadalmi esemény, szigorú formai kötöttségekkel, mind az étkeztetésben, mind az öltözködésben, mind a program lebonyolításban.

Dress code

Ma már minden báli meghívón szerepel a dress code, azaz az öltözködési előírás. Ez megkönnyíti a döntést, hogy mit is viseljünk. Egy bál dress code-ja mindig elegáns, visszafogott és alkalomhoz illő ruházatot takar. Ezen belül ez lehet white tie vagy black tie, azaz fehér vagy fekete nyakkendős viselet. 

White tie

A legelegánsabb viseletet jelzi a white tie. A fehér nyakkendős öltözködési előírás a férfiak esetében mindenkor frakkot jelent, a villás farkú zakóval, melyhez frakk inget, azaz nagyon magasan záródó úgynevezett apagyilkos inget kell viselni. Fehér mellény, fehér csokornyakkendő, fekete selyem zokni és lakcipő még az előírás, melyet az urak mandzsettával egészíthetnek ki.

A hölgyek esetében a white tie dress code mindenkor nagyestélyi viseletet jelent, és egy könyököt takaró kesztyűt.

Black tie

A fekete nyakkendős viselet már kevésbé szigorú eleganciát takar. Az urak esetében a szmoking az elvárt viselet, melyhez szmoking ing, csokornyakkendő jár. Mellény vagy spanyol öv az ajánlott, de a kettőt együtt sosem viselhetik. Ennél is a lakcipő az elvárás, vagy egy borjúbőrből készült elegáns alkalmi cipő. A black tie már engedi, hogy az urak ruházatban harmonizáljanak a partnerük viseletével. Például a csokornyakkendő, illetve a spanyolöv vagy mellény színe illeszkedhet a partner ruhájának színéhez. 

A hölgyeknél szintén elvárt viselet a nagyestélyi, de itt már nem kötelező a kesztyű használata. A ruha lehet esetleg kisestélyi is, vagy ha megengedőbb a báli meghívó dress code-ja, akkor koktélruha.

Dress code híján

Ha a báli meghívón nem szerepel dress code, akkor hölgyeknek minden esetben javasolt, hogy a szín- és alkattípusuknak megfelelő öltözéket válasszanak. Az uraknál minden esetben a szmoking az alapelvárás vagy egy minőségi, alkalomhoz illő öltöny.

Feketétől a Peach fuzzig

Népszerű a fekete szín, mely ünnepélyes és elegáns. A hölgyek esetében azonban sajnos plusz éveket jelent megjelenésben a korukat tekintve. A fekete helyett jó alternatíva lehet a sötétkék, burgundi, padlizsán, olajzöld. Sőt az idei báli szezonban már vélhetően megjelenik az új trend, a Peach fuzz nevezetű szín, mely az év színe. Ez nagyon légies, nagyon kellemes meleg barackos árnyalat, mely kifejezetten tavaszias hangulatot tud kölcsönözni a viselőjének.

A báli öltözködés trendje idén a metálos, fémes csillogás, ami megjelenhet az anyagok minőségében, illetve a flitterek színében.

A szakember nagyon harsány színeket nem ajánl a hölgyeknek. Egy kevésbé hangsúlyos színt lehet ellensúlyozni sminkkel, de egy nagyon hivalkodó, nagyon uralkodó színű ruhát már nem lehet sminkkel kompenzálni.

Az uraknál esetleg a kiegészítőkben jelenhet meg a szín, mely például a partner ruhájával van összhangban. A fekete az mindig jó választás, elegáns és ünnepélyes öltözet, de a férfiak is egy kicsit elmozdulhatnak, választhatnak szürkét, sötétkéket, antracitot vagy egy szép bézs árnyalatot.

Kiegészítők

Ahogyan a dalban is felcsendül: „a nő legjobb barátja a gyémánt”, így ha ékszerekről beszélünk, egy gyémánt nyakékkel biztos nem fognak mellé a hölgyek. Lehet még nemes fém, arany vagy ezüst is a kiegészítő, vagy a klasszikus örök eleganciát kölcsönző gyöngy. 

A cipő legyen mindig magassarkú, harisnyával viselve. Nyáron esetleg szandál. A báli táska mindig a boríték alakú alkalmi táska. A hűvösebb időszakban a ruha fölé jöhet egy szép, vállat takaró stóla, szélesebb kendő, boleró vagy kis kabát. Minden esetben derékig érjenek, hangsúlyozva a derekat. Az urak tekintetében a kiegészítő lehet a mandzsetta, a díszzsebkendő, spanyol öv, mellény, illetve egy visszafogott, de szép karóra emelheti még a megjelenést.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!