turizmus

2021.03.01. 14:05

Szigorításmentes jövőben reménykednek az Airbnb szálláskiadók

A világjárvány túlhaladottá tette az airbnb-zés szigorításának és időbeli korlátozásának kérdését, állítja az érintett szálláskiadók érdekvédelmi szervezete.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Megfeleződhetett az Airbnb-szállások száma, a budapesti hirdetések fele ugyanis eltűnt a szállásközvetítő oldalakról a pandémia megjelenése óta, és nem tudni, mennyien és mikor csekkolnak majd be újra a rövid távú szálláskiadás piacára a korábbi 40 ezer szereplő közül

– jelezte Schumicky Balázs, a Magyar Apartman Kiadók Egyesületének (MAKE) elnöke a Világgazdaságnak.

Bár most épp a járvány harmadik hullámának megjelenése köti le a döntéshozók figyelmét, szerinte fontos lenne mielőbb meghatározni a rövid távú lakáskiadás majdani működési feltételeit, az újranyitás előkészítése érdekében. A járvány kitörése előtt épp szigorításokra, a vendégfogadási napok maximalizálására,

az airbnb-zés erőteljes korlátozására készültek az önkormányzatok, de döntés erről azóta sem született,

van, ahol még a munkacsoport sem állt fel a témában.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A MAKE elnöke felhívta a figyelmet, hogy a világjárvány vélhetően túlhaladottá tette az airbnb-zés szigorításának és időbeli korlátozásának kérdését, sőt, a turizmus mielőbbi sikeres újraindítása érdekében most a szektor támogatására van szükség. Miután arra lehet számítani, hogy elsőként a fiatalok fognak útra kelni világszerte, vagyis azok, akik e szállástípusok klasszikus vendégkörét alkotják, felértékelődik az Airbnb-kínálat, és az újraindítás segítésére kellene fókuszálni. Mindezt azért is, mert

hatalmas a bizonytalanság, nem tudhatja senki, hogy milyen ütemben indul újra a nemzetközi turizmus.

Akik kitartottak, nem kevés terhet vállaltak, többségükben nulla bevétel mellett is fizetik az építményadót, a tételes átalányadót, viszont a turisztikai vállalkozások által igényelhető tízmillió forintos ingyenhitelre adószámos magánszemélyként nem jogosultak, noha azt adott esetben a lakáshitelek kiváltására szeretnék használni.

– A magánszálláshelyek az érintkezésmentes, biztonságos vendégfogadás miatt is felértékelődnek a piacon, éppen ezért szorgalmazzák a szövetségek, hogy az április elsejétől kötelező okmányolvasó helyett ígért ingyenes applikációval a házigazda felelősségére, de a vendégek maguk is elvégezhessék az okmányaik leolvastatását – mondta Schumicky Balázs.

Az airbnb a sikertörténet mellett világszerte ellenérzéseket is keltett, sokan tartanak a bérleti díjak megemelkedésétől és a lakóközösségek kiüresedésétől: görögországi anti-airbnb plakát az utcán
Fotó: Shutterstock

Az egyesületi elnök szerint félreértésre adhatott okot az Airbnb legutóbbi közlése a szektor elmúlt időszakának bevételi lehetőségeiről, amely szerint az újonnan csatlakozott magyar házigazdák 200 millió forintos forgalmat könyvelhettek el a járvány kitörése óta. Ez még egy nagyon komoly mértékű növekedéssel, ezer új szálláshellyel számolva is 17-22 ezer forintos havi bevételnek felel meg, ami aligha tekinthető jó eredménynek. Ezért is

kérik a negyedmillió forintos okmányolvasó helyett az ingyenes, de érintkezésmentesen biztosítható applikáció elérhetővé tételét a lakáskiadók számára.

– Bár sem a szállodáknak, sem a panzióknak nem kellett bezárniuk, az üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezőket fogadhatták, a budapesti airbnb-zők túlnyomó többsége bevétel nélkül maradt, és nagy részük még jó ideig vélhetően nem is tervezi a visszatérést.

Pedig épp ez a szálláspiac a legrugalmasabb, a leggyorsabban képes a változásokra reagálni, a majdani újranyitás indikátora lehet – szögezi le Schumicky Balázs.

A bizonytalanság enyhítése érdekében mielőbb tudni kellene, hogy milyen feltételekkel lesz labdarúgó-Eb, Sziget Fesztivál, és mi lesz a vakcinaigazolványok szerepe. Egyelőre félő, hogy ha meglódul a turizmus, és bekövetkezik a valószínűsített hirtelen felpattanás, elképesztő munkaerőhiány lesz az ágazatban. A turizmus magára találását a piac már beárazta, amit jól tükröz az Airbnb tőzsdére lépésének sikere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában