Vélem-én

2015.10.15. 07:51

Nagy találkozások

A teremtés bajai koronái a világ bármely pontjára vetődve hajlandók bizonyítani, hogy ők főzik a legjobb halászlevet.

Kubatovics Tamás

Nem eszünk egy jó halat? Hölgy ismerősöm mesélte, hogy bajai családba messziről érkezve számára ez a kérdés volt a legmeglepőbb. Náluk – a messzi északon, ahol nem terem fűszerpaprika – csak a karácsonyi asztalt díszítette halászlé, ráadásul a pepecselős változat, aminek minőségét a gyermeki szeretet prizmáján át nézve is leginkább ingadozónak mondhatott. Emiatt az új família szokásait óvatosan fogadta, ám rövid idő alatt rá kellett jönnie, hogy nem ördöngösség a  halászléfőzés, ráadásul a férfiak büszkeségének is jót tesz a bogrács melletti serénykedés. A teremtés bajai koronái pedig a  világ bármely pontjára vetődve hajlandók bizonyítani, hogy ők főzik a legjobb halászlevet.

Hitünkben semmi nem ingathat meg minket. Az elismeréseket, jogosan dicsérő kozmikus túlzásokat is képesek vagyunk elviselni, hogy ezzel járuljunk hozzá környezetünk derűjéhez, harmonikus fejlődéséhez, valamint a világbéke és a környezetvédelem ügyéhez. Ezzel említett ismerősöm is tisztában van, ahogy a jó jelző fontosságával is. Hiszen rossz halászlével – továbbá ócska italokkal – aligha lehet szolgálni az említett magasztos célok elérését. Ahhoz túl rövid az élet.

Mint a bajai halászlé esete bizonyítja egy céltalannak induló poharazgatás nem várt következményekkel járhat. Az ott felvetett, képtelennek tűnő ötletből valóság, majd hagyomány születhet, még hungarikum is kerekedhet belőle. Kevés igazán jó dolog történt a bajaikkal az elmúlt 25 évben, ezek egyike a halászléfőzés, aminek sikere töretlen.

Aligha vitatható, hogy az 1996-os nagy bajai halászléfőzés, majd az azt követő népünnepélyek hangulata, az országot körbejáró jó híre szükségeltetett a most besöpört elismeréshez. Eddig sem kellett törvényi felhatalmazás vagy útmutatás, hogy a bajaiak megőrizzék hagyományaikat és gyakorolják tudományukat. Viszont a cím elérése kiváló alkalom egy jó halászlé megfőzésére.
Láss csodát, a fröccs is most került be a védendő, legértékesebb értékek tárába. Lesz itt védve pusztítás!


 

Címkék#Baja

Ezek is érdekelhetik