Sport Bács-Kiskun

2010.08.21. 18:15

A legnagyobb hiba a türelemhiány

Joe Böröcz, az Újpest hajdani klubigazgatója, résztulajdonosa a jövőben a KTE-Erecónál vállal szerepet.

PN

A több mint egy évtizedig Amerikában is élő, ott főleg marketinggel foglalkozó szakember legutóbb az angol első osztályú csapat, a Wolverhampton gárdáját segítette. A „Farkasok” közép-európai megfigyelője volt.

– Mi lesz a szerepe a hírös városi liláknál?
– Segítek egy jól működő rendszer kialakításában, a hangsúlyt egy labdarúgó-akadémia kiépítésére helyezve.

– Tehát a felnőttcsapathoz nem is lesz köze?
– Ha az ember belép egy klubba, mondjuk úgy, hogy a tulajdonosok jobbkezeként, akkor a hatásköre sok mindenre ki kell hogy terjedjen. De a munkámban nem a felnőttcsapat működése lesz a középpontban. Hanem az, hogy a klub jelenlegi rendszerét megismerve, majd a tulajdonosokkal leülve közösen megtaláljuk azokat a módszereket, amelyekkel még hatékonyabbá tud válni az egyesület.

– Ez akkor egyfajta átvilágítás?
– Nevezhetjük így is, bár ennek a szónak Magyarországon inkább negatív tartalma van. Ez az „átvilágítás” arról szól majd, hogy megnézzük, mi áll rendelkezésre, és ehhez alakítjuk a terveinket. A magyar futballban az a legnagyobb baj, hogy állandóan változnak az irányok. Hol ez, hol az a koncepció. Az üzleti világban azt tanultam, hogy semmi nem történik egyik pillanatról a másikra. Először is fel kell mérni a szponzori lehetőségeket, valamint azt, hogy mit kívánnak a szurkolók, a város, a tulajdonosok.

– A szurkoló elsősorban azt kívánja, hogy jól teljesítsen a csapat...
– Ez természetes. De a szurkoló is tisztában van azzal, hogy egy csapat nem győzhet mindig. A lehetőségekhez, az adott körülményekhez képest kell megtalálni a megfelelő egyensúlyt.

– És azt tudja már, hogy mit kívánnak a tulajdonosok?
– A fő csapásiránnyal tisztában vagyok. Azt szeretnék, hogy az emberek jól érezzék magukat a stadionban. Persze ők is annak örülnek a legjobban, ha jól szerepel az együttes. Ugyanakkor egy olyan miliőt szeretnének látni, amelyben a fanatikus drukkerek mellett ott vannak a szórakozni, kikapcsolódni vágyó emberek, családok is.

– Angliában megtapasztalhatta, hogy milyen szépen mÛködik mindez. Mi az, amit ott tudnak, itt pedig nem?
– Ott nyugodtak tudnak lenni, nem kapkodnak. Ez persze nem azt jelenti, hogy bele kell törődni abba, ami van. Sőt! Kell egy terv, melynek az elvégzéséhez hozzá kell rendelni egy időintervallumot. Senki nem tud változtatni pillanatok alatt. Sajnos a magyar futballban sokan úgy gondolták, hogy pillanatok alatt is elérhető a változás. Aztán beletört a bicskájuk. A legnagyobb hiba az, hogy elfogy a türelem.

– Régen voltak ötéves tervek...
– Annyit azért nem szeretnék várni... A futballban nem jelentkeznek olyan problémák, melyekre még sehol sem volt példa. Nem kell feltalálónak lenni. Támaszkodni kell azokra a külföldi klubokra, ahol jól működik a gépezet. A legapróbb dolgoktól kezdve a legnagyobbakig. Meg lehet nézni, hogyan vágják a füvet, mit adnak a szurkolóiknak, a szponzoraiknak, a fiatal labdarúgóiknak. Mindre találunk jó példát, nincs más dolgunk, minthogy átvegyük.  

Ezek is érdekelhetik