hirdetés

2019.03.05. 00:00

Felmérést végeztek

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a rendkívüli munkaidő kérdését szabályozó tavaly decemberi jogszabállyal kapcsolatban egy felmérést készített. Nyerges Tibort, a BKMKIK gazdaságfejlesztési vezetőjét kérdeztük a visszaérkezett válaszokkal kapcsolatban.

Barta Zsolt

Az építőiparban bőven van most munka, de a cégek a saját érdekeik alapján alkalmazzák a túlóraszabályt

Forrás: Illusztráció

Fotó: Bús Csaba

– A munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2018. évi CXVI. törvény rendelkezett a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény egyes szakaszainak módosításáról. Ez tartalmazza a köznyelvben 400 órás túlóraként ismert rendelkezést is. A kamarai regisztrált vállalkozásokat kértük fel e-mailben a felmérésben történő részvételre – nyilatkozta Nyerges Tibor, a BKMKIK gazdaságfejlesztési vezetője.

A vállalkozások a kérdőívet január végén töltötték ki. A kamara stábja a visszaérkezett 302 választ pedig ezt követően értékelte ki. A megkérdezettek között 42 gyártó vállalkozás, a kereskedelemben 70 cég, míg a szolgáltató területen 219 vállalkozó és cég dolgozik. A válaszadók 81 százaléka mikrovállalkozás volt, kisvállalkozás 13,6, középvállalkozás 3,3, nagyvállalkozás pedig 1,7 százalék. A válaszadók több mint 70 százaléka, állítása szerint, ismeri a törvény változásait, csak 4 százalék (12 fő) válaszolt nemmel, ezek is szinte mind mikrovállalkozások. A többi részben ismeri a változásokat.

A válaszadók közül csak 7 vállalkozásnál működik szakszervezet, de 36 cégnél létezik kollektív szerződés. A döntő többség (71,5 százalék) szerint működésüket nem befolyásolja a törvényváltozás. Több mint 17 százalék (52 cég) pozitívan ítéli meg a változást, 5 százalék alatti azon cégek (14 válasz) aránya, amelyek negatívan értékelik a változást, 20 cég nem tudja még megítélni, milyen változásokat hoz a módosítás.

Az építőiparban bőven van most munka, de a cégek a saját érdekeik alapján alkalmazzák a túlóraszabályt
Fotó: Bús Csaba / Illusztráció

A cégek közel kilencven százaléka nem érzékelt problémát a módosítással kapcsolatban. A 31 igen válasz közül 11 egyfős cégtől érkezett, ami náluk inkább munkaerőpiaci véleményként értékelhető, nem a cégen belüli feszültségként.

A cégek háromnegyede nem akar élni a munkaidőkeret 3 évesre emelésével. Az igen válasz aránya 4 százalék alatt marad (12 cég). A többség nem kíván élni az önkéntes túlmunka lehetőségével, de a válaszadók közel negyede alkalmazni akarja ezt a munkaszervezési módot is.

Vállalkozók véleménye az új túlóratörvényről

A témával kapcsolatban a BKMKIK véleményt kért a tagsággal bíró cégektől. A válaszok között szemezgettünk:

• Nagyon pozitívan értékelem, lehetőséget ad az önkéntes, törvényes kereteken belüli túlórára.

• A túlórázni akaró dolgozót nem bujtatva kell kifizetni.

• Nem tartom jó ötletnek a túlóratörvényt!

• Jelentősen csökkenteni kell a béreket terhelő járulékokat, úgy emelni jelentősen a minimálbért és bérminimumot.

• Szerintem hagyni kellene minden héten 2 pihenőnapot.

• Kis cégeknél nincs jelentősége.

• Eddig is jól be tudtuk osztani a dolgozókat, nem kell túlórát vállalniuk.

• A cégek a saját érdekeik szerint fogják alkalmazni.

• Az elvégzett túlmunkát fizesse ki mindenki a havi fizetéssel együtt. Ne három év múlva, és már nem is lesz probléma.

• Eddig is volt túlórakeret, ha valaki meghaladta, azt jutalomként fizettük ki! Most legalább nem kell trükközni, a dolgozónak is tisztább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában