Hirdetés

2024.05.10. 08:00

Baranya kincseit mutatták be a Hungarikum Ligetben a Vármegyei Értékek Napján

PR cikk

A fiataloknak VR-szemüvegen keresztül mutatták be Baranya kincseit

Lakitelek–Baranya kincseit ismerhették meg a Hungarikum Liget vendégei a közelmúltban megrendezett Vármegyei Értékek Napján. A nagy sikerű eseményt a Lakitelek Népfőiskola és az Ikon Egyesület negyedik alkalommal szervezte meg. Korábban már bemutatkozási lehetőséget biztosítottak a Vas vármegyei értéktárnak, a Felvidéki Magyar Értéktárnak és a Komárom-Esztergom vármegyei értéktárnak 

– mondta el köszöntőjében Hágen Ádám, az esemény egyik házigazdája.

Hegyi Gabriella, a Baranya Vármegyei Értéktár Bizottság munkatársa elmondta, 2013-ban kezdődött az értékek gyűjtése Baranya vármegyében, és az elmúlt több mint 10 év alatt nagyon sokat bővült Baranya kulturális és természeti örökségének gyűjteménye, amire nagyon büszkék.

Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke hozzátette, az országban elsőként alakították meg a Pécsi Értéktár Bizottságot, és nagyon izgalmas munka vette kezdetét az értékek összegyűjtésével, amelyek kiemelkedően fontosak közösségük életében.

Elmondta, a helyi értékgyűjtés folyamán azokat az értékeket igyekeztek összegyűjteni, amelyek Pécs városát jellemzik. 

Ezek között vannak olyanok, amelyek egy városrészt, egy közösséget vagy szakmát jellemeznek. De olyan pécsi értékek is vannak, amelyekre nem csupán a helyiek és a Baranya megyeiek büszkék, hiszen az egész magyarságot megjelenítik a világban. Ezek helyet kaptak a nemzeti értéktárban, a hungarikumok körében is. Így például a Zsolnay porcelán és kerámia, a Zsolnay-gyárnak otthont adó műemlék épületegyüttes, a Zsolnay kulturális negyed. De amikor Baranyáról szólunk, akkor egy nagyon különleges és csodálatos helyről beszélünk, amely különösen gazdag tárháza az országnak, hiszen egyszerre vannak jelen az ókeresztény emlékek, az épített környezeti emlékek és a különböző történelmi korok lenyomatai. Egyszerre van jelen a különleges gasztronómiai kultúra, hiszen az ország egyik leghíresebb borvidéke, a Villányi borvidék az Baranyában van. De a Mecsek is igen gazdag természeti értékekben. Ezek közül az Orfűi-tavak világa, az Abaligeti-cseppkőbarlang vagy a Zengő kilátó a legismertebb 

– sorolta Őri László. Hangsúlyozta, azért fontos ezeket megőrizni, mert ha mi nem óvjuk a saját értékeinket, akkor más nem fogja helyettünk megtenni. Felelősségünk ezeket az értékeket átadni a gyermekeinknek és az unokáinknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában