Hirdetés

2024.01.24. 10:09

7 tipp az új évre a mentális egészségünk érdekében

A mentális egészségünk fenntartása elengedhetetlen az általános jóllétünk szempontjából: ez olyasvalami, ami az életünk minden aspektusára rányomja a bélyegét. Ennek ellenére sokan nem foglalkoznak vele, sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek az év elején induló életmódváltásra, és ezen belül is a diétázásra.

PR cikk

Fotó: 123rf.com

Pedig az új év remek lehetőséget biztosít arra, hogy tiszta lappal, tudatosan kezdjünk el dolgozni a mentális egészségünkön is: azon, hogy kiegyensúlyozottabbak, általánosan elégedettebbek legyünk az életünkkel. A következőkben hét gyakorlati tanácsot sorolunk fel, amelyek segítségével idén sikerülhet elérni ezeket a célokat.

Folytassunk aktívabb életmódot!

Mint említettük, a legtöbbek esetében az életmódváltás az újévi cél, aminek minden esetben szerves részét képezi a rendszeres testmozgás. És ez nemcsak a fizikumunk szempontjából előnyös: még a lelkünknek is jót tesz! Legyen szó futásról, sétáról, táncról, küzdősportról vagy köredzésről, bármilyen sport pozitív hatással van a mentális állapotunkra. Rendszeresen végezve segít a stressz csökkentésében, boldogsághormonokat szabadít fel a testben, növeli az energiaszintet és általánosságban véve javítja a hangulatot. Ráadásul, ha hosszú távon át fenntartjuk, az meglátszik a testünkön is, ami pozitívabb énképhez, az önértékelés javulásához vezet.

Kezdjünk új hobbiba!

Nagyban javíthatja a kedvünket és csökkentheti a stressz-szintünket, ha rendszeresen flow-élményben van részünk. Ezt úgy érhetjük el, hogy belemerülünk valamilyen tevékenységbe, amit kifejezetten élvezünk, ami során kizárjuk a külvilágot, a problémákat és összességében minden zavaró gondolatot és tényezőt. Erre tökéletes például egy új hobbi! Ez tulajdonképpen bármi lehet, ami iránt érdeklődünk.

Tegyük fel, hogy imádjuk az akváriumokat és a halakat – ez tökéletes hobbivá válhat! Meglátjuk majd, hogy mennyire nyugtató hatással tud lenni az emberre az akváriumdekorációk válogatása, a vízi élővilág berendezése! És ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen az akváriumok – a zöld növényekkel és a halak kellemes, folyamatos mozgásával – önmagukban is nyugtató hatással vannak az elmére.

Alakítsuk át a környezetünket!

Könnyen meglehet, hogy az otthoni vagy a munkahelyi környezetünk nem szolgálja a mentális jólétünket – ez nem meglepő, hiszen ezek kialakítása során általában a praktikumra törekszünk. Ez alapvetően nem baj, hiszen a praktikusság fontos szempont, ugyanakkor azt tanácsoljuk, hogy néhány egyszerű módszerrel tegyük olyanná, hogy az a lelkünkre is pozitív hatással legyen.

Használjunk olyan színeket, amelyek hozzájárulnak a stressz csökkentéséhez – ilyen például a pasztellkék, a lila lágyabb árnyalatai és a sárga halványabb nüanszai. Szintén jó ötlet a természetet becsempészni: köztudottan jó hatással vannak ránk a zölden pompázó szobanövények. A fent említettekre visszatérve: egy akvárium is jó választás lehet, hiszen nyugtatóan hat ránk az egész miliő, az akváriumdekorációkkal és a benne lévő élőlényekkel együtt.

Ügyeljünk arra is, hogy minél több természetes fényt engedjünk be az otthonunkba és az irodába egyaránt. Ez javítja a hangulatot, energikussá és élettel telivé tesz minket. Egy sötétebb lakásban pedig ügyeljünk arra, hogy sok természetesre hajazó fényforrást helyezzünk el.

Ápoljuk a kapcsolatainkat!

Töltsünk több időt a szeretteinkkel, akár a családunkról, akár a barátainkról vagy a párunkról legyen szó. Az erős szociális kapcsolatok, egy társaság támogatása ugyanis nagyban hozzájárulhat a mentális egészség javulásához, az általános kiegyensúlyozottsághoz. Ne feledjük: az ember társas lény! Az együtt töltött idő csökkenti a stressz-szintet, a szorongás és a depresszió kialakulásának az esélyét, de javítja az önértékelést is, miközben kellemes élményeket szerezhetünk.

Tanuljuk meg az időmenedzsmentet!

Ha hatékonyan kezeljük az időnket, akkor nem érezzük magunkat folyamatosan nyomás alatt, nem leszünk annyira túlterheltek és feszültek. Tartsuk szem előtt, hogy mennyire fontos az egyensúly a munka és pihenés között! Ugyanakkor lényeges, hogy a magánéletünkben se vállaljuk túl magunkat, azaz: tanuljunk meg nemet mondani, és priorizálni a saját igényeinket!

Próbáljuk ki a mindfulness-t és a meditációt!

A mindfulness és a meditációs gyakorlatok segíthetnek csökkenteni a stresszt, növelni a tudatosságot és javítani az érzelmi jólétet. Ha úgy érezzük, hogy gyakran összecsapnak a fejünk fölött a hullámok, mindenképp érdemes lehet tesztelni ezeket a gyakorlatokat. Akár online elérhető kurzusokkal, akár személyes részvétellel tehetünk egy próbát, hiszen nincs mit veszítenünk!

Szabadulj el a negatív gondolatoktól: Tanuld meg azonosítani és kezelni a negatív gondolatokat. Gyakorold a pozitív gondolkodást, és koncentrálj azokra a dolgokra, amikért hálás vagy.

Figyeljünk az alvásminőségre!

Több kutatással is bizonyították már, hogy az alvásminőség döntő szerepet játszik az érzelmi jólétünkben. Ha nem tudjuk magunkat kellően kipihenni, akkor feszültté, ingerlékennyé válunk, hiszen a testünk nem tud megfelelően regenerálódni. Feküdjünk le minden este körülbelül ugyanakkor, ébredjünk ugyanakkor, alakítsunk ki egy lefekvés előtti rutint!

Mindenki más, így mindenki más szükségletekkel rendelkezik a mentális egészség terén is. Az viszont általános, hogy érdemes erre a kérdésre odafigyelnünk az általános jólétünkért. Amennyiben úgy érezzük, hogy a mentális egészségünk komolyabb figyelmet igényel, és a fenti módszerek nem működnek nálunk, akkor ne habozzunk szakmai segítségért fordulni egy pszichológushoz vagy terapeutához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában