Hirdetés

2023.07.12. 00:00

Bemutatták az Élet-képes Felsősóskút című kiadványt a Hungarikum Ligetben

PR cikk

A felsősóskúti vendégeket Lezsák Sándor a Széchenyi teremben fogadta

Pazár Csaba, a Felsősóskút Örökségéért Alapítvány elnöke vezetésével Nyírtelekről, Felsősóskútról érkeztek vendégek a Hungarikum Ligetbe a napokban. Különleges alkalom ez a látogatás számukra, ugyanis Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke az érkezésük napján itt mutatta be az Élet-képes Felsősóskút című kiadványt, amelyből minden résztvevő kapott egy-egy példányt ajándékba. Nem mindennapi élmény, hogy a felsősóskútiak kezükben tarthatják azt a Népfőiskolai Füzetet, amely az ő életüket, a településüket, a rokonaikat és a helyi nevezetességeiket mutatja be. 

Felsősóskút különleges helyet foglal el Lezsák Sándor szívében. Gyermekkora nyarait töltötte ott nagyszüleinél és ezek a pillanatok a fővárosi gyermek életébe örökre bele égtek. 

A most bemutatott kiadvány a település életébe nyújt betekintést, a régi képek a múltba kalauzolják el az olvasót. 

Nagyszüleink kis faluja, Felsősóskút Nyíregyházától 8-10 kilométerre, olyan messze volt tőlünk, mint egy távoli nagyváros – mondta Lezsák Sándor. Hozzátette: szekérút vezetett a köves útra, aztán újra egy köves út, tehát egy kicsi Isten háta mögötti falu volt nyaralásaim színhelye és annak a falunak a mindennapjai lenyűgöztek: tudtam, hogy a házakban kik laknak – hetven család –, bepillanthattam az életükbe. 

Mint mondta, valójában a gyerekeken keresztül ismerte meg őket és volt elég módja a feltérképezésre, ugyanis kicsi gyermekkora óta tizennyolc éves koráig minden nyáron ott nyaralt. 

A Felsősóskút múltját, lakóit és azok mindennapjait felidéző kiadvány a helyi lakosok segítségével készült el. Ők keresték meg és küldték el régi fényképeiket a szerkesztőknek, köztük pedig Lezsák Sándor régi családi fotói is megtalálhatók a kötetben. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában