Migránsválság

2023.10.03. 12:53

Lengyelország ideiglenes ellenőrzést vezet be a szlovák határon

Lengyelország ideiglenes ellenőrzést vezet be a növekvő migrációs nyomás miatt Szlovákiával közös határán, ahol kedd éjféltől nyolc közúti, három vasúti és tizenegy gyalogos átkelőre korlátozzák a határforgalmat - jelentette be a belügyminiszter keddi varsói sajtókonferenciáján.

MW

Lengyel migránsválság: határőrök a kelet-lengyelországi Kuznica térségében lévő a határátkelőnél, a lengyel-fehérorosz határon 2021. december 3-án

Forrás: MTI/EPA/PAP

Fotó: Artur Reszko

Mariusz Kaminski a schengeni kódexre hivatkozva elmondta: az intézkedést egyelőre tíz napra vezetik be, de legfeljebb két hónapig meghosszabbítható.       

A döntésről a schengeni előírásokkal összhangban értesítették a szlovák, a német, az osztrák, a cseh belügyi tárcát, valamint az Európai Bizottságot is - mondta el Kaminski.

DUDA, Andrzej; KAMINSKI, Mariusz
Andrzej Duda lengyel elnök (k) és Mariusz Kaminski belügyminiszter (b) a fehérorosz határ közelében fekvő, kelet-lengyelországi Orchówek faluban lévő határőrállomáson 2023. szeptember 26-án
Fotó: Wojtek Jargilo / Forrás: MTI/EPA-PAP

A további döntéseket a belügyminiszter a szlovákiai kormányalakítás fejleményeitől tette függővé. "Sürgős együttműködést várunk ebben a Szlovákia számára is rendkívül hátrányos témában" - fogalmazott.   

A tárcavezető azzal indokolta a határellenőrzés megerősítéséről szóló döntést, hogy a tavalyi évhez képest idén "közel ezer százalékkal" növekedett Szlovákiában az illegális bevándorlás, az ott feltartóztatott migránsok száma.   

A külföldiek egy része Lengyelországon keresztül próbál átjutni Németországba és az Európai Unió más tagállamaiba. A lengyel hatóságok csak az elmúlt két hétben a balkáni útvonalon, majd Szlovákián keresztül érkező 551 illegális bevándorlót tartóztattak fel - közölte a tárcavezető.   

Kaminski sürgette, hogy az EU erősítse meg külső határainak védelmét. Aláhúzta: Lengyelország hatékonyan védi a külső uniós határt is képező fehérorosz határszakaszt. A balkáni útvonal pedig "az egész térség, az egész EU problémáját jelenti" 

- fogalmazott, hozzátéve: elvárja, hogy az ügyet komplex módon, más tagállamok bekapcsolásával oldják meg.   

"Az Európát elárasztó illegális bevándorlási hullámra az egyetlen megfelelő válasz az EU külső határainak határozott védelme és az uniós menedékjogi rendszer megváltoztatása"

- fogalmazott a belügyminiszter.   

Tomasz Praga, a lengyel határőrség főparancsnoka a sajtókonferencián elmondta: a tizenegy gyalogos határátkelőt csak az EU állampolgárai használhatják. A kijelölt, nyitott határátkelőkön a rendőrség és a katonaság által is támogatott határőrök mindenekelőtt a Lengyelországba érkezőket ellenőrzik szúrópróbaszerűen, a partnerországok szolgálataitól szerzett információkra is támaszkodva - magyarázta Praga.   

A feltartóztatott illegális bevándorlók növekvő száma miatt Lengyelország már múlt héten intenzívebbé tette a közúti ellenőrzést a szlovák, valamint a cseh határ térségében.

Csehország visszaállítja a cseh-szlovák határ ellenőrzését

Csehország szerdától ideiglenesen visszaállítja a cseh-szlovák határ ellenőrzését az illegális migránsok számának emelkedése miatt 

- jelentette be Petr Fiala kormányfő az X közösségi hálón kedden délelőtt.

Az intézkedés egyelőre október 13-ig lesz érvényben, esetleges meghosszabbításáról a helyzet alakulásának függvényében döntenek 

- tette hozzá a miniszterelnök.   

"Az ellenőrzések véletlenszerűek lesznek a határ egész hosszában, úgy, hogy a lehető legkevésbé korlátozzák a határforgalmat és az utasokat" - közölte Vít Rakusan belügyminiszter ugyancsak az X-en.   

A cseh kormány ezt a lépését egyeztette Lengyelországgal, amely keddtől hasonló intézkedéseket foganatosított a lengyel-szlovák határon - szögezte le a miniszterelnök.   

Csehország tavaly szeptembertől idén február elejéig már ellenőrizte a szlovák határt a migránsok megnövekedett száma miatt. Miután a helyzet normalizálódott, az intézkedést, amely komoly bírálatokat váltott ki a szlovák kormány részéről, Prága megszüntette.   

"Az Európai Unióba tartó illegális migránsok száma ismét növekszik. Nem becsülhetjük alá a helyzetet, ezért azonnal reagálunk. Az ellenőrzéseknek köszönhetően meg tudjuk erősíteni polgáraink biztonságát" - olvasható Petr Fiala bejegyzésében.   

Ausztria is ideiglenes ellenőrzést vezet be Szlovákiával közös határán

Ausztria is ideiglenes ellenőrzést vezet be kedd éjféltől Szlovákiával közös határán az illegális migráció és az embercsempészek ténykedésének megfékezése végett - jelentette be Gerhard Karner osztrák belügyminiszter váratlanul összehívott bécsi sajtótájékoztatóján.

Ausztria ezzel a lépéssel Csehország és Lengyelország példáját követi, amelyek szintén ellenőrzéseket jelentettek be a szlovák határon.

A miniszter tájékoztatása szerint a határellenőrzést egyelőre tíz napra állítják vissza. Karner hangsúlyozta: az intézkedéssel elejét kívánják venni annak, hogy embercsempészek elkerülőútvonalakat használjanak Ausztrián keresztül. Mint mondta, a döntés meghozatala előtt telefonon egyeztetett cseh, illetve lengyel kollégájával. Hozzátette, hogy Szlovákiát már értesítették minderről.

"Azért tesszük ezt, mert eddigi tapasztalataink alapján tudjuk, hogy az ilyen ellenőrzések bevezetésekor az embercsempészek gyorsan reagálnak és módosítják útvonalaikat" - hangsúlyozta Karner. Kiemelte azt is, hogy az utóbbi hónapokban csökkent az elfogott migránsok, illetve beadott menedékkérelmek száma, mert intenzíven hajtottak végre ellenőrzéseket a magyar és a szlovén határszakaszokon. Ennek kiterjesztése a szlovák határszakaszra "ellenőrzési hézagok" kiküszöbölését szolgálja - fűzte hozzá a tárcavezető.

Karner hozzátette, hogy mindezen felül szükség van a biztonságosnak számító harmadik országokkal, a származási országokkal és a tranzitállamokkal történő együttműködésre is az illegális bevándorlással szembeni küzdelemben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában