Ukrán válság

2022.03.11. 14:56

Ukrajnai háború: Összefog Porosenko és Zelenszkij az orosz agresszió ellen (videók, képek)

Folyamatosan frissülő tudósításunk az orosz-ukrán háború 16. napjáról.

Cikkünk frissül!

A háború főbb fejleményei pénteken:

  • Újabb ukrán városokat ostromolnak az oroszok
  • Szétszóródott Kijev környékén a 64 kilométeres orosz konvoj
  • Már 2,5 millióan menekültek el Ukrajnából
  • Uniós segítséget kap majd Ukrajna az újjáépítéshez
  • Putyin támogatja, hogy külföldi önkéntesek harcba lépjenek az oroszok oldalán

Ukrán harcosok lefoglalnak egy orosz harckocsit - videó

A The Sun brit bulvárlap által megosztott felvételen látható, amint ukrán harcosok lefoglalnak egy orosz harckocsit.

 

Porosenko megállapodott Zelenszkijjel

Petro Porosenko volt ukrán államfő, jelenlegi ellenzéki vezető pénteken bejelentette: megállapodott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel abban, hogyÁTMENETILEG FÉLRETESZIK POLITIKAI CSATÁROZÁSAIKAT,és "egységfrontként lépnek fel az Ukrajnát ért orosz agresszióval szemben".

Porosenko ezt a Facebookon közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint. A jelenleg az Európai Szolidaritás nevű parlamenti ellenzéki pártot vezető exállamfő arról tájékoztatott, hogy többször is találkozott Zelenszkijjel. "Megállapodtunk, hogy egységfrontként fogunk fellépni" - mondta.

Hangoztatta: ez most teljes mértékben a megfelelő és helyes magatartás; most egy ukrán nem elnök, miniszter, párt vagy parlamenti frakcióvezető, és nem munkás.Most mindannyian katonák vagyunk, akiknek meg kell védeniük Ukrajnát- hangoztatta Porosenko, aki 2014-2019 között volt Ukrajna államfője, de második ciklusra már nem kapott megbízást, miután Zelenszkij legyőzte őt a legutóbbi elnökválasztás második fordulójában.

A volt államfő szerint az ukránok meglepték Vlagyimir Putyin orosz elnököt azzal, hogy meghiúsították villámháborús elképzelését, vagyis azt, hogy Ukrajnát a február 24-én indított háborúban 72 órán belül elfoglalják az orosz csapatok.Az ukrán fegyveres erők pedig nemcsak meglepték a világot, hanem egyesítették is a világot. A kialakult körülmények között pedig Putyin úgy viselkedett, mint egy levadászott állat"- vélekedett Porosenko. Hozzátette: meghiúsult az a forgatókönyv is, hogy az "ötödik hadoszlop" politikailag, belülről rombolja le az ukránok egységét. "Nagy meglepetésben részesítettük Putyint" - jegyezte meg. Ukrajnában "ötödik hadoszlopnak" a Moszkva-barát politikai erőket nevezik.
Porosenko még azt is megjegyezte, hogy "nagyon kételkedik Putyin mentális egészségében", ami pedig szerinte "óriási veszélyt jelent Ukrajna számára".

Porosenko (balra) és Zelenszkij (jobbra) megállapodott egymással. Fotó: AFP

Petro Porosenko eddig semmiben nem támogatta Zelenszkijt. Ráadásul Porosenkót tavaly december 20-án hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel gyanúsította meg az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR). A hatóságok szerint ugyanis az Ukrajnában Putyin elnök "komájaként" emlegetett Viktor Medvedcsuk ukrán oligarchával közösen illegálisan kereskedett a donyecki szakadárokkal az általuk ellenőrzött területen kitermelt szénnel, tehát ily módon "terroristákkal" működött együtt.

Kijev hivatalosan terrorszervezeteknek minősíti a megszállt Donyec-medencei területeken működő, Moszkva-barát szakadár közigazgatásokat, az abban posztot betöltőket pedig terroristáknak. Porosenkót az illetékes kijevi bíróság január közepén személyes kötelezettségvállalás mellett bocsátotta szabadon az ellene folyó per idejére, ami egyebek között azt jelenti, hogy le kellett adnia az útlevelét, és külön engedély nélkül nem hagyhatja el az országot. Az ellene felhozott hazaárulási és egyéb vádak alapján még nem kezdődött el ellene a bírósági eljárás.

Brutális támadás: Oroszország 20 Szu-34 Fighter nehézbombázót telepít Kijev feletti ledobáshoz - videó

Bayraktar TB2 drón Ukrajnában - videó


Putyin letartóztatta az FSZB két vezetőjét

Vlagyimir Putyin házi őrizetbe helyezte az orosz titkosszolgálat, az FSZB külszolgálatának vezetőjét és helyettesét, mert azzal vádolja őket, hogy hamis információkat szolgáltattak az ukrán közhangulatról és az ukrán hadsereg állapotáról - írja a Daily Mail.

Andrej Szoldatov, az orosz titkosszolgálatok elismert szakértője szerzője azt állítja, az FSZB-n belüli források közölték vele, hogy a 68 éves Szergej Beszedát, az ügynökség külszolgálatának vezetőjét Putyin utasítására letartóztatták.

Szintén letartóztatták Anatolij Boljukot, Beszeda helyettesét. Szoldatov szerint Putyin „igazán elégedetlen" az ügynökséggel.

Elkezdődött Mykolaiv bombázása - videó

Elkezdődött az orosz csapatok által körbekerített Mykolaiv bombázása - írja a The Guardian.

Elrabolhatták Melitopol polgármesterét - videó

Az ukrán elnöki hivatal szerint az orosz megszállók elrabolták Melitopol polgármesterét, Ivan Fedorovot - írja a The Guardian. Egy biztonsági kamera felvételét is megosztották, azonban nem egyértelműen kivehető, hogy kit hurcolnak el az orosz fegyveresek.

Az orosz csapatok bekerítették Mikolajivot

Az orosz csapatok bekerítették Mikolajiv kikötővárosát a helyi kormányzó szerint - írja a The Guardian.

Vállról indítható rakétát lő ki egy férfi egy videófelvételen

Vállról indítható rakétát lő ki egy férfi egy videófelvételen - a videót a YouTube-ra töltötték fel. Azt nem tudni, hogy a felvétel hol és mikor készült.

Harkovi lakosok százai kerestek menedéket a város metrórendszerében, miközben folytatódnak az orosz bombázások

A Harkov alatti metró saját várossá válik - erről ír a SkyNews.

HARKOVI LAKOSOK SZÁZAI KERESTEK MENEDÉKET A VÁROS METRÓRENDSZERÉBEN, MIKÖZBEN FOLYTATÓDNAK AZ OROSZ BOMBÁZÁSOK.

A megrázó képsorok ITT tekinthetőek meg.

Már 1582 civil áldozata van a háborúnak Mariupolban

Mariupol városi tanácsa szerint eddig a 1582 civil áldozata van a háborúnak az ostromlott városban - írja a The Guardian.

A YouTube blokkolja az orosz állam által finanszírozott csatornákat

A YouTube blokkolja az orosz állam által finanszírozott csatornákat világszerte - írja a The Guardian.

Ma éjjel Belarusz is megtámadhatja Ukrajnát

Az ukránok attól tartanak, hogy ma este, illetve éjjel a belarusz hadsereg is megtámadja őket - írja a Sky News.

Az ukrán légierő szerint orosz gépek fehérorosz területre mértek csapást, Minszk cáfol

Orosz repülőgépek Ukrajna területe felől visszafordulva egy fehérorosz településre mértek csapást - állította pénteken az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint az ukrán légierő parancsnoksága, a fehérorosz védelmi minisztérium szóvivője viszont cáfolta a hírt.

Az ukrán légierő közleménye szerint pénteken 14 óra 30 perckor az ukrán határőrszolgálattól kaptak tájékoztatást arról, hogy orosz repülőgépek léptek be Ukrajna területére, megfordultak a nyugat-ukrajnai Rivne megyében lévő Horodiscse és Tumeny települések fölött, majd csapást mértek a Fehéroroszország területén lévő Kopani településre. A határőrségtől származó információk szerint a fehérorosz települést orosz csapatok szállták meg.

A légierő arra figyelmeztetett, hogy a  FEHÉROROSZ TERÜLETRE MÉRT CSAPÁSSAL OROSZORSZÁGNAK AZ A SZÁNDÉKA, HOGY BEVONJA MINSZKET AZ UKRAJNA ELLENI HÁBORÚBA.

A hírportál szerint nem sokkal korábban Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter ugyancsak előrejelezte: az orosz erők Ukrajna területéről készülnek lőni fehérorosz területeket, hogy bevonják Fehéroroszországot a háborúba.

Ezzel szemben Inna Gorbacseva, a minszki védelmi minisztérium hivatalos képviselője a BelTA fehérorosz állami hírügynökség jelentése szerint határozottan cáfolta és "badarságnak" nevezte, hogy orosz gépek mértek volna csapást egy fehéroroszországi falura.

Közben pénteken három, Ukrajnában foglyul ejtett orosz pilóta tartott sajtótájékoztatót, amelyet az Interfax-Ukrajina hírügynökség online közvetített. Egyikük, Makszim Kristop alezredes, egy Szu-34 típusú vadászbombázó pilótája elismerte, hogy parancsot kaptak nemcsak infrastrukturális és katonai létesítmények, hanem lakónegyedek bombázására is. Elmondta, hogy mielőtt lelőtték, az egyik támadás során bombát dobott le civilek lakóépületeire.

"A harmadik harci repülésem március 6-án volt. A fedélzeten négy tonna légibomba volt. A harci feladat végrehajtása során rájöttem, hogy nem ellenséges katonai létesítmények, hanem lakóépületek és civilek a célpont, de a jogellenes parancsot végrehajtottam" - mondta az orosz katona. Az Ukrajinszka Pravda hozzáfűzte, hogy ezt követően az ukrán légvédelem lelőtte a gépét, őt pedig az ukrán nemzeti gárda tagjai fogták el. Kristop azt is elmondta, hogy felettesei még januárban közölték vele, hogy részt fog venni egy Ukrajna elleni harci cselekményben, és azt is, hogy erre hadgyakorlat leple alatt készülnek fel.

Alekszej Golovenszkij, egy másik fogságba esett orosz pilóta a tájékoztatón elmondta, hogy éltek rokonai Ukrajnában, Poltava megyében, a felesége hozzátartozói pedig most is a kelet-ukrajnai Harkiv városában laknak. Szavai szerint ő civil célpontok elleni támadásban nem vett részt, de - mint mondta - "katonatársai igen, és ez sokkolja őt, fogalma sincs, mi van a Harkivban élő rokonokkal".

Korlátozták a hozzáférést az Instagramhoz Oroszországban

Korlátozta az Instagramhoz történő oroszországi hozzáférést pénteken az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor), miután a közösségi hálózat tulajdonosa, az amerikai Meta Platforms a szóvivője szerint engedélyezte a felszólítást az oroszokkal szembeni erőszakra.

A Roszkomnadzor a főügyészség követelése alapján döntött a blokkolásról, miután az bírósági keresetet nyújtott be a Meta Platforms szélsőséges szervezetnek minősítése és tevékenységének betiltása érdekében, gyűlöletkeltés, ellenségeskedés szítása és erőszakkal fenyegetés címén.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK)
GYILKOSSÁGRA ÉS ERŐSZAKRA TÖRTÉNŐ NYILVÁNOS BUJTOGATÁS ÉS TERRORISTA TEVÉKENYSÉGBEN VALÓ RÉSZVÉTEL CÍMÉN BÜNTETŐELJÁRÁST INDÍTOTT.

Orosz politikusok és hivatalos intézmények pénteken tömegesen jelentették be, hogy feladják Instagram-profiljukat, és helyette a VK-t fogják használni.

A TASZSZ hírügynökség úgy értesült, hogy az ugyancsak a Meta Platforms tulajdonában álló WhatsApp messenger működését az oroszországi korlátozás nem érinti.

A Roszkomnadzor a Meta Platforms másik közösségi szolgáltatásához, a Facebookhoz történő hozzáférést már korábban korlátozta, miután az több orosz médiumot letiltott. 

Ukrán vezetés: Orosz gépek támadtak egy fehérorosz települést Ukrajna felől

Orosz repülőgépek Ukrajna felől berepülve bombáztak egy települést Fehéroroszországban - állítja az ukrán légierő.

A bejegyzésük szerint délután fél háromkor észlelték, hogy
FEHÉROROSZ TERÜLETRŐL EGY OROSZ GÉP SZÁLLT FEL, BELÉPETT AZ UKRÁN LÉGTÉRBE, MAJD VISSZAFORDULT ÉS TÁMADÁST HAJTOTT VÉGRE KOPANI ELLEN.

A bejegyzésben kiemelik, hogy szerintük ez egy provokáció volt, amelynek célja, hogy Fehéroroszországot bele sodorják az Ukrajna elleni háborúba.

Észlelte a Magyar Honvédség a Zágrábban lezuhant robotrepülőt

Egy, a légtérben a radarképernyőn időnként érzékelhető repülő  tárgyat észlelt a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata 2022. március 10-én az éjszakai órákban Magyarország légterében - közölte a szervezet. A repülő eszköz, mint később beigazolódott, egy TU-141 típusú drón volt, amelyet az utóbbi időben az elavultsága miatt elsősorban kiképzési légicélként alkalmaztak. Ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett.

A nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékeltük. Magyarország légterébe - Románia légterét érintve - Csengernél lépett be. A hazánkba történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva, az az ország légteréből távozott.

Sajnos az éjszakaihoz hasonló esemény pénteken, a déli órákban is történt hazánk légterében, most az észak-keleti országrészben. Tekintettel az előzményekre, a készültségi szolgálatban lévő Gripenek ellenőrizték az érintett légteret, azonban semmiféle légijárművet ott nem találtak.

Ilyen, TU-141-es típusú pilóta nélküli repülőgép zuhanhatott le Zágrábban
Forrás: Shutterstock

Az ukrán háborús konfliktus miatt különösen fontos, hogy megfontoltan és higgadtan kezeljük az ilyen eseményeket. Hazánk célja továbbra is az, hogy kimaradjon ebből a háborúból, elkerülje azt, még abban az esetben is, ha ilyen, vagy ehhez hasonló események akár provokatív jelleggel történnek.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is felvette a kapcsolatot horvát partnerével és a szomszédos országok képviselőivel. Az eset körülményeit folyamatosan vizsgálják, az információkat egymással megosztják.

A Magyar Honvédség továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a légtérben történő eseményeket, garantálva hazánk szuverenitását és a magyar emberek biztonságát.  

Az ukránok állítják, továbbra sincs áram a csernobili erőműben

Még nem állították helyre a csernobili atomerőmű áramszolgáltatását 

- írja a BBC az ukrán atomerőmű-szabályozó hivatal közlése alapján. Csütörtökön azonban az orosz energaügyi hivatal azt közölte, hogy a fehérorosz szakemberek helyreállították a létesítmény energiaellátását.

A csernobili atomerőmű
Forrás: EyePress via AFP

Az ukrán szakértők szerint potenciális veszélyt jelenthet, ha nem sikerül helyreállítani a harcokban megsérült vezetéket, a Nemzetközi Atomeneregia Ügynökség szerint azonban nem aggódik emiatt.

 

Megugrott a Franciaországba érkező menekültek száma

Tízezer fölé emelkedett az ukrajnai háború miatt Franciaországba érkező ukrán menekültek száma - jelezte pénteken a francia belügyminisztérium, kiemelve, hogy az elmúlt 24 órában ugrásszerű volt az emelkedés.

A határrendészet február 25. óta 10 077, Ukrajnából érkező menekültet regisztrált, közülük 9761-en ukrán állampolgárok. Egy nappal ezelőtt 7251 ukrajnai menekültet tartott nyilván a tárcaközi válságközpont, közülük 7251-en voltak ukrán állampolgárok. Azaz az érkezők száma 24 óra alatt háromezerrel nőtt.

A Franciaországban tartózkodó ukrán menekültek közül eddig 3857 embernek biztosított ellátást az állam, elsősorban szállás formájában.

Joseph Zimet a válságközpont vezetője sajtótájékoztatóján elmondta: Franciaország azzal számol, hogy a következő napokban és hetekben 50-100 ezer ukrán menekült érkezik az országba.

Putyin: Pozitív elmozdulások történtek az orosz-ukrán tárgyalásokon

Bizonyos pozitív elmozdulások történtek az orosz-ukrán tárgyalásokon - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken Moszkvában fogadta fehérorosz hivatali partnerét, Aljakszandr Lukasenkát.

Putyin nem bocsátkozott részletekbe, amikor a Rosszija 24 hírtelevízión bejátszott felvételen Lukasenkát tájékoztatta, csak annyit mondott, hogy

GYAKORLATILAG NAPI RENDSZERESSÉGGEL FOLYNAK TÁRGYALÁSOK A FELEK KÖZÖTT.

Fehéroroszországban a felek között eddig három tárgyalási forduló volt, csütörtökön pedig a törökországi Antalyában találkozott Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Szentkirályi Alexandra: Megszerveztük a háború elől menekülők egészségügyi ellátását

Megszerveztük a háború elől menekülők egészségügyi ellátását: kezeljük a beteg gyerekeket, segítjük a daganatos betegeket, és a háziorvosok is kérhetnek ukrán nyelvű segítséget, ha tolmácsolásra van szükségük - írta Szentkirályi Alexandra közösségi oldalán.

 

40 percig repülhetett a magyar légtérben a Zágrábban lezuhant robotrepülő

Negyven percig repült a magyar légtérben az a szovjet gyártmányú robotrepülőgép, amely csütörtök éjjel zuhant le Zágrábban - írja a BBC horvát vezetők alapján. A TU-141 típusú pilóta nélküli repülő ezt követően hét percig haladt a horvát légtérben, mielőtt a földbe csapódott.

Horvát katonák egy azonosítatlan tárgy lezuhanása nyomán keletkezett kráter mellett Zágrábban 2022. március 11-én. Az Index.hr című helyi hírportál meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva bejelentette, hogy a roncsok alapján egy feltehetően Ukrajnából elindított, TU-141 típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép zuhant le a horvát főváros területénForrás: Antonio Bat / MTI/EPA

Andrej Plenkovic horvát kormányfő azt mondta, hogy

a drón orosz gyártmány, de az nem világos, hogy az orosz vagy az ukrán hadsereg használta.

Zágráb polgármestere úgy fogalmazott: a szerencsének köszönhető, hogy az eset során senki nem halt meg.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a repülővel kapcsolatban közölte: 

a magyar és a horvát hatóságok is vizsgálják a történteket, mivel a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint több NATO tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében. "A vizsgálatok során szorosan együttműködünk a horvát hatóságokkal és más NATO szövetségeseinkkel egyaránt" 

- tette hozzá a tárcavezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában