nyílt szembeszállás

2018.07.23. 11:11

Komoly kihívója akadt Soros Györgynek

Az amerikai elnök volt főtanácsadója egy új alapítványon keresztül támogatná a jobboldali, hazafias és bevándorlásellenes pártokat.

Steve Bannon<br />Fotó: Michal Cizek / AFP PHOTO

Steve Bannon<br />Fotó: Michal Cizek / AFP PHOTO

Bannon bejelentette, hogy „The Movement” (A Mozgalom) név alatt egy alapítványt hoz létre, amely különböző mód segítené a 2019-es európai parlamenti választásokon induló, jobboldali, hazafias és bevándorlásellenes pártokat. Az amerikai republikánusok ikonja célként nevezte meg a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítvánnyal való szembeszállást – írja cikkében az origo.hu.

Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt főtanácsadója és vezető stratégája, a Breitbart című bevándorlásellenes, konzervatív lap egykori ügyvezetője. Az egyesült államokbeli jobboldal fenegyereke az elmúlt hónapokban arra áldozta idejét, hogy szorosabb kapcsolatokat alakítson ki a hazafias és bevándorlásellenes pártok, valamint civil szervezetek között.

A márciusi olasz parlamenti választások során támogatásáról biztosította Matteo Salvini, jelenlegi római belügyminisztert és pártját, a Ligát. Ezt követően találkozott az Alternatíva Németországért (AfD) Bundestag-beli frakcióvezetőjével, Alice Weidellel, majd ellátogatott Lille városába, a francia Nemzeti Gyűlés (régebbi nevén Nemzeti Front) kongresszusára, ahol Marine Le Pen pártelnökkel folytatott megbeszélést.

Bannon Nigel Farage-al, az euroszkeptikus brit Függetlenségi Párt (UKIP) vezetőjével is jó viszonyt ápol.

Aztán májusban eljött Budapestre, itt az Európa Jövője elnevezésű konferencián tartott előadást, amely után találkozott a magyar kormányfővel.

Ahogy azt az Origo is megírta, az amerikai stratéga szerint a nyugati liberális elitnek az a problémája Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, hogy harcba száll a határok védelméért, meg akarja őrizni Európa keresztény kultúráját és ezek által világpolitikai szereplővé vált.

Steve Bannon a The Daily Beast című amerikai hírportálnak adott interjúban jelentette be, hogy „The Movement” (A Mozgalom) név alatt non-profit alapítványt hoz létre, amely kampányüzenetek jobb megfogalmazásával, elemzésekkel, közvélemény-kutatások rendezésével és más innovatív módon segítené a 2019. májusi európai parlamenti választásokon induló, jobboldali, hazafias és bevándorlásellenes pártokat.

Bannon célként fogalmazta meg a Soros György által alapított és finanszírozott Nyílt Társadalom Alapítványokkal (Open Society Foundations) való szembeszállást.

A bevándorláspári spekuláns 1984-től napjainkig nagyjából 32 milliárd dollárt költött különböző liberális és migránspárti ügyek támogatására. A gigantikus összegeket általában álcivil szervezeteken keresztül juttatta célba.

Trump elnök volt főtanácsadója azt ugyanakkor nem közölte, hogy honnan lesz pénze az új szervezetnek.

Véleménye alapján a patrióta és az illegális migrációt ellenző pártok meg kellene szerezzék a strasbourgi Európai Parlamentben a képviselő helyek egyharmadát.

A The Movement alapítvány székhelye valószínűleg Brüsszelben lesz.

Borítókép: Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt főtanácsadója és vezető stratégája

Forrás: AFP/Michal Cizek

Ezek is érdekelhetik