Kultúra

2015.09.21. 16:42

Bemutatták értékeiket a betelepülőknek

Szomszédoló címmel új típusú civil kezdeményezés indult útjára a hétvégén Fülöpjakabon, melynek lényege, hogy közelebbről is megismerjék egymást a településen élők. Hosszú távú célja pedig a helyi kereskedelem fellendítése.

Vajda Piroska

A jó hangulat mellett helyben készült biotermékekkel kínálták a vendégeket pénteken a fülöpjakabi szabadidő parkban első alkalommal megrendezett Szomszédolón. Az eseményre a tősgyökeres falubeliek mellett meghívták a betelepült külföldi családokat is, akik nem csak a helyi termelőket, de a helyi kézműveseket is megismerhették. Az találkozó főszervezője Kovács Márta is új szomszéd a faluban.

Mint mondta azt figyelte meg, hogy az itt élők már észre sem veszik a saját értékeiket. Míg egy külsős friss szemmel jobban meglátja, milyen "kincseket" rejt a falu. – Elkezdtem ezeket összegyűjteni és akkor jött az ötlet, hogy a település jó oldalát erősítve, ezeket be is mutassuk a faluban élőknek. – Nem elég, hogy ismerjük egymást, fontos az is, hogy megbízunk egymásban. Hosszú távú célom, hogy erre a bizalomra építve fellendítsük a helyi kereskedelmet – hangsúlyozta Kovács Márta, aki azt is elmesélte, hogy Fülöpjakabot az egész országban a biotermelőiről ismerik. A falubeliek többsége zöldség és gyümölcstermesztésből él. Ennek ellenére a helyi boltban csak kínai fokhagymát lehet kapni. Ez volt a másik ok, hogy összehozza egymással a termelőket és a fogyasztókat.

Másik szomorú tapasztalata az volt, amikor a félegyházi piacra ment barackot venni és ott találkozott egy fülöpjakabi nénivel, aki biciklin, majd buszon cipelte be a városba a gyümölcsét, hogy eladja. Holott a faluban is vevőre találhatott volna. – Ez is ösztönzött arra, hogy ne csak elméleteket gyártsunk, hanem cselekedjünk is – tette hozzá Szomszédoló főszervezője.

 

Vajda Piroska -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!