Kultúra

2014.07.30. 17:09

Feltuningolják ruhatárukat

A városháza majolikái, dísztermének faragásai, a pásztorsubák hímzései, és Móra Ferenc novelláinak, verseinek hősei díszítik a félegyházi fiatalok pólóit, táskáit, tornacipőit. A helyi motívumokat a Gardrób Tuningban saját kezűleg festhetik fel ruháikra.

Vajda Piroska

A helyi értékek népszerűsítését a kiskunfélegyházi Natura Hungarica Alapítvány tűzte zászlajára, miután a Hungarikum bizottság ülésén felmerült a kérdés, hogyan lehetne a fiatalok felé közvetíteni az értékőrzés fontosságát. A bizottság tagjai szerint ugyanis komoly probléma, hogy nincs utánpótlás, nincsenek fiatalok, akik továbbvigyék a hungarikumok megőrzését – mesélte a kezdetekről Kárpáti Rita, a Natura Hungarica Alapítvány munkatársa. Az ő fejében született meg az ötlet, miszerint divatot kell teremteni a helyi értékekből, amelyek így fogyaszthatóvá válnak a fiatalok körében is. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A gyerekek örömmel festik ruháikra a félegyházi motívumokat
[/caption]

– Mivel nyilvánvaló volt, hogy a gyerekek nem fognak hímezni, olyan egyszerű módszert kellett kitalálnunk, amivel bárki könnyedén feldíszítheti saját ruháját. Hosszas vajúdás után született meg a Gardrób Tuning ötlete. Arra törekedtünk, hogy egyszerű kézműves foglalkozás keretében a gyerekek maguk festhessék fel ruháikra a Félegyházára jellemző motívumokat – tette hozzá Kárpáti Rita. – Elsőként a linómetszet módszere merült fel bennünk, de később rájöttünk, hogy az nagyon drága és bonyolult. Ezt leegyszerűsítve Horváth Zoltánné találta ki, hogy sablont készítsünk a legjellemzőbb félegyházi motívumokról, amit a ruhára fektethetnek és a festéket egy egyszerű mosogató szivaccsal visszük fel az anyagra. Az már a gyerekek elképzelésén múlik, hogy melyik motívumot, milyen színűre festik. A Gardrób Tuning tárházába bekerültek a városháza jellegzetes majolikáit, a díszterem faragott mintái, a Kiskun Múzeumban kiállított pásztorsuba hímzése, vagy a mángorló faragásai.

Az első Gardrób Tuningot a tavalyi libafesztivál kapcsán szerveztük – veszi át a szót dr. Horváth-Rekedt Gréta, az értékőrzés másik félegyházi éllovasa. – Idén pedig a Móra Emlékévhez kapcsolódóan újabb motívumokkal tuningoltuk fel sablonjainkat. Így Móra Ferenc művein keresztül az Alföld madárvilágát varázsolhatják ruháikra a gyerekek. Alkotás közben pedig az általunk készített hanglemezről Móra megzenésített verseit és novelláit hallgathatják. A lemezből a helyi általános iskoláknak is ajándékozunk, hogy így is népszerűsítsük Félegyháza díszpolgárának műveit. Az idei Libafesztiválon pedig stílusosan libát is festhetnek pólóikra a gyerekek.

A Natura Hungarica Alapítvány a helyi értékek népszerűsítésén túl ifjúságsegítéssel is foglalkozik. Ezért a Gardrób Tuning megszervezésébe és lebonyolításába önkéntes fiatalokat is bevontak – tudtuk meg Grétától. – A félegyházi középiskolásokat a városi közösségi életbe bekapcsolva ösztönözzük arra, hogy értéket teremtsenek. A fiatalokat egy korábbi programunk kapcsán ismertük meg. Láttuk, hogy milyen komoly problémákkal küzdenek. Ugyanakkor azt is láttuk, hogy nagyon kreatívak és aktívak is tudnak lenni, ha összefogják és irányítják őket. Ezért jött az ötlet, hogy szerepet kapjanak az értékőrzésben. A fiatalok örömmel fogadták a kezdeményezést. Mint utólag kiderült, nagyon jó útkeresési lehetőség volt számukra. Sokan például az itt szerzett tapasztalatok alapján döntötték el, hogy hová menjenek továbbtanulni. A Gardrób Tuning során ugyanis rájöttek, hogy szívesen foglalkoznának emberekkel. Ugyanakkor mi is közelebbről megismerhetjük a fiatalok problémáit és ennek tudatában alakíthatjuk ifjúságsegítő programjainkat – összegezte dr. Horváth-Rekedt Gréta és Kárpáti Rita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!