Közélet

2016.05.20. 13:02

Őszre várható a partszakasz erdősítése

Két éve kitermelte az önkormányzati erdő fáit egy vállalkozó, de nem tett eleget újratelepítési kötelezettségének, emiatt megbüntették az önkormányzatot. Noha a büntetést a vállalkozó kifizette, az apostagiaknak ettől még nincs erdejük. Ősszel viszont telepíthetik a fákat.

Popovics Zsuzsanna

A május eleji közmeghallgatáson is téma volt annak a Duna-parti, 10 hektáros önkormányzati erdőnek a sorsa, amit még 2014-ben termeltek ki. Az apostagi hajóállomástól északra lévő erdő sokaknak hiányzik. Az apostagiak nehezményezik, hogy mindmáig nem történt meg a fák újratelepítése.
Zakar Zoltán apostagi polgármester a falugyűlésen is elmondta: az önkormányzat rajta kívülálló okok miatt került az adott helyzetbe, de mindent megtesz azért, hogy mielőbb helyreálljon az erdő az ominózus parti szakaszon. Amikor a képviselők  határoztak az elöregedett fák kitermeléséről, az volt az eredeti szándékuk, hogy legkésőbb a következő év tavaszára újra is legyen telepítve az erdő.

– Az erdészeti hatóság jelezte az önkormányzatnak, mint erdőgazdálkodónak, hogy az erdő elöregedett, le kell termelni.  Kiírtuk a pályázatot, egy helyi vállalkozótól érkezett a legkedvezőbb ajánlat, így ő kapott megbízást a munka elvégzésére – mondta el lapunknak Zakar Zoltán. – Az erdészeti törvény előírja, hogy bizonyos határidőn belül a letermelt erdőt újra kell telepíteni, majd gondozni. Ennek a visszatelepítési kötelezettségnek nem tett eleget a vállalkozó, noha ezt szerződésben vállalta. Az erdészeti hatóság emiatt 800 ezer forint bírságot rótt az apostagi önkormányzatra. A vállalkozó elismerte, hogy őt terheli a felelősség, a bírságot meg is fizette az államnak. De ettől még nincs erdőnk.

A kivágott erdő szomszédságában egy erdészeti tulajdonú régi fűzes erdőt is kivágtak. Ezt mostanra újratelepítették. Vélhetően emiatt is elvárják az apostagiak, hogy az önkormányzati területen is mielőbb új erdő fakadjon – fűzte hozzá a polgármester. Az érintett apostagi vállalkozó nem hátrál meg a feladat elől, mindenképpen befejezi a vállalt munkát. Ezt az apostagi önkormányzat kezdeményezésére közjegyzői okiratba is foglalják, a hivatalos ügymenet folyamatban van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!