Közélet

2015.12.03. 19:28

A bátyjától kapott vesével élhet tovább Zsolti

Egy évig várt műtétre, a napokban új vesét kapott a 14 éves Sutus Zsolti Lajosmizsén. Hosszas betegsége miatt családja sincs könnyű helyzetben, anyagilag padlóra kerültek.

Popovics Zsuzsanna

Egy takaros külterületi tanyán fogad Sutus Mihályné Gabriella. Elmeséli hogy derült fény fia betegségére, milyen nehézségekkel néztek szembe, míg Zsolti végül megkapta bátyja, ifj. Sutus Mihály egyik veséjét. A 33 éves fiatalember több hétre kiesett a munkából, de az ilyenkor szokásos gyengeséget leszámítva jól viselte a beavatkozást. Zsolti állapota szintén sokat javult a műtét óta, most a széltől is óvják otthon, nehogy megfázzon vagy elkapjon egy vírust.

Tavaly augusztusban kezdődött minden. Zsolti egy hajnalban rosszul lett, percekre elvesztette az eszméletét, rángatózott a teste. Szülei mentőt hívtak, akkor derült ki hogy nagyon magas a kisfiú vérnyomása. Az első vérvételből kiderült, hogy leálltak a veséi. Októberig kezelték a szegedi kórház intenzív osztályán, ahol megállapították, hogy betegsége végstádiumú, lehetetlen megmenteni létfontosságú szerveit. Az a mai napig nem derült ki, hogy mi okozta Zsoltinál a veseelégtelenséget.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Zsolti a műtét után
[/caption]– Annak gyorsan a végére jártak az orvosok, hogy a nagyobbik fiam tökéletes donor lehet. Csakhogy annyira magas volt Zsolti vérnyomása, hogy hónapokon át nem vállalták a transzplantációt. Májusban viszont kivették mindkét veséjét, és onnantól elkezdett normalizálódni a vérnyomása – idézi fel az elmúlt egy év történéseit Gabriella. –  Kecskeméten nem vállalták a vértisztítást, így hónapokig utaztunk minden másnap Szegedre, dialízisre. Nemrég Budapesten elvégezték a veseátültetést, szerencsére komplikációk nélkül. Ezzel azonban még nincs vége. Az orvosok szerint Zsoltinak egy nyaki főér-műtétre is szükség lesz, amint a szervezete kellőképen megerősödik. 

A műtét óta sokat javult Zsolti állapota. Természete szerint beszédes, jó kedvű fiú, azt azonban egyre nehezebben viseli, hogy nem járhat közösségbe, nem fogadhatja iskolatársait. Évet nem vesztett az iskolában, miután sikeresen letette a hetedikes osztályozó vizsgát. Amint teljesen felépül, a nyolcadik évfolyamon folytathatja majd tanulmányait.
– A műtét óta hetente fogadják Zsoltit Budapesten kontrollra. Ez még egy fél évig így is marad. Sokba kerül a gyógyszer, a gyereknek szükséges ivóvíz, utazáskor a napi ebéd – ecseteli a család anyagi helyzetét Gabriella. – Jelenleg a férjem az egyedüli kereső a háztartásban, ötünket tart el. Az utóbbi időszakban teljesen kiköltekeztünk, kölcsönt is vettünk fel. Ahhoz, hogy egyenesbe jöjjünk, százezer forintra lenne szükségünk. Ebből ki tudnánk egyenlíteni az elmaradt villany- és telefonszámlákat.

Kis segítség is sokat érhet

Zsolti idősebb nővére az interneten kért segítséget családjuknak. A budapesti Reménysugár a Beteg Gyerekekért Alapítványtól már kaptak 15 ezer forintot. A lajosmizsei önkormányzattól egyszeri segélyt igényeltek, 20 ezer forintot kaptak. Aki szívesen segítené Zsolti felgyógyulását, édesanyja bankszámlájára utalhatja pénzadományát: OTP, 11773322-00537621.

 

Popovics Zsuzsanna Kis segítség is sokat érhet Zsolti idősebb nővére az interneten kért segítséget családjuknak. A budapesti Reménysugár a Beteg Gyerekekért Alapítványtól már kaptak 15 ezer forintot. A lajosmizsei önkormányzattól egyszeri segélyt igényeltek, 20 ezer forintot kaptak. Aki szívesen segítené Zsolti felgyógyulását, édesanyja bankszámlájára utalhatja pénzadományát: OTP, 11773322-00537621.

Zsolti a műtét után -->

Ezek is érdekelhetik